Isomaksaruoho
Tämä hieman vähemmälle huomiolle jäänyt mehikasvi on upea lisä puutarhaan. Ruukussa tai kukkapenkissä isomaksaruoho on melko huomaamaton asukki keväällä ja kesällä, mutta elokuussa, syyskuussa ja joskus jopa lokakuussa se näyttää todellisen luonteensa.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Hylotelephium telephium
Heimo: Maksaruohokasvit (Crassulaceae)
Isomaksaruohon hoito-ohjeita ja -vinkkejä
Isomaksaruoho on kestävä ja kookas perenna, joka ei vaadi paljon kasvaakseen ja kukoistaakseen puutarhassa. Sitä voidaan istuttaa haastaviinkin paikkoihin, kuten kuivaan maahan, kivikkoryhmiin ja istutusalueiden reunoille. Se viihtyy parhaiten täydessä auringonpaisteessa. Märkyydestä maksaruohot eivät pidä, sillä mehikasveina ne varastoivat vettä ja ravinteita paksuihin lehtiinsä. Isomaksaruoholle sopii parhaiten tavallinen puutarhamulta, joka saisi olla hiekkapitoista ja läpäisevää.
Isomaksaruohon leikkaaminen
Vaikka isomaksaruohon lehdet lakastuvat syksyllä ja jäljelle jäävät vain varret, niitä ei pidä leikata syksyllä tai talvella vaan vasta kevään korvalla. Edellisvuoden varret leikataan tällöin maata myöten. Vaikkei isomaksaruoho kaipaakaan välttämättä lannoitusta, se kasvaa komeammin, kun sitä lannoitetaan hieman kasvukauden aikana.
Isomaksaruoho – kukkapenkin syksyinen väripilkku
Kun kalenterin sivu kääntyy elokuulle, monet puutarhan värikkäät kasvit alkavat lopetella kukintaansa ja valmistautua talvilepoon. Monen kukan kasvukausi on ohi, kun syksy alkaa. Isomaksaruohon kohdalla on toisin.
Hieman huomaamattoman kesän kukkapenkissä kasvanut isomaksaruoho näyttää nyt parhaat puolensa ja alkaa kukkia kookkain kukinnoin, joissa on lukuisia pieniä valkoisia, punaisia tai keltaisia kukkia. Isomaksaruoho päättää puutarhakauden ja toivottaa syksyn tervetulleeksi kukin, jotka toistavat puiden ruskanvärejä.
Ominaisuudet ja ulkonäkö
Isomaksaruoho voi kasvaa jopa 60 cm:n korkuiseksi, ja sillä on pysty kasvutapa. Sinivihreät lehdet muodostavat tiiviin kasvuston. Isomaksaruoho kasvaa luonnonvaraisena ja melko yleisenä Keski-Suomen korkeudelle asti, pohjoisemmassa vain paikoitellen. Kasvin mehevät lehdet ovat syötäviä, ja niiden maku muistuttaa parsaa tai sokerihernettä.
Maksaruohoa ruoaksi?
Isomaksaruohon juurimukulat sisältävät noin 10 % hiilihydraatteja. Ravinteikkaita mukuloita onkin käytetty ruoaksi niukkoina aikoina. Ne kannattaa keittää ennen syömistä.
Helppohoitoinen ja kestävä isomaksaruoho ei ole vaativa veden tai ravinteiden saannin suhteen, koska se varastoi niitä meheviin lehtiinsä. Laihassa maassa viihtyvä isomaksaruoho kasvaa luonnossa yleisenä varsinkin Etelä- ja Lounais-Suomessa.
Kiinnostavia tiedonjyviä
- Syötävät juurimukulat ja lehdet.
- Tärkeä hyötykasvi vaikeina aikoina.
- Isomaksaruohoa on kutsuttu myös kallioperunaksi, kalliomaksaksi ja sianmaksaheinäksi.
- Käytetty lääkekasvina muun muassa palovammoihin.
- Saanut nimensä sianmaksan muotoisista lehdistään.
- Voi kasvaa jopa 60 cm:n korkuiseksi.
- Kukkii valkoisin, vaaleanpunaisin tai keltaisin kukin lajikkeen mukaan.
- Perenna, joka sopii erinomaisesti leikkokukaksi ja kuivattavaksi.
Lue lisää
Perennat - näin onnistut >>
Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä >>