Vinkkejä kuivakukkien kasvatukseen

Monesti kukkien kauneudesta olisi mukava voida nauttia pidempään. Usein kukkien kukinta-aika on lyhyt, ja niiden upeinta kukoistusta voidaan ihailla vain lyhyen aikaa.

Vinkkejä kuivakukkien kasvatukseen

Kuivakukilla tarkoitetaan suurta ryhmää erilaisia kasveja, jotka tarvitsevat erilaista hoitoa ja erilaiset kasvatusolosuhteet. On hyvä ensin päättää, mitä kukkia haluaa kasvattaa kuivakukiksi, ja ottaa sitten selvää kyseisten kasvien vaatimuksista. Kuivattavaksi sopivat parhaiten lajit, jotka ovat erittäin sitkeitä ja sietävät auringonpaahdetta. Ne siis viihtyvät valoisissa paikoissa niin sisällä kuin ulkonakin.

Kuivakukkien kasvatus

Kuivattavaksi kasvatettavat kukat on suositeltavaa esikasvattaa sisällä pienoiskasvihuoneissa mahdollisimman vahvoiksi taimiksi, jotta ne sopeutuvat hyvin kasvamaan myöhemmin kukkapenkissä tai sisällä ruukussa. Huolehdi siitä, että multa on kuohkeaa ja ravinteikasta, eikä pääse kuivumaan.

Korjuu ja kuivaus

Kukat kerätään kuivattaviksi vastapuhjenneina sopivan lämpimänä ja kuivana iltapäivänä. Kukat sidotaan kimpuksi ja ripustetaan kuivumaan ylösalaisin mieluiten pimeään ja viileään paikkaan, jotta värit kestävät mahdollisimman hyvin.

Kuivakukat – kestävä koriste

Vaikka monet kukat kerätään kuivattaviksi, kun ne ovat parhaassa kukassa, osa kerätään jo nuppuisina. Useimmat kuivattaviksi sopivista kukista ovat erittäin helppohoitoisia ja viihtyvät sekä sisällä ruukussa että monilajisessa kukkapenkissä. Ne eivät vaadi juurikaan hoitoa, ja kukkivat väsymättä sievin ja kestävin kukin – mikä kertookin siitä, että ne sopivat erittäin hyvin kuivakukiksi.

Kuivakukiksi sopivia kasveja on monenlaisia, kuten herttaikikukka, iso-olkikukka ja ikiviuhko, mutta ne ovat vain murto-osa kaikista kuivattavaksi sopivista lajeista. Moni mykerökukkainen kasvi sopii erinomaisesti kuivakukaksi, kuten asterit ja sinipallo-ohdakkeet. Myös ruusuja, törmäkukkia, ikiviuhkoja, kanervia, ritarinkannuksia, erilaisia laukkoja, ukonhattuja, leinikkejä, piikkiputkia ja kaunokkeja voidaan kuivata. Kaikkia kukkia ei tarvitse kuivatakaan, sillä esimerkiksi olkikukat kestävät tavallisia leikkokukkia pidempään maljakossa.

Meillä on tarve hoitaa kukkivia kasveja niin hyvin kuin pystymme, jotta niiden yleensä lyhyt kukinta olisi mahdollisimman upea. Kukista voidaan kuitenkin nauttia pitkään myös toisella tavalla: kuivaamalla niitä kestäviksi kuivakukiksi.

Tiivistä tietoa

  • Olkikukat sopivat ihanteellisesti kuivattaviksi.
  • Säilyttävät värinsä ja muotonsa pitkään myös leikkokukkina maljakossa.
  • Erittäin helppohoitoisia kasveja.
  • Sitkeitä ja kestäviä.
  • Kuivattavien kukkien on säilytettävä värinsä ja terälehtensä, jotta niistä tulee kunnollisia kuivakukkia.
  • Kuivakukiksi tai ikikukiksi sanotaan kasveja, jotka sopivat hyvin kuivattaviksi.
  • Kasvatettu Pohjoismaissa jo 1700-luvulta alkaen.

Lue lisää

Luo unelmiesi kukkapenkki viidessä vaiheessa >>

Olet tässä:


Puutarhamulta Luonnonmukainen
Osta enemmän ja säästä

Puutarhamulta Luonnonmukainen

40 L

649
Lue lisää
Ikikukkasekoitus
-40%

Ikikukkasekoitus

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta