Heti kun talven valta alkaa hellittää, on aika siistiä puutarhaa ja raivata tilaa uudelle kasvulle ja kevään kukille. Voit nauttia kevätauringosta ja linnunlaulusta raikkaassa ulkoilmassa samalla kun saat päivän annoksen hyötyliikuntaa.

Puutarhan kevätsiivous

Kevättunnelmaa talven jälkeen

 • Terassi keväisen kodikkaaksi
  Niin parveke kuin terassikin saattaa näin kevään korvalla kaivata lakaisua. Tyhjennä myös ruukkuistutukset talven jäljiltä ja istuta astioihin ihania keväisiä kukkia, kuten orvokkeja, narsisseja ja helmihyasintteja. Istutuksiin saat muhkeutta ja näyttävyyttä puksipuilla ja pajuilla, jotka sopivat hienosti kevätkukkien seuraksi. Pyyhi ulkokalusteet puhtaiksi tai uudista kalustus kevään ihanilla uutuuksilla. Muutama tyyny ja lämmin huopa tekevät kokonaisuudesta kutsuvan ja kodikkaan.
   
 • Kukkapenkit siistiksi
  Siivoa pois kuihtuneet lehdet ja leikkaa lakastuneet perennanvarret. Rikkaruohotkin ovat ehkä jo aloittaneet kasvun, ja niiden kitkeminen ajoissa helpottaa istutusten pitämistä siistinä myöhemmin kesällä. Paranna maata lehmänlantalannoitteella ja levitä maahan puutarhalannoitetta.
   
 • Nurmikko alkaa vihertää
  Nurmikko voi näyttää alkukeväästä hieman ankealta, mutta pienellä hoidolla ja lannoituksella se alkaa pian vihertää kauniisti. Sammal kasvaa matalammassa lämpötilassa kuin heinäkasvit, joten se saa keväällä hieman etumatkaa. Kun haravoit nurmikon ja ilmaat sen vaikkapa rautaharavalla, nurmiheinien juuret saavat happea, ja vahvistuneet heinät ottavat pian ylivallan sammalelta. Lannoita nurmikkoa kanankakalla tai muulla nurmikkolannoitteella. Lannoitteen runsas typpipitoisuus tekee nurmikosta vihreän ja elinvoimaisen.
   
 • Puiden ja pensaiden leikkaus
  Puita ja pensaita voidaan leikata kevättalvella, mutta kun silmut alkavat turvota ja oksat tulla lehteen, on kasvit paras jättää rauhaan. Vahingoittuneet ja kuolleet oksat voidaan kuitenkin leikata pois milloin vain. Alkukesästä kukkivat pensaat kannattaa leikata vasta kukinnan jälkeen. Nuorenna kasvia leikkaamalla tai sahaamalla pois vanhoja oksia. Lannoita puuta tai pensasta ja paranna maata sen juuristoalueella. Kitke huolellisesti rikkaruohot ja heinät juuristoalueelta, jotta kasvi saa voimia uuteen kasvuun. Lannoita puutarhalannoitteella, joka sisältää kaikki kasvien tarvitsemat ravinteet.
   
 • Siivoa pois kuihtuneet varret – mutta jätä myös jotakin jäljelle
  Siivoa pois lakastuneet varret ja lehdet, jotta kasvit pääsevät aloittamaan kasvun talvilevon jälkeen. Laadukkailla oksasaksilla ja muilla työkaluilla puutarhan ja terassin kevätsiivous sujuu helposti. Pensaiden ja perennojen lomaan kannattaa kuitenkin jättää hieman lehtiä ja kasvijäänteitä, jotka maatuessaan parantavat ja lannoittavat maata. Kerää kasvijätteet koriin tai kottikärryyn ja silppua ne ennen kompostointia, jotta ne maatuisivat nopeasti.

Lue lisää

Täältä löydät nurmikkolannoitteet ja muut hyödylliset tarvikkeet nurmikon hoitoon >>
Puutarhatyökalut >>

Olet tässä:

Teemat:

Lehtikori

45 L, Musta

1199
Lue lisää

Katuharja vaihtopäällä Fiskars

Pituus 169 cm

2999
Lue lisää

Lehtiharava Fiskars

Pituus 167 cm

2349
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta