Rukolaa
Rukolan viljely ulkona on helppoa, ja voit kylvää siemenet jo heti kauden alussa. Pippurinen ja terävän makuinen rukola on tärkeä ainesosa monissa ruokalajeissa. Kasvata rukolaa onnistuneesti ulkona ja nauti omasta sadosta koko kesäkauden ajan.

Kun on aika kylvää rukola
Rukolaa eli toiselta nimeltään sinappikaalia viljellään sekä ulkona että sisällä. Siemenet voi kylvää ulos heti, kun hallanvaara on ohi ja maa on työstettävissä. Siemenet itävät itsestään kun lämpötila on noussut riittävästi, eikä kylmässä maaperässä odottelu vahingoita niitä.
Kylvä rukola ulos
Rukolaa voi viljellä heti kevään ensilämmöistä alkaen koko kesän ajan syksyyn saakka. Istuta suoraan ruukkuun tai maahan. Ulos istutettaessa maan täytyy olla valmista käsiteltäväksi. Siemenet alkavat itää viidessä plusasteessa, ja huhtikuu on paras kuukausi aloittaa kylvö.
- Valitse aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka.
- Möyhennä ravinteikas maa ennen kylvöä.
- Istuta siemenet matalalle 10–15 cm välein.
- Peitä siemenet huokoisella maalla ja taputtele varovasti.
- Kastele viljelmä.
Muista kastella viljelmää säännöllisesti. Rukolasta tulee helposti hieman kitkerän makuinen, jos se ei saa tarpeeksi vettä esimerkiksi vähäsateisemman jakson aikana. Mitä runsaammin kastelet – sitä miedomman makuisia salaatinlehdistä tulee.
Kerää satoa säännöllisesti
Sinappikaali kasvaa nopeasti, ja sen satoa on tärkeää kerätä säännöllisesti. Rukolasta nimittäin tulee maultaan hieman kitkerä, mikäli se ehtii alkaa kukkia. Nypi pois kaikki kukkavanat, jolloin lehtiä kasvaa runsaammin. Sinappikaalin satoa riittää lokakuulle asti.
Kerää lehdet hentoina
Voit alkaa kerätä satoa kun lehdet ovat noin 7 cm pitkiä. Uudet, hennot lehdet maistuvat parhaalta. Ne sopivat kaikkeen mahdolliseen salaateista pizzaan ja pastaruokiin sekä leivän päälliseksi. Rukolassa on runsaasti C-vitamiinia ja kaliumia.
Sinappikaalin eri lajeja
Rukolaa on olemassa useita eri lajeja. Perinteisen rukolan nimi on Eruca vesicaria, jota kasvaa villinä muun muassa Etelä-Euroopassa. Se on yleisimmin viljelty ja syöty laji Suomessa. Toinen meille saapunut lajike on hiljattain jalostettu Wasabi Rucola. Sen vahvasti pippuristen lehtien maku tuo mieleen wasabin.