Haaveiletko upeasta kukkapenkistä täynnä näyttäviä verbenoita tai ihanasti tuoksuvia laventeleja? Ottamalla pistokkaita hyvinvoivasta emokasvista saat helposti uusia identtisiä jälkeläisiä. Helppoa ja hauskaa.

Kasvien lisääminen pistokkaista

Kevät on pistokkaiden sesonkia. Pistokkaan ottaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että hyvinvoivasta kasvista irrotetaan pieni osa, joka juurrutetaan. Näin saat uuden kasvin, joka on geneettinen kopio emokasvista. Yhdestä kasvista saat siis useampia.

Voit ottaa pistokkaita useammalla tavalla. Pistokas voi olla kasvin sivuverso, joka otetaan mahdollisimman läheltä vartta tai varsi- tai lehtipistokas. Pistokkaaksi soveltuu myös puumainen oksa, kasvin latva tai pala juurta. Sopivan menetelmän valitseminen riippuu emokasvista.

Pelargoneista ja varjomuratista saat latvapistokkaan helposti leikkaamalla pienen osan latvasta. Leikkauskohdan tulee olla aivan lehden tai liitoskohdan alla. Esimerkiksi jättiverbenalle parempi vaihtoehto on varsipistokas, jolloin voit ottaa useampia pistokkaita samasta varresta. Laventelipistokkaat kannattaa kiskaista päävarresta, jolloin niihin muodostuu pieni kanta. Tämä helpottaa pistokkaan multakosketusta.

Kuva: Liselotte Roll

Mistä pistokkaita voi ottaa?

Pistokkaita voi ottaa useista monivuotisista kasveista, sisäkasveista, pensaista ja puista. Poikkeuksiakin on olemassa. Pistokkaita ei voi ottaa esimerkiksi mättäällä kasvavista kasveista tai lehtiruusukkeesta, kuten unikosta. Unikon voi sen sijaan jakaa taimesta.

Esimerkkejä kasveista, joita voi lisätä pistokkaista:

Pensaat, kuten makeasinikuusama, karviainen, selja, sarjahopeapensas, viinimarjat, aroniat, mulperit ja gojit.

Sisäkasvit, kuten isokirjopeippi, muratti, pelargoni, kaktukset, itulehdet, kultaköynnökset ja kilpipiilea.

Monivuotiset kasvit, kuten jättiverbena, nukkapähkämö, laventeli, iisoppi, malva, kissamintut, isomaksaruoho ja syysleimu.

Milloin pistokkaat kannattaa ottaa?

Paras aika pistokkaille on keväällä, jolloin emokasvi on saanut levätä. Silloin uusi kasvi saa myös hyvin valoa. Pistokkaita voi ottaa myös muina vuodenaikoina, varsinkin jos käytät kasvivaloa.

Kovien kasvien pistokkaat, joissa ei ole lehtiä, otetaan pensaista ja puista. Näitä ovat esimerkiksi viinimarjat, viinirypäleet ja selja. Pistokkaat otetaan kevättalvella ennen kuin silmut alkavat turvota. Käytä mielellään vuosikasvaimia, mutta myös vanhemmat osat toimivat. Laita pistokkaat sitten multaan, johon on sekoitettu soraa tai perliittiä, ja säilytä kosteassa ja viileässä.

Muutaman viikon kuluttua pistokkaat alkavat kehittää versoja ja voit poistaa muovin. Kun olet istuttanut uudet taimet, on hyvä hemmotella niitä hieman peittämällä ne kuusenhavuilla ensimmäisenä talvena. Multa pysyy kosteampana, kun taimien ympärille laittaa ruohosilppua.

Pehmeiden kasvien pistokkaat on hyvä ottaa alkukesästä tai kesällä ja laittaa ruukkuihin. Ruukut kannattaa kuivumisen ehkäisemiseksi suojata muovilla, jossa on ilmareiät. Pistokkaat kannattaa ottaa silloin, kun emokasvissa on hieman ryhtiä. Nämä pistokkaat voivat parhaiten, kun ne saavat seisoa vedessä muutaman tunnin ennen istuttamista ruukkuun. Leikkaa pistokas lehtien liitoskohdasta, jossa on juurien muodostusta edistävää hormonia.

Näin toimit varsi- ja oksapistokkaiden kanssa

  1. Leikkaa 15-20 cm pituinen pistokas. Leikkaa vinosti, niin kasvi saa paremmin yhteyden multaan, sekä muutama millimetri lehtisilmun alapuolelta. Voit ottaa useamman pistokkaan samasta varresta. Leikkaa silloin lehtiparin yläpuolelta.
  2. Poista alimmat lehdet ja laita pistokkaat ruukkuun, jossa on noin 1/3 perliittiä tai soraa sisältävää hiekkaa sekä 2/3 multaa. Mullan tulee olla huokoista ja niukkaravinteista. Laita pistokas multaan niin, että yli puolet siitä on mullan alla ja 2-3 lehtiparia mullan yläpuolella. Yleensä pistokkaat viihtyvät parhaiten lähellä ruukun reunaa. Voit laittaa useampia pistokkaita samaan ruukkuun.
  3. Kastele pistokkaat ja sijoita ruukku viileään ja vedottomaan paikkaan, jossa on valoa, mutta ei kuitenkaan suoraan aurinkoon. Tarkista kosteus silloin tällöin, sillä on tärkeää, ettei multa pääse kuivumaan. Kätevintä on huolehtia kastelusta laittamalla vettä ruukun aluslautaselle. Voit myös täyttää muovipussin tai -pullon vedellä ja laittaa alassuin ruukkuun, jolloin pistokas saa tasaisesti vettä.
  4. Kun pistokkaissa on kunnolliset juuret, on aika istuttaa ne. Yleensä tähän menee vähintään kuusi viikkoa.

Muutama vinkki pistokkaille

- Valitse hyvinvoiva ja jäntevä emokasvi.

- Varsipistokas kannattaa ottaa hieman vanhemmasta kasvista, mutta emokasvin tulisi kuitenkin olla edes jonkin verran vehreä.

- Jätä vain 2-3 lehtiparia, ei enempää, sillä muuten ne vievät energiaa juurten muodostumiselta. Samasta syystä nuput leikataan pois.

- Osalle kasveista, kuten atsalealle, juurien muodostaminen on vaikeampaa kuin toisille. Joskus voi auttaa, että se saa seisoa vuorokauden pajuvedessä ennen istuttamista.
Pajuvesi on vettä, jossa on liotettu pajun tai raidan paloja.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 


Teemat:

Istutuslapio QuikFit Fiskars

Pituus 41 cm

1299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta