Kun istutat puutarhaasi kestävän ja lähes koko maassa kasvavan kivikkoalvejuuren, saat ihailla raikkaan vihreää, kookaslehtistä ja kaunista saniaiskasvustoa. Jos puutarhassasi on ongelmakohtia, kuten jyrkkä rinne, oja tai hyvin varjoisa nurkkaus, kivikkoalvejuuri on kätevä keino saada paikasta ihanan vihreä ilman suurta vaivannäköä.

Kivikkoalvejuuri

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Dryopteris filix-mas
Heimo: Alvejuurikasvit (Dryopteridaceae)

Kivikkoalvejuuren istuttaminen

Kivikkoalvejuuren istuttamisessa on tärkeää ottaa huomioon, että se tarvitsee kostean ja myöskin melko varjoisan kasvupaikan. Kosteassa katveessa kivikkoalvejuuri saa parhaat mahdolliset eväät kasvuun, mutta sitten kun se on juurtunut kunnolla, se kestää kuivuutta ja aurinkoa yhä paremmin. Kivikkoalvejuuri viihtyy tavallisessa istutusmullassa, ja se tarvitsee paljon ravinteita kasvuunsa. Toisin sanoen sitä on hyvä lannoittaa, varsinkin istutuksen yhteydessä.

Kivikkoalvejuuren hoito

Kivikkoalvejuuren lehdet lakastuvat talveksi, joten ne leikataan vuosittain uuden kasvun tieltä. Kuihtuneet lehdet leikataan keväällä maata myöten. Yleisesti ottaen kivikkoalvejuuri on erittäin kestävä kasvi, joka ei juuri hoitoa vaadi.

träjon

Saniaiset – rikkaruohoja vai puutarhan komistuksia?

Joidenkin mielipiteiden mukaan saniaiset ovat ongelmallisia puutarhassa, sillä kun ne kerran ovat sinne asettuneet, niistä on erittäin vaikea päästä eroon. Saniaiset eroavat toisistaan leviämishalunsa suhteen. Kivikkoalvejuuri leviää itiöistä, jotka sijaitsevat itiöpesäkkeissä lehtien alapinnoilla, eikä se leviä maavarsien avulla kuten vaikkapa kotkansiipi. Toisin sanoen kivikkoalvejuuri pysyy siinä paikassa, johon se on istutettu, eikä kasvusto juurikaan laajene. Kivikkoalvejuuren tai muiden saniaisten kutsuminen rikkaruohoiksi on vähättelyä, sillä ne tuovat puutarhaan aivan ainutlaatuista näyttävyyttä!

Kivikkoalvejuuren suurilla, kauniilla ja heleänvihreillä lehdillä saadaan puutarhan luonnontilaisia – ja muille kasveille ehkä vähemmän suosiollisia – paikkoja ihanan vehreiksi. Vanhetessaan kivikkoalvejuuri tulee yhä sitkeämmäksi, joten kun huolehditaan sen juurtumisesta ja kasvuunlähdöstä, luodaan mahdollisuus nauttia sen raikkaasta vihreydestä vuosien ja taas vuosien ajan.

Kivikkoalvejuuren lehdet kasvavat jopa 80 cm:n korkuisiksi ja keskeltä leveämmiksi. Lehtiruodin molemmin puolin on pareittain kapeanpuikeita lehdyköitä, joissa on pieniä sahahampaisia liuskoja.

Tämä monivuotinen koristekasvi muuttuu sitä kestävämmäksi, mitä vanhempi se on, ja lopulta sitä ei voi juuri mikään horjuttaa – kivikkoalvejuuri tuo siis puutarhaan takuuvarmaa vihreyttä!

Lue lisää

Lue lisää kasvien leikkaamisesta >>
Ohjeita perennojen kasvatukseen >>

Olet tässä:

Teemat:

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta