Jos kaipaat kotiisi sievää, helppohoitoista ja perinteistä viherkasvia, on kodinonni juuri oikea valinta. Nokkoskasveihin kuuluva kodinonni on hyvä esimerkki suomalaiskotien perinnekasvista, joka tuo viihtyisyyttä niin ikkunalaudalla kuin amppelissakin.

Kodinonni

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Soleirolia soleirolii
Heimo: Nokkoskasvit (Urticaceae)

Kodinonnin vaaliminen

Kodinonni tarvitsee tasaisen kosteuden, mutta multa ei saa olla liian märkää. Se viihtyy tavallisessa kukkamullassa, ja lisäksi sitä on tärkeää lannoittaa keväästä syksyyn huonekasvilannoitteella kerran viikossa. Talvikaudella lannoitus kerran kuussa riittää. Kodinonnen kastelu onnistuu helpoimmin joko suihkupullolla tai kaatamalla vettä ohuena norona kasvin ympärille. Vaihtoehtoisesti voit asettaa ruukun vadille ja kastella kasvia altapäin. Aluslautaselle kastelu nostaa myös ilmankosteutta kasvin ympärillä.

Kodinonnea on helppo lisätä. Se onnistuu joko juurruttamalla pistokkaista uusia taimia pienoiskasvihuoneessa, lisäämällä kasvia taivukkaista tai jakamalla koko kasvin.

Kodinonnen leikkaaminen

Kodinonnea voidaan leikata tarpeen mukaan, kun se alkaa näyttää ränsistyneeltä. Leikkaamalla pois kuihtuneet ja heikkokuntoiset versot saat nuorennettua kasvia.

Perinteinen viherkasvi

Kodinonni kuuluu yleisimpiin viherkasveihin Pohjoismaissa, ja se on ollut suosittu jo pitkään. Se kasvaa lamoavasti maata pitkin, ja viihtyessään siitä tulee todella tuuhea pieni mätäs. Kodinonnesta on saatavilla useita lajikkeita, joiden lehtien koko ja vihreän sävy vaihtelevat. Kodinonni voi tehdä pieniä valkoisia kukkia lehtihankoihin, mutta huonekasvina Suomessa kasvatettavat lajikkeet kukkivat erittäin harvoin.

Yleensä kodinonnen kasvatus on helppoa, ja se viihtyy hyvin, mutta välillä se voi myös taantua. Silloin se ei välttämättä selviydy, ellei siitä pidetä erityisen hyvää huolta. Kodinonni vaatii kuitenkin jonkin verran hoitoa voidakseen hyvin. Se on nimittäin herkkä sekä kuivuudelle että liialle märkyydelle, joten sekä liian vähäinen että liian runsas kastelu saa sen helposti nuupahtamaan. Sopivan tasaisen kosteuden ylläpito onkin sekä ihannetila että kasvin elinehto. Kodinonni viihtyy kosteassa ilmassa ja kevyessä varjossa tai runsaassa hajavalossa, muttei kuitenkaan suorassa auringonpaisteessa.

Kodinonnella on mätäsmäinen kasvutapa ja pikkuruiset lehdet, joiden lomaan voi puhjeta vielä pienempiä kukkasia. Kasvi ei kuitenkaan tavallisesti kuki.

Kodinonni kiteytettynä

  • Saanut nimensä 1800-luvulla eläneen amatöörikasvitieteilijän, kapteeni Soleirolin mukaan.
  • Peräisin Korsikasta ja Sisiliasta.
  • Sopii myös amppelikasviksi.
  • Kukkii pienin yksittäisin kukin.
  • Kasvaa maanpeittokasvina Välimeren alueella, meillä kasvatetaan huonekasvina.
  • Kuuluu nokkoskasveihin, muttei polta.
  • Viihtyessään kodinonni tuo kotiin ilahduttavaa vihreyttä.

Lue lisää

Näin onnistut ruukkukasvien kastelussa sisällä >>
Kaksi hyödyllistä tuotetta sisäkasvien lannoittamiseen >>
 

Olet tässä:


Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta