Joulutähti on monen kodin ainoa oikea joulukukka. Ota siis talteen nämä vinkit, kun valitset kukkaa kotiisi tai tuliaiseksi.

Joulutähti

Tieteellinen nimi (latinankielinen nimi): Euphorbia pulcherrima
Heimo: Tyräkkikasvit (Euphorbiaceae)

Kasvata joulutähti kotona

Luonnonvarainen joulutähti voi kasvaa useiden metrien korkuiseksi. Jos haluat kasvattaa joulutähden kotonasi pistokkaasta, se voi hyvässä tapauksessa kasvaa 25–100 cm:n korkuiseksi. Sekin vaatii pitkäjänteistä työtä, hoitoa ja huolenpitoa sekä tietenkin taitoa ja kärsivällisyyttä.

Suomen ilmasto ei ole joulutähdelle paras mahdollinen, sillä kasvi kestää heikosti kylmää. Siksi joulutähden kasvattajan on tehtävä kaikki hoitotoimenpiteet oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä. Kasvi tarvitsee ravinnetta, valoa ja reilusti tilaa – ja sinulta se vaatii hyvän viherpeukalon lisäksi hieman neuvokkuutta.

Joulutähden kasvatus onnistuu samoilla keinoilla, joita sen ammattilaisviljelijät käyttävät. Onnistuminen edellyttää kasvihuonetta tai muuta paikkaa, jossa sekä lämpötila, ilmankierto että ilmankosteus voidaan pitää joulutähdelle sopivina. Myös valon määrä pitää olla tarkasti säädeltävissä.

Tee näin

 • Joulutähti lisääntyy pistokkaiden avulla, joten aloita pistokkaan hankkimisella. Pistokkaat on käärittävä yksittäin huolellisesti suojamateriaaliin siksi aikaa, kun ne kuljetetaan myymälästä tai kasvattajalta kotiin. Avaa kääre pistokkaan ympäriltä kotonasi hitaasti latvasta aloittaen, jotta kasvi ehtii tottua huoneenlämpöön rauhassa. Istuta pistokkaasi sitten Jiffy-turveruukkuihin juurtumaan.
 • Noin neljän viikon kuluttua pistokkaalla pitäisi olla juuret, ja sen voi istuttaa suurempaan ruukkuun.
 • Tässä vaiheessa joulutähden kasvattaminen muuttuu vaativammaksi. Ensimmäisten kolmen viikon aikana se vaatii korkean ilmankosteuden sekä 24 asteen lämpötilan. Sen jälkeen lämpötilan voi pudottaa 19 asteeseen ainakin yöksi.
 • Lämpötilan säätäminen vaikuttaa joulutähden lopullisen kokoon. Matalammassa lämpötilassa kasvikin jää matalammaksi.
 • Huolehdi riittävästä ilmankierrosta koko kasvukauden ajan harventamalla kasvien lehtiä säännöllisesti.
 • Voit saada joulutähden kukkimaan, jos pystyt tarjoamaan sille vähintään 6–7 viikon ajan 14 tunnin katkeamattoman yön ja valoisat päivät.
 • Jos tähden keskellä olevat keltaiset nuput puhkeavat kukkaan, tiedät onnistuneesi joulutähden kasvattamisessa.

Joulutähden hoito-ohjeita

Joulutähti ei pidä liiasta kuivuudesta eikä liiasta kastelusta. Jos se pääsee kuivumaan liikaa, sen lehdet kellastuvat ja putoavat. Joulutähti voi toipua kuivuudesta, mutta harvemmin liikakastelusta. Sen juuret nimittäin mätänevät, jos se on seissyt liian pitkään märässä kasvualustassa. Pidä joulutähden kasvualusta siksi aina sopivan kosteana ja huolehdi, että kasvi saa valoa, muttei altistu suoralle auringonpaisteelle.

Joulutähti ei tarvitse ylimääräistä kasviravinnetta kukinnan aikana, mutta kukinnan jälkeen voit antaa sille hieman nestemäistä ravinnetta kastelun yhteydessä, noin kerran kuussa. Kukintansa lopettaneet joulutähden usein hävitetään. Se on ymmärrettävää, koska varsinkin aloittelijan on vaikea saada sitä kukkimaan uudelleen. Voit kuitenkin periaatteessa saada joulutähden kasvattamaan upean värikkäitä lehtiään uudelleen, sillä se on perenna. Onnistuminen siinä vaatii vain aikaa, kärsivällisyyttä ja halua oppia uutta.

Onko joulutähti myrkyllinen?

Kyllä, joulutähti on myrkyllinen ja voi joissain tapauksissa aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua, mikäli sitä niellään suuria määriä. Se ei kuitenkaan ole tappava. Muista pitää joulutähti poissa lasten ja lemmikkieläinten ulottuvilta. Sitä ei suositella myöskään allergikoille.

Joulutähti – kasvi, joka ei nimestään huolimatta pärjää ulkona

Joulutähden nimi synnyttää kieltämättä mielikuvia kauniin punaisista lehdistä lumivalkeassa maisemassa, piparkakun tuoksusta kotona sekä joulukuussa Suomeen saapuvista ensipakkasista. Todellisuudessa joulutähti ei ilahdu lainkaan Suomen talvesta, sillä sen luonnollista elinympäristöä ovat trooppisen lämpimät puutarhat. Meksikolaista alkuperää olevalle ylväälle kasville jo 15 asteen lämpötila on liian alhainen, ja ellei lämpötila nouse nopeasti, se alkaa pudottaa lehtiään ja kuolla hitaasti mutta varmasti.

Joulutähden latinankielinen nimi pulcherrima voidaan kääntää vapaasti ”erittäin kauniiksi” tai ”kauneimmaksi”, mikä sopiikin erinomaisesti näyttävälle, jylhän kauniille kasville. Joulutähti ei ole jumalainen ainoastaan ulkonäöltään, vaan myös sen myyttisessä historiassa on jumalaisia aineksia. Asteekkien mukaan joulutähti on saanut kauniin punaisen värinsä jumalattarelta, jonka sydän särkyi. Jumalattaren särkynyt sydän vuosi verta joulutähden päälle värjäten sen lehdet.

Lisää tietoa joulutähdestä

 • Joulutähteä kutsutaan myös tähtilatvaksi, valkoisia joulutähtiä toisinaan myös adventtikukiksi.
   
 • Sen pienet ja keltaiset kukat ovat lehtien sisällä.
   
 • Joulutähteä on saatavilla myös valkoisena sekä roosan, aprikoosin ja marmorin värisenä.
   
 • Kasvi voi suurissa määrin syötynä aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua, mutta se ei ole tappava.
   
 • Useimmat hävittävät joulutähden joulun jälkeen, sillä kasvia on vaikea saada kukkimaan uudelleen.

Hanki jouluinspiraatiota ja kauniita adventtikoristeita

Joulutähdet – hoito ja inspiraatio >>
Luo tunnelmaa joulukukilla >>
Löydä omat suosikkisi suuresta adventti- ja jouluvalikoimastamme >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta