Kurpitsa
On olemassa lukuisia eri kurpitsatyyppejä ja -lajikkeita. Tunnetuin niistä on suuri oranssinvärinen kurpitsa, joita näkee yhä useammissa kodeissa lyhdyiksi kaiverrettuina halloween-juhlan aikaan; myös pienempi, vain parinsadan gramman painoinen koristekurpitsa on monille tuttu.

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Cucurbita pepo
Heimo: Kurkkukasvit (Cucurbitaceae)
Vinkkejä kurpitsan kasvattamiseen itse – tee näin
Viimeisten 20 vuoden aikana kurpitsan kasvattamiseen käytetty maapinta-ala on Suomessa moninkertaistunut. Se on voinut osaltaan vaikuttaa siihen, että halloweenin viettäminen on yleistynyt Suomessa selvästi – kurpitsahan on erottamaton osa halloweenia. Kurpitsan kasvattaminen itse onnistuu yleensä helposti.
Kasvata kurpitsa siemenestä näin
- Kurpitsaa voi hyvin kylvää suoraan avomaalle toukokuusta alkaen varsinkin Suomen eteläisimmissä osissa, mutta onnistut varmemmin, jos esikasvatat kurpitsasi ensin sisätiloissa.
- Hanki etukäteen sekä puutarhamultaa että esikasvatukseen tarkoitettua kylvömultaa.
- Kaada ruukun pohjalle puutarhamultaa ja päälle kylvömultaa, johon kylvät siemenet.
- Kylvä yksi siemen ruukkua kohti, noin 3–4 cm:n syvyyteen. Aseta kylvö sitten lämpimään paikkaan.
- Kun kasvit orastavat, kastele niitä ja anna niille ravinnetta.
Ulos istuttaminen
- Valmistele istutuspaikkaa muutama viikko ennen istuttamista: kaiva maahan 20 cm syvä ja noin 15 cm leveä kuoppa. Rakenna ylös kaivamastasi maasta pieniä suojavalleja kuopan ympärille ja peitä kuoppa kuituliinalla. Valitse kurpitsoillesi erittäin lämmin, aurinkoinen kasvupaikka, niin ne viihtyvät hyvin. Kurpitsat pitävät ravinteikkaasta, multavasta kasvualustasta. Maaperän pH-arvon tulee olla noin 7.
- Kurpitsat tulee karaista ennen ulos istuttamista. Karaiseminen käy helposti: siirrä kurpitsat ulos vähäksi aikaa joka päivä ja lisää ulkonaoloaikaa asteittain.
- Poista kuituliina ja sirottele vähän maata suojavalleista istutuskuoppaan. Sekoita kasvualustaan hieman lannoitetta.
- Istuta kurpitsan taimet ja peitä ne taas kuituliinalla. Poista kuituliina vasta, kun ulkona on kunnolla lämmintä ja kasvisi voivat alkaa kasvaa toden teolla.
- Ota tavaksi nostaa kuituliinaa säännöllisesti ja kastella kurpitsojasi. Muista kastella kasveja reilusti, ellei kesä ole runsassateinen. Kurpitsoilla on nimittäin suurista hedelmistään huolimatta pienet juuret.
Milloin voin korjata kurpitsasadon?
Voit hyvin korjata satoa sitä mukaa kun hedelmät kypsyvät, eli heinäkuusta eteenpäin. Hedelmien poimiminen sitä paitsi edistää uusien hedelmien kasvamista. Jos aiot säilöä kurpitsoitasi, ne kannattaa leikata irti siten, että hedelmässä on hieman vartta mukana. Kypsät kurpitsat säilyvät viileässä muutaman kuukauden ajan.
Piirakkakurpitsat, koristekurpitsat ja kumppanit
Kurpitsojen sukuun kuuluu useita erilaisia muunnelmia, kuten kierokaulainen italiankurpitsa, spagettikurpitsa ja tammenterhokurpitsa. Lisäksi on olemassa lukuisia eri kurpitsalajikkeiden ryhmiä. Esimerkiksi piirakkakurpitsojen ryhmään kuuluvat niin kotikäyttöön sopivat talvikurpitsat kuin jotkin niin kutsutuista halloweenkurpitsoista. Joitakin kurpitsalajikkeita on myös ennen vanhaan käytetty hapanimelän, mausteisen kurpitsasyltyn valmistamiseen.

Kurpitsan käyttö
Ruoanlaitto
Suurikokoinen, halloweenista tuttu oranssi kurpitsa sopii erinomaisesti piirakoihin, keittoihin ja kakkuihin. Yleensä uunissa paahdetaan vain kurpitsan siemenet, mutta myös hedelmälihaa voi kypsentää uunissa.
Koristelu ja halloween
Pienet koristekurpitsat ovat muutenkin suosittuja koristeita monessa kodissa, mutta halloweenin aikaan kurpitsan koristeellinen rooli korostuu entisestään.
”Jack-o-lantern”-kurpitsalyhdyn historia juontaa juurensa irlantilaiseen tarinaan, joka kertoo Jack-nimisestä sepästä. Paholaisen kanssa riidelleeltä Jackilta kiellettiin pääsy taivaaseen ja hänet tuomittiin vaeltamaan kirottuna henkenä maan päällä. Tarinan mukaan Jack sai paholaiselta lopulta lyhdyn, jonka valossa hän saisi palata helvetin pimeyden läpi takaisin maan päälle – lyhdyn, jonka nykyään kaiverramme halloweenina ontoksi. Aikoinaan lyhtynä toimivat kaalinpään sisällä hehkuvat hiilet, jotka on sittemmin korvattu kurpitsan sisään asetettavalla kynttilällä.
Irlantilainen tarina kulkeutui siirtolaisten mukana Yhdysvaltoihin, jossa omia perinteitä haluttiin vaalia. Tarinan pohjalta syntyi siten vuosittainen halloween-juhlaperinne. Suomessa halloweenia alettiin juhlia vasta 1900-luvun loppupuolella, mutta juhla on yleistynyt suomalaisten keskuudessa vuosi vuodelta.
Kurpitsan historia
Kurpitsan alkukoti on Pohjois-Amerikan eteläosissa, jossa Amerikan alkuperäisasukkaat käyttivät hedelmää jo lähes 10 000 vuotta sitten. Aikojen saatossa kurpitsaa on käytetty sekä ruoanlaitossa että koristelussa. On kuitenkin olemassa myös kurpitsalajikkeita, joista on valmistettu muun muassa kulhoja ja soittimia.
Kurpitsa saapui Eurooppaan 1500-luvulla, mutta hedelmää alettiin käyttää ruoanlaitossa vasta 1800-luvulla. Ensimmäisenä kurpitsasta alettiin käyttää sen hedelmälihaa.
Hyvä tietää kurpitsasta
- Kurpitsan kukat kasvavat 3–10 cm:n levyisiksi.
- Pensasmaisella kasvilla on yleensä kärhiä ja jäykkä runko.
- Karheat ja pilkulliset, sydämenmuotoiset lehdet.
- Suurimmat kurpitsat voivat painaa jopa sata kiloa.
- Kurpitsan terveellisissä siemenissä on mm. proteiinia ja sinkkiä.
- Kurpitsa on hedelmä, ei vihannes.
Haluatko lisää tietoa?
Valitse viljelykasveillesi sopivat ruukut >>
Kasvata lavalaatikossa >>
Näin onnistut vihannesten viljelyssä >>