Kärhöt - näin onnistut

Kärhöt ovat rakkaimpia puutarhakasvejamme, jotka kiipeilevät esimerkiksi seiniä, säleikköjä tai vanhoja puunrunkoja pitkin ja palkitsevat meidät fantastisella kukkamerellä. Puutarhan ei tarvitse olla iso, jotta kärhölle löytyisi tilaa. Vain mielikuvitus asettaa rajat sille, miten voimme koristella talomme ja puutarhamme näillä kauniilla ja kiitollisilla köynnöskasveilla. Monet kärhölajikkeet ovat kauniita myös maanpeittokasvina.

Kasvupaikka

Kärhöissä on sekä varjoisilla että aurinkoisilla paikoilla viihtyviä lajeja ja lajikkeita. On yleisessä tiedossa, että kärhöt tarvitsevat viihtyäkseen "varjoa jaloilleen", minkä vuoksi moni luulee, ettei kärhöä voi istuttaa kovin aurinkoiseen paikkaan. Kärhöjä voidaan kuitenkin kasvattaa ruukuissa tai aurinkoisilla paikoilla, kunhan niitä kastellaan säännöllisesti ja perusteellisesti. Pane ruohosilppua katteeksi taimen ympärille. Se säilyttää kosteuden ja parantaa ajan mittaan maan laatua.

Maaperä

Kärhö viihtyy syvässä, ravinteikkaassa, tasaisen kosteassa ja vettä hyvin läpäisevässä maassa. Sekoita maahan lehmänlantakompostia ja luujauhoa ennen kärhön istuttamista kasvupaikalle. Varsien ympärys voidaan myös täyttää karkealla hiekalla läpäisevyyden lisäämiseksi kasvin juuriniskan ympärillä. Tämä suojaa kasvia sienitaudeilta.

Kastelutarve

Kärhö viihtyy tasaisen kosteassa, vettä hyvin läpäisevässä maassa. Kun kaivat taimen maahan, voit samalla upottaa maahan juuriin johtavan putken, jonka täytät soralla. Silloin voit antaa vettä suoraan juurille.

Lannoitustarve

Lisää maahan istutuksen yhteydessä kompostia, lehmänlantaa ja luujauhoa. Taimen juurruttua voit lisätä taimen ympärille lehmänlantakompostia keväällä. Lannoita täyslannoitteella 2–3 kertaa kesän aikana. Viimeistä lannoitusta ei saa tehdä liian myöhään kesällä, jotta etenkin edellisvuoden oksilla kukkiva taimi ehtii tuleentua kunnolla ennen talven tuloa.

Istuttaminen

 1. Upota kärhö vesisankoon ennen istuttamista, jotta se kastuu läpimäräksi.
 2. Jos istutat kukkapenkkiin, muokkaa maa istutuskohdan ympäriltä ja poista rikkakasvit.
 3. Sekoita uutta multaa tai turvemultaa (tai kevytsoraa, jos istutat ruukkuun).
 4. Kukkapenkissä istutuskuopan tulee olla noin 60 cm syvä ja leveä. Ruukkuun taimi istutetaan vähintään 10 cm syvemmälle kuin ruukun reuna.
 5. Aseta juuripaakku kuoppaan ja painele käsillä varovasti. Täytä kuoppa multasekoituksella niin, että kärhö asettuu noin 10 cm maanpinnan alapuolelle. Silloin taimi haaroo paremmin ja saa suuremman juuriston, jonka avulla se voi ottaa ravinteita ja vettä.
 6. Jotta taimi juurtuu ja tuuheutuu mahdollisimman hyvin, voit leikata sen noin 20 cm:n pituiseksi heti istutuksen jälkeen.
 7. Tue taimi esimerkiksi säleikköön.
 8. Kastele.
 9. Talveksi kärhö on hyvä peittää lehdillä ja kuusenhavuilla taimen ympäriltä juuriston suojaamiseksi.

Pikkuvinkkejä

 • Jos kärhö kasvaa seinää vasten, on se istutettava jonkin matkan päähän talon perustuksesta perustuksen suojaamiseksi. Silloin kasvilla on myös mahdollisuus saada sadevettä.
 • Kärhö on tavattoman upea ruukussa. Valitse lajike, joka ei kasva kovin korkeaksi.
 • Ruusumulta sopii kärhölle.
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc