Joulutähti

Olemme tottuneet joulutähteen keittiön pöydän tai ikkunalaudan koristeena joulun aikaan, mutta luonnollisessa elinympäristössään tämä tyräkkikasvi voi kasvaa useiden metrien korkuiseksi pensaaksi. Jalostamalla on saatu aikaan matalampi, ruukkuun sopiva joulutähtilajike, joka kuuluu erottamattomasti suomalaiseen joulutraditioon.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Euphorbia pulcherrima
Heimo: Tyräkkikasvit (Euphorbiaceae)

Kasvata joulutähtiä kotona

Kuten sanottu, luonnonvarainen joulutähti voi kasvaa useiden metrien korkuiseksi. Jos haluat kasvattaa joulutähden kotonasi pistokkaasta, se voi hyvässä tapauksessa kasvaa 25–100 cm:n korkuiseksi. Sekin vaatii pitkäjänteistä työtä, hoitoa ja huolenpitoa sekä tietenkin taitoa ja kärsivällisyyttä.

Suomen ilmasto ei ole joulutähdelle paras mahdollinen, sillä kasvi kestää heikosti kylmää. Siksi joulutähden kasvattajan on tehtävä kaikki hoitotoimenpiteet oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä. Kasvi tarvitsee ravinnetta, valoa ja reilusti tilaa – ja sinulta se vaatii hieman neuvokkuutta ja hyvän viherpeukalon.

Joulutähden kasvatus onnistuu samoilla keinoilla, joita sen ammattilaisviljelijät käyttävät. Onnistuminen edellyttää kasvihuonetta tai muuta paikkaa, jossa sekä lämpötila, ilmankierto että ilmankosteus voidaan pitää joulutähdelle sopivina. Sinun tulee myös voida säädellä valon määrää tarkasti.

Tee näin

 • Joulutähti lisääntyy pistokkaiden avulla, joten aloita työ pistokkaan hankkimisella. Pistokkaat on käärittävä yksittäin huolellisesti suojamateriaaliin siksi aikaa, kun ne kuljetetaan myymälästä tai kasvattajalta kotiin. Avaa kääre pistokkaan ympäriltä kotonasi hitaasti aloittaen latvasta, jotta kasvi ehtii tottua huoneenlämpöön rauhassa. Istuta pistokkaasi sitten Jiffy-turveruukkuihin juurtumaan.
 • Pistokkaalla tulisi noin neljän viikon kuluttua olla juuret, jolloin sen voi istuttaa suurempaan ruukkuun.
 • Tässä vaiheessa joulutähden kasvattaminen muuttuu vaativammaksi. Ensimmäisten kolmen viikon aikana joulutähdet vaativat korkean ilmankosteuden sekä 24 °C:n lämpötilan. Sen jälkeen lämpötilan voi pudottaa 19 °C:seen ainakin yöksi.
 • Säätelemällä lämpötilaa tarkasti vaikutat siihen, kuinka suureksi joulutähti kasvaa. Matalammassa lämpötilassa kasvikin jää matalammaksi.
 • Huolehdi joulutähtien riittävästä ilmankierrosta koko kasvukauden ajan harventamalla kasvien lehtiä säännöllisesti.
 • Voit saada joulutähden kukkimaan, jos pystyt tarjoamaan sille vähintään 6–7 viikon ajan 14 tunnin katkeamattoman yön ja valoisat päivät.
 • Jos tähden keskellä olevat keltaiset nuput puhkeavat kukkaan, tiedät onnistuneesi joulutähden kasvattamisessa.

Joulutähden hoito-ohjeita

Joulutähti ei pidä liiasta kuivuudesta eikä liiasta kastelusta. Jos se pääsee kuivumaan liikaa, sen lehdet kellastuvat ja putoavat. Joulutähti voi toipua kuivuudesta, mutta ei liikakastelusta. Sen juuret nimittäin mätänevät, jos se on seissyt liian pitkään märässä kasvualustassa. Siitä kasvin on huomattavasti vaikeampi selvitä. Pidä joulutähden kasvualusta siksi aina sopivan kosteana ja huolehdi, että kasvi saa valoa, muttei altistu suoralle auringonpaisteelle.

Joulutähti ei tarvitse ylimääräistä kasviravinnetta kukinnan aikana, mutta kukinnan jälkeen voit antaa sille hieman nestemäistä ravinnetta kastelun yhteydessä, noin kerran kuussa. Useimmat hävittävät kukintansa lopettaneen joulutähden joulusesongin jälkeen, mikä on täysin ymmärrettävää, sillä varsinkin aloittelijan on vaikea saada sitä kukkimaan uudelleen. Voit kuitenkin periaatteessa saada joulutähden kasvattamaan upean värikkäitä lehtiään uudelleen, sillä se on perenna. Onnistuminen siinä vaatii vain aikaa, kärsivällisyyttä ja halua oppia uutta.

Joulutähti kukat

Joulutähti – kasvi, joka ei nimestään huolimatta pärjää ulkona

Joulutähden nimi synnyttää kieltämättä mielikuvia kauniin punaisista lehdistä lumivalkeassa maisemassa, piparkakun tuoksusta kotona sekä joulukuussa Suomeen saapuvista ensipakkasista. Todellisuudessa joulutähti ei ilahdu lainkaan Suomen talvesta, sillä sen luonnollista elinympäristöä ovat trooppisen lämpimät puutarhat. Meksikolaista alkuperää olevalle ylväälle kasville jo 15 °C:n lämpötila on liian alhainen, ja ellei lämpötila nouse nopeasti, se alkaa pudottaa lehtiään ja kuolla hitaasti mutta varmasti.

Joulutähden latinankielinen nimi pulcherrima voidaan kääntää vapaasti ”erittäin kauniiksi” tai ”kauneimmaksi” – mikä sopiikin erinomaisesti näyttävälle, jylhän kauniille kasville. Joulutähti ei ole jumalainen ainoastaan ulkonäöltään, vaan myös sen myyttisessä historiassa on jumalaisia aineksia. Atsteekkien mukaan joulutähti on saanut kauniin punaisen värinsä jumalattarelta, jonka sydän särkyi. Jumalattaren sydän vuosi verta joulutähden päälle värjäten sen lehdet.

Lisää tietoa joulutähdestä

 • Joulutähteä kutsutaan myös tähtilatvaksi.
 • Sen pienet ja keltaiset kukat ovat lehtien sisällä.
 • Joulutähteä on saatavilla myös valkoisena sekä roosan, aprikoosin ja marmorin värisenä.
 • Valkoisia joulutähtiä kutsutaan toisinaan myös adventtikukiksi.
 • Kasvi voi suurissa määrin syötynä aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua, mutta se ei ole tappava.
 • Useimmat hävittävät joulutähden joulun jälkeen, sillä kasvia on vaikea saada kukkimaan uudelleen.

Hanki jouluinspiraatiota ja kauniita adventtikoristeita

Joulutähdet – hoito ja inspiraatio >>
Luo tunnelmaa joulukukilla >>
Löydä omat suosikkisi suuresta adventti- ja jouluvalikoimastamme >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc