Kaksi valmiiksi värisommiteltua kukkapenkkiä puutarhaasi

Kaksi valmiiksi värisommiteltua kukkapenkkiä puutarhaasi

Olemme tehneet työn puolestasi! Sommittelimme kaksi ehdotusta puutarhasi kukkivaksi kukkapenkiksi. Kaunis sommitelma kukkivia, helppohoitoisia perennoja kukkapenkkiin, johon lankeaa sekä valoa että varjoa. Kasvien lukumäärä riippuu kukkapenkkisi koosta; neliömetriä kohden sopii kahdeksan kasvia.

Valmistelut

Kaiva maaperä auki alueella, johon istutat kukkapenkin, ja kitke rikkaruohot. Voit helpottaa kukkapenkin hoitoa rajaamalla sen reunuksella. Reunukseksi käy esim. valmis teräksinen, puinen tai muovinen kukkapenkki- tai nurmireunus. Reunuksen voi myös rakentaa itse kivestä tai betonista.

Valitse – romantiikkaa tai intohimon liekkejä

Mistä väreistä ja tyyleistä innostut eniten? Wild and Fire luo loistavan värikkään punaisen, oranssin ja keltaisen sävyisen kukkapenkin. Romantic Gardenissa on hillitympiä roosan, liilan ja valkoisen sävyjä.

Romanttinen kukkapenkki

Esimerkki: Romantic Garden -kukkapenkki

Wild and Fire -kukkapenkki

Esimerkki: Wild and Fire -kukkapenkki

Mitoita ja osta

Mittaa kukkapenkkisi koko ja laske kahdeksan perennaa tai kasvia neliömetrille. Osta uutta multaa sekä lehmänlantaa parantaaksesi nykyisen kasvualustan laatua. 

Istuta ja kastele

Luot kasveillesi viihtyisän kasvualustan helpoiten ripottelemalla mullan säkeistä maahan ja tasoittamalla sen haravalla. Asettele perennat sitten ryhmiin lajin mukaan: sopiva määrä on 3–5 kasvia ryhmässä, katso piirustus. Jos pidät asetelmasta, voit alkaa istuttaa kasveja painaen niitä maahan varovasti sormin. Siniset, nelikulmaiset ruukut voi palauttaa; viidestä tyhjästä ruukusta annamme sinulle uuden perennan. Kun kaikki kasvit on istutettu, kastele niitä, vaikka luvassa olisi sadetta. Vesi tiivistää kasvualustan paremmin juurten ympärille ja kasvu on kasveille helpompaa. 

Hoito

Kastele kukkapenkkiä ensimmäisen kasvukauden aikana säännöllisesti, niin istutuksesi saa hyvän alun. Kuihtuneet kukat voi leikata pois. Kasvava kasvi tuottaa jatkuvasti uusia lehtiä ja silloin tällöin kukkiakin. Eräät loppukesällä kukkivat lajikkeet ovat kauniita myös kuihtuneina.

Kitke kasvien väleissä kasvavat rikkaruohot. Muutaman vuoden kuluttua perennat ovat kasvaneet yhteen eikä rikkaruohoille jää elintilaa. Syksyllä perennat saavat kuihtua ja pudottaa lehtensä juuria suojaavaksi peitoksi. Leikkaa kuolleet kasvien osat pois keväällä, kun lumi on sulanut, ja lannoita perennat puutarharavinteella – pian puutarhasi vihertää. Jos kasvualusta on vajonnut, voit täydentää sitä uudella mullalla. 

Lue lisää

Jordskole >>
Gjødningsskole >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc