Veden ja ravinteiden tapaan kasvit tarvitsevat erilaisia määriä valoa. Jotkin kasvit viihtyvät suorassa auringonpaisteessa ja toiset suosivat hämärämpiä, varjoisia paikkoja. Valon tarve määräytyy – kuten muutkin kasvin viihtyvyyteen vaikuttavat seikat – sen mukaan, missä kasvi luonnossa kasvaa. Seuraavassa perehdytään siihen, miten kasveille löydetään kodista sopivin mahdollinen paikka.

Huonekasvien valaistusopas

Auringonvalo

Kasveilla luonnollisin vaihtoehto on kasvaa ulkona, jolloin niiden valonlähteenä toimii aurinko. Meidän leveysasteillamme auringonvalosta on talvisin pulaa, ja siksi joskus kasvuun tarvitaan lisävaloa. Lisävaloa on tarpeen ennen kaikkea silloin, kun halutaan kasvattaa vihannessatoa sisällä, mutta myös hämärissä nurkissa ja huoneissa majailevat huonekasvit tarvitsevat valoa.

Ikkunoiden ilmansuunnat

  • Eteläikkunalla voidaan keväällä ja syksyllä kasvattaa siementaimia, pistokkaita, vihanneksia ja yrttejä ilman lisävalon tarvetta. Kevättalvella voi kuitenkin olla paikallaan auttaa kasveja vahvistumaan valaisemalla niitä muutaman lisätunnin ajan päivässä. Lisävalo on tarpeen myös, jos viljelmät sijaitsevat pohjoisikkunan ääressä.
  • Kesällä kasvit saattavat kaivata eteläikkunalla jopa hieman suojaa auringolta, sillä olot voivat olla paahteiset ja kuumat varsinkin ikkunalasin vieressä.
  • Itä- tai länsi-ikkuna on parempi paikka silloin, kun aurinko paistaa täydeltä terältä. Useimmat viherkasvit viihtyvät hieman suojassa voimakkaalta auringonpaisteelta. Kaktukset ja mehikasvit kestävät paistetta parhaiten. Joskus kasville on etsittävä valaistukseltaan sopivin paikka yksinkertaisesti kokeilemalla. Tarkastele kasvia kastellessasi, näyttävätkö lehdet terveiltä. Jos kasvi on kalvakka ja hontelo, se saattaa tarvita lisää valoa (tai ehkä hieman lisää kastelua). Auringossa jotkin kasvit voivat saada palovaurioita, eli ruskeita laikkuja lehtiin. Siirrä tällöin kasvi suojaan paahteelta ja leikkaa pois vahingoittuneet lehdet, niin kasvi toipuu nopeasti.

Valoisa huone

Suoraan etelään antava huone lämpenee keväällä ja kesällä. Se on monien kasvien, kuten pelargonien, sitruspuiden, oliivipuiden ja kaktusten, mieleen. Kannattaa välttää kasvien sijoittamista liian lähelle ikkunalasia, sillä ikkunaa vasten olevat lehdet voivat saada palovaurioita. Valoisassa huoneessa kasveja voidaan sijoittaa monipuolisesti myös hyllyille ja pöydille sisemmällä huoneessa.

Hämärä huone

Kasvivalaisin, jonka lämmin valkoinen valo on miellyttävää niin kasveille kuin sinullekin, helpottaa kasvien sijoittelua kotona ja mahdollistaa hämärämmänkin huoneen sisustamisen vihreydellä. Ikkunalaudalla viherkasvit kaipaavat harvoin lisävaloa.

Yrttien ja vihannesten kasvatus talvella

Myös talviaikaan on täysin mahdollista kasvattaa esimerkiksi tomaatteja, chilejä ja erilaisia yrttejä, kunhan taimet saavat riittävästi valoa kasvivalaisimien avulla. Erilaisten taimien esikasvatuksessa siementen idättämiseen sopii punaisen ja sinisen aallonpituuksia sisältävä valospektri, joka vaihdetaan myöhemmin valkoisempaan valoon. Lämmin valkoinen valo saa kasvit myös näyttämään kauniilta.

Lue lisää

Huonekasvien kasvivalaisimet tarjoavat vehreyttä ympäri vuoden >>



Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta