Kuusi vitamiinipitoista hedelmää ja marjaa, joita voit kasvattaa itse

Hedelmät ja marjat ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja mikä parasta, niitä on helppo kasvattaa itse. Tässä esitellään kuusi puutarhaasi sopivaa vitamiinipommia.

Kuusi vitamiinipitoista hedelmää ja marjaa, joita voit kasvattaa itse

 1. Omena
  Perinteinen omenapuu on sekä kaunis että tuottaa runsaasti terveellisiä hedelmiä. Jos tilaa on vähän, kannattaa valita perheomenapuu, jossa samaan runkoon on vartettu useita lajikkeita. Silloin pölytyskin sujuu ongelmitta, ja satokausi kestää pitkään, kun eri lajikkeet kypsyvät eri aikaan.
   
 2. Imeläkirsikka eli makeakirsikka
  Jotkin imeläkirsikkalajikkeet voivat kasvaa todella korkeiksi, joten valitse lajike, joka mahtuu puutarhaasi. Kääpiöivillä puilla on hillittykasvuinen runko, joten ne eivät tule kovin suuriksi. Lisäksi ne tekevät satoa nuorempina kuin tavalliset puut. Itsepölytteinen ’Stella’-lajike kasvaa noin kolmimetriseksi ja tekee suuret makeat marjat.
   
 3. Pensasmustikka ja makeasinikuusama
  Pensasmustikat ovat kookkaita pensaita, jotka tekevät sukulaistaan luonnonvaraista mustikkaa suuremmat marjat. Ne viihtyvät aurinkoisessa paikassa ja happamassa maassa. Runsaan sadon varmistamiseksi on suositeltavaa istuttaa vähintään kahta eri lajiketta. Hieman helppohoitoisempi vaihtoehto on makeasinikuusama, joka voidaan istuttaa tavalliseen puutarhamultaan ja joka on talvenkestävä myös maan keski- ja pohjoisosissa. Loppukesästä kypsyvät tummansiniset marjat ovat pitkänomaisia.
   
 4. Karviainen ja herukka
  Sekä karviais- että herukkapensaat ovat kiitollisia kasvatettavia suuressa osassa maata. Jos tilasta on puutetta, rungolliset taimet ovat hyvä vaihtoehto. Rungollinen herukka on satoisa sekin: marjoja voidaan saada 5–10 litraa tainta kohden. Voidaan kasvattaa niin ruukussa kuin avomaallakin.
   
 5. Vadelma
  Kesävadelma tekee heinäkuussa kypsyvät marjat edellisen vuoden versoihin. Leikkaa pois satoa tuottaneet versot. Syysvadelma tekee marjat saman vuoden versoihin elo-syyskuussa, ja koko taimi leikataan alas sadonkorjuun jälkeen. Valitse lajike, jonka marjat ehtivät kypsyä siellä, missä asut. Maan eteläosiin sopivia vaihtoehtoja ovat ’Ariadne’, ’Boheme’ ja ’Carmen’; pohjoisemmassa sato ei välttämättä ehdi kypsyä. Vadelma viihtyy aurinkoisessa paikassa ja tarvitsee keväällä melko voimakkaan lannoituksen, kuten lantaa tai Algomin-lannoitetta. Kastele kuivina kausina, jotta marjoista tulee kookkaita.
   
 6. Viiniköynnös
  Viiniköynnöksiä voidaan kasvattaa maan eteläosissa. Istuta viiniköynnös happamaan maahan (jonka pH-arvo on alhainen) aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan. Taimen on saatava paljon auringonvaloa loppukesällä, jolloin rypäleet kypsyvät. Tekee pieniä makeita rypäleitä, joiden väri vaihtelee lajikkeen mukaan.

Lue lisää

Marjat – näin onnistut >>
Hedelmäpuut – näin onnistut >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta