Salaatin kasvattaminen on helppoa ja hauskaa. Valittavanasi on useita eri lajikkeita sekä jopa valmiita sekoituksia siemenpusseissa. Salaattia voi kasvattaa niin puutarhassa, lavalaatikossa, kylvölaatikossa kuin ruukussakin.

Salaatti

Mikä on salaatti?

Monet kasvupaikat sopivat salaatille, sillä se ei tarvitse paljonkaan multaa. Jos haluat pitää salaatin aina lähelläsi, kasvata sitä ikkunalaudalla.

On olemassa useita salaattilajikkeita, kuten tammenlehtisalaatti, roomansalaatti, bataviansalaatti ja rucola. Saatavilla on myös aasialaisia, myöhäisempiä lajikkeita. Salaatin tekemiseen ei välttämättä tarvita kuin erilaisia salaatinlehtiä, tomaattia ja kurkkua.

Trendiruoka

Tällä hetkellä trendikkäitä ovat miniversot, 'micro greens': salaattisato korjataan, kun lehdet ovat vielä pieniä. Yhdistele salaattiin eri lajikkeita, kuten tammenlehtisalaattia, rucolaa, punajuurta, basilikaa ja pinaattia. Tällöin myös aika kylvöstä sadonkorjuuseen lyhenee ja työmäärä vähenee. Miniversoja voi kasvattaa lavalaatikossa, ruukussa tai ikkunalaudalla olosuhteiden mukaan. Pimeimpänä vuodenaikana voit kasvattaa kasveja sisällä ja korvata päivänvalon kasvilampulla. Kylvä siemenet kasvualustaan leveällä kylvöllä eli tasaisesti ja melko tiheästi. Peitä ohuella multakerroksella ja painele kevyesti. Kastele varovasti sumuttamalla ja pidä kasvualusta hieman kosteana.

Kasvata salaattia tavalliseen tapaan

Jos haluat kasvattaa salaattia perinteisemmin ja saada suurempia salaatinlehtiä, kylvä hieman harvempaan, jotta lehdillä olisi enemmän tilaa kasvaa. Peitä siemenet kuituliinalla, kunnes ne alkavat versoa. Liinan alla on lämmin ja kostea mikroilmasto, jossa siemenet itävät nopeasti. Kastele säännöllisesti, sillä kuivuessaan salaatti voi maistua karvaalta. Tutustu täällä Plantagenin koko salaattivalikoimaan.

Kylvä erissä

Jaksetaanko salaattia syödä perheessäsi vain tiettyyn rajaan asti? Salaatinsiemeniä voi kylvää koko kasvukauden ajan. Ne versovat jo -5 °C:ssa, joten salaattia voi kylvää keväällä suoraan lavalaatikkoon tai puutarhaan. Salaattia voi kasvattaa syksylläkin, mikäli säät suosivat. Silloin ilma on kosteampaa ja siemenet itävät helposti. Kylvä eri ajankohtina, jotta saat tasaista satoa koko sesongin ajan. Tämä onnistuu pienelläkin kylvöalueella.

Kasvata salaattia ruukussa

Salaattia voi kasvattaa erinomaisesti myös ruukussa. Laita reiällisen ruukun pohjalle kerros lekasoraa. Kaada päälle ekologista vihannesmultaa. Kylvä siemenet ja peitä ne ohuelti kylvömullalla. Painele kevyesti kädellä ja kastele varovasti. Pidä kasvualusta kosteana.

Viljelykasvi

Tiesitkö, että salaatti on vanha viljelykasvi, jota on kasvatettu jo tuhansia vuosia? Se on säilyttänyt suosionsa aina meidän päiviimme asti.

Lue lisää

Tomaattien kasvattaminen >>
Plantagenin multakoulu >>

Olet tässä:


Lehtisalaatti Green salad bowl

499
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Jäävuorisalaatti 'Great Lakes 118'

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Lehtisalaatti mix

399
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta