Kuusi parhaiten ilmaa kosteuttavaa kasvia

Kärsitkö kuivasta sisäilmasta? Hanki kotiisi ilmaa kosteuttavia kasveja.

Kuusi parhaiten ilmaa kosteuttavaa kasvia

Hortensia on Hollannissa tehtyjen tutkimusten mukaan kaikkein paras ilmaa kosteuttava kukka. Hortensian tuuheat lehdet ja pallomaiset kukinnot kosteuttavat tehokkaasti sisäilmaa.

Lisäkosteutus on erityisen tärkeää talvella, jolloin sisäilma on usein entistä kuivempaa lämmitetyissä kodeissamme. Sisäilman riittävä kosteus auttaa kuivasta ihosta tai kuivista silmistä kärsivää, vähentää päänsärkyjä ja ehkäisee hengitysvaivoja.

Hortensia - paras ilmankosteuttaja

Hollantilaisen Leidenin yliopiston professorin Bert van Duijnin mukaan ei ole toista ruukkukasvia, joka haihduttaisi kosteutta ilmaan yhtä hyvin. Duijn suosittelee laittamaan jokaiseen huoneeseen ainakin kaksi hortensiaa, mutta mitä useampia niitä on, sitä parempi on ilmankosteus.

Sisäilmaa kosteuttavia kasveja on myös muita. Katso koko lista tästä ja valitse oma suosikkisi:

Top 6 - ilmaa kostuttavat kasvit

 1. Hortensiaa käytetään talvikaudella sisäkasvina. Se onkin parhaiten ilmaa kosteuttava kasvi. Hortensiaa on saatavana tammikuusta alkaen.

  Hoito: Tehokas ilmankosteuttaja tarvitsee hieman enemmän vettä kuin muut sisäkasvit. Yleensä tilkka vettä muutaman kerran viikossa riittää. Huolehdi tasaisesta kosteudesta, sillä hortensia ei pidä kuivuudesta, mutta ei myöskään liiasta vedestä. Hortensia kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun, jolloin tasaisen kosteuden ylläpitäminen on helpompaa. Sijoita hortensia valoisaan paikkaan, älä suoraan aurinkoon.
   
 2. Atsalea on runsaskukkainen kasvi, jota on saatavana useissa väreissä niin yksinkertaisilla kukilla kuin kerrottuina. Atsalea on myös erittäin hyvä ilmankosteuttaja.

  Hoito: Atsalean luonnollisessa kasvuympäristössä Japanin ja Thaimaan sateisilla vuorenrinteillä ilmankosteus on korkea. Yleensä ruukkuatsalea tarvitsee paljon vettä, joissain olosuhteissa jopa päivittäin. Kosteus on helpompi pitää tasaisena, jos istutat atsalean isompaan ruukkuun. Kaada aluslautaselle jäänyt ylimääräinen vesi pois.
   
 3. Rönsylilja on huonekasvien klassikko ja tunnettu helppohoitoisuudestaan. Sen rönsyilevistä lehdistä on helppo ottaa pistokkaita. Rönsylilja levittää runsaasti kosteutta ympärilleen lehtiensä kautta.

  Hoito: Sietää kuivumisen kastelujen välissä. Viihtyy parhaiten ikkunalaudalla, ei kuitenkaan auringonpaahteessa.
   
 4. Viirivehka on tuttu kasvi monissa kodeissa ja tunnettu tyylikkäistä lehdistään. Se on helppohoitoinen ja erinomainen ilmankosteuttaja. Suuret, tummanvihreät lehdet haihduttavat ilmaan tehokkaasti vettä.

  Hoito: Viirivehka viihtyy varjoisammassa paikassa, joten se kannattaa sijoittaa kauemmaksi ikkunasta. Se tarvitsee runsaasti vettä, mutta vettä ei kuitenkaan ole hyvä antaa liikaa. Jos lehdet alkavat näyttää pölyisiltä tai kiillottomilta, vie kasvi suihkuun ja huuhtele se.
   
 5. Kaarisulkasaniainen on rehevä saniainen, joka on pitkään ollut viherkasvien klassikko kodeissamme. Saniainen on oivallinen ilmankosteuttaja.

  Hoito: Luonnossa saniaiset elävät usein varjossa tai vuorten tai toisten kasvien katveessa. Huoneessakin saniainen kannattaa sijoittaa suojaan suoralta auringolta. Saniainen pitää tasaisen kosteasta mullasta, joka ei kuitenkaan saa olla litimärkä. Se pitää myös päivittäisestä suihkuttelusta.
   
 6. Palmut, kuten sirovuoripalmut, pensaspalmut ja kultapalmut, ovat myös tehokkaita ilmankosteuttajia.

  Hoito: Palmut eivät viihdy suorassa auringonpaisteessa ja pitävät tasaisen kosteasta mullasta. Palmut voit mielellään viedä suihkuun.
   

Lue lisää

Hortensia – näin onnistut >>
Näin onnistut uuden kasvin kanssa >>
Viirivehka – näin onnistut >>Kultapalmu

Korkeus 30 cm, Vihreä

699
Lue lisää

Jalohortensia

Korkeus 35 cm, Valkoinen

1399
Lue lisää

Viirivehka 'Torelli'

Korkeus 45 cm, Valkoinen

899
Lue lisää

Jalohortensia

Korkeus 35 cm, Sininen

1399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta