Kotkansiipi

Kotkansiipi

Kotkansiipi on saniainen, joka on perenna (perennat kuihtuvat ja alkavat kasvaa uudelleen joka vuosi). Se voi kasvaa lähes metrin korkuiseksi. Sille on tunnusomaista itiöpesäkkeiden puuttuminen lehtien alapinnalta, ja oikeanlaisissa olosuhteissa se elää useita vuosia.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Matteuccia struthiopteris
Heimo: Kallioimarrekasvit (Polypodiaceae) 

Missä kotkansiipi viihtyy

Kotkansiipi on suosittu kukkapenkeissä tai lampien reunoilla, minne sen koristeelliset, tötterömäiset lehdet luovat vehreyttä ja tuuheutta. Jos etsit helppohoitoista perennaa, kotkansiipi on hyvä valinta.

Jos haluat istuttaa kotkansiiven puutarhaan, valitse paikka, jossa maa on kosteaa ja ravinteikasta. Saniaiset viihtyvät kosteassa, joten ei ole mikään ihme, että ne kasvavat luonnossa usein jokien ja järvien lähellä. Kotkansiipeä ei pidä istuttaa aurinkoon, sillä kasvi viihtyy varjossa.

Vinkki: istuta yhdessä kylmäkukkien kanssa

Jos etsit helppohoitoista, kestävää perennaa, kotkansiipi on hyvä valinta. Se sopii erinomaisesti maan peittäväksi kasviksi ja on kaunis kukkapenkissä sekaistutuksissa. Kun haluat luoda mahdollisimman kauniin kukkapenkin, älä istuta kasveja liian tiheään. Huolehdi myös, että harvennat taimet keväällä. Istutusvinkki: istuta kotkansiipeä yhdessä erilaisten kylmäkukkien kanssa. Kylmäkukkien lehdet jäävät saniaisen suojaan.

Kuinka lisään kotkansiipeä?

Kotkansiiven lisääminen on yksinkertaista: jaa kasvi. Kotkansiipi eroaa monista muista perennoista ja kasveista siinä, ettei se kuki, sillä kukkien sijasta se lisääntyy itiöiden avulla. Kun saniainen viihtyy kasvupaikallaan, se leviää usein hyvin itsestään. Jos haluat jakaa kotkansiiven, parasta on tehdä se keväällä. Kotkansiipi lisääntyy paitsi itiöiden kautta, myös rönsyjen avulla. Voit leikata rönsyjä ja istuttaa ne halutessasi eri paikkaan.

Voiko kotkansiipeä syödä? Kyllä vain!

Tämä saniainen on kuin onkin syötävä. Jos haluat korjata satoa, tee se juuri ennen kuin rullalla olevat lehdet alkavat avautua. Ne ovat tuolloin noin 5–15 cm:n pituisia.

Syö kotkansiipeä

Kuva: Kotkansiipisato on korjattava ennen kuin lehtirullien muodostamat pallot alkavat avautua. Valokuva: Bjoertvedt, CC

Leikkaa verso alhaalta maansuuntaisesti ja säästä pieni osuus, jotta kasvi kasvaa uudelleen. Kun valmistat kotkansiiven ruoaksi, huuhtele lehdet huolellisesti poistaaksesi mullan ja lian. Keitä sen jälkeen lehtiä noin kymmenen minuuttia kevyesti suolatussa vedessä. Niitä voi myös höyryttää tai vokata kymmenisen minuuttia. Kasvi sopii hyvin paistettavaksi tai vokattavaksi kevätsipulin kanssa. Hyvää, terveellistä ja erittäin kaunista lautasella!

Ole kuitenkin tarkkana – muut saniaiset eivät ole syötäviä ja voivat sisältää aineita, joita ei pidä joutua elimistöön. Etkö ole varma, onko saniainen todella kotkansiipi? Älä syö!

Hoito ja leikkaaminen

Kotkansiipi on hauska perenna, siitä ei ole epäilystäkään. On kuitenkin hyvä tarkkailla, kuinka saniainen kasvaa, sillä joskus se valtaa liikaa tilaa. Saat sen kuriin leikkaamalla, kun se alkaa levitä liikaa.

Istutusvinkki: Istuta kotkansiipeä yhdessäkarhunlaukan kanssa. Tulos on erittäin hieno, ja lisäksi saniaisen lehdet kasvavat esiin heti sen jälkeen, kun karhunlaukka on kukkinut.

Lue lisää

Saniainen >>
Plantagenin multakoulu >>

Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta