Toiset kasvit sopivat paremmin pensasaidaksi kuin toiset. Kiiltotuhkapensas on erinomainen pensas juuri pensasaidaksi, ja se onkin paljon käytetty kasvi lähes koko maassa.

Kiiltotuhkapensas

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Cotoneaster lucidus
Heimo: Ruusukasvit (Rosaceae)

Kiiltotuhkapensaan kasvatus ja hoito

Kiiltotuhkapensas on erittäin kestävä ja sitkeä pensas, mutta silläkin on omat vaatimuksensa, jotta se viihtyisi mahdollisimman hyvin. Sille sopii puolivarjoinen kasvupaikka ja tuore maa.

Kiiltotuhkapensaan istuttaminen

Aitaa varten kiiltotuhkapensasta kannattaa istuttaa kolme tainta rivimetrille, ja mullaksi suositellaan tavallista puutarhamultaa. Taimet tarvitsevat myös runsaasti ravinteita, joten varsinkin istutuksen yhteydessä on maahan hyvä lisätä vaikkapa lehmänlantaa.

Kiiltotuhkapensaan leikkaus

Kiiltotuhkapensasta leikataan heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana tai vaihtoehtoisesti varhain keväällä. Pensas kestää voimakastakin leikkausta ja muotoilua, ja kasvaa vain entistä tuuheammaksi alhaalta asti. Kuinka kiiltotuhkapensasta leikataan? Karsi mahdollisimman paljon vanhoja oksia tyveltä, niin kiiltotuhkapensas kasvaa reheväksi ja kauniiksi!

Vahva ja luotettava ystävä

Kiiltotuhkapensas on kaikkein suosituimpia aitakasvejamme. Siihen on useita syitä. Ensinnäkin kiiltotuhkapensas on kestävä ja sitkeä kasvi, joka viihtyy monenlaisissa kasvupaikoissa. Se kasvaa ja kukoistaa jopa teollisessa ympäristössä, minkä takia sitä istutetaankin paljon kaupunkialueille.

Kiiltotuhkapensas kasvaa erittäin tiheäksi, joten se muodostaa erinomaisen näkösuojan. Kiiltotuhkapensas voi kasvaa yhdestä jopa kolmeen metriä korkeaksi ja noin kaksi metriä leveäksi. Se sopii erinomaisesti muotoon leikattavaksi pensaaksi, joten siitä voidaan myös kasvattaa täysin toiveiden mukainen pensasaita.

Kiiltotuhkapensas tuo myös väriä puutarhaan, sillä kiiltävän vihreät lehdet saavat upean punaisen syysvärin ennen karisemistaan. Touko-kesäkuussa pensasta koristavat myös pienet valkoiset kukat. Kaiken kukkuraksi pensaaseen tulee kauniit, kiiltävän mustat marjat. Sen lisäksi, että kiiltotuhkapensas on kaunis valinta mihin tahansa ympäristöön, se lukeutuu kestävimpiin aitakasveihimme – ei siis ihme, että se on erittäin suosittu puutarhoissamme!

Kiiltotuhkapensas on kesävihanta, ylöspäin levenevä pensas, jolla on pysty ja tiivis kasvutapa, joten se sopii erinomaisesti näkösuojaa antavaksi pensasaidaksi.

Kiiltotuhkapensas kiteytettynä:

  • Tekee alkukesästä valkoiset kukkatertut, joissa on kolmesta tusinaan kukkaa.
  • Kiiltävänvihreät lehdet ovat alapuolelta nukkapintaiset.
  • Syksyllä kypsyvät, kiiltävän mustat marjat ovat epähedelmiä. Ne eivät ole vaarallisia, mutta syömäkelvottomia.
  • Peräisin Keski-Aasiasta.
  • Kestävä pensas menestyy Oulun korkeudella asti.
  • Käytetään paljon kaupunkien massaistutuksissa.

Lue lisää

Lue ohjeemme kasvien leikkaamiseen loppukesällä >>
Aitakasvit - näin onnistut >>
Nopeakasvuinen kasviaita – viisi hyvää vaihtoehtoa >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta