Hedelmäpuut kuuluvat puutarhaan, vaikka nykyisin niitä kasvatetaan yhä enemmän myös parvekkeilla ja pienillä pihoilla. Valitse useista ihanista lajikkeista! Saatavilla on myös niin kutsuttuja perhepuita eli puita, joissa on useita eri omena- tai päärynälajikkeita.

Hedelmäpuut – näin onnistut

Hedelmäpuut puutarhassa

Hedelmäpuut tuottavat hedelmiä kesällä ja syksyllä. Ne kukkivat kauniisti alkukesästä, jolloin ne tarjoavat ravintoa kimalaisille ja mehiläisille. Hedelmäpuut kasvavat yleensä suuriksi, mutta on myös kääpiö- ja heikkokasvuisia lajeja, jotka sopivat terassille ja parvekkeelle.

Paras kasvupaikka hedelmäpuulle

Hedelmäpuut viihtyvät aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa. Valo ja lämpö kypsyttävät hedelmät nopeammin ja tekevät niistä makeita. Persikat ja aprikoosit kannattaa sijoittaa tyynelle ja lämpimälle eteläseinustalle, missä ne kehittyvät parhaiten.

Hedelmäpuiden istutus

Käytä luonnonlannoitettua istutusmultaa ja kaiva kuoppa, jossa sekoitat istutusmullan ja olemassa olevan mullan. Kastele sekä kuoppa että juuripaakku kunnolla ennen istutusta. Sijoita puu niin, että jalontamiskohta (rungossa oleva paakku) jää maanpinnan yläpuolelle. Täytä kuoppa mullalla ja kastele. Aseta puun ympärille yksi tai useampi seiväs ja sido kiinni nauhalla. Seipäät tukevat puuta ensimmäisten vuosien ajan, ja puu juurtuu hyvin.

Useimpien hedelmäpuiden istutusetäisyys on noin kolme metriä.

Hedelmäpuiden hoito

Kastele hedelmäpuita alussa runsaasti. Käytä mielellään kuorikatetta puun ympärillä, jotta estät kuivumisen ja rikkaruohojen kasvun. Kastele kuivina kausina enemmän, erityisesti ensimmäisinä vuosina.

Nuoret omenapuut eivät tarvitse kovin paljon ravinteita. Muista kuitenkin poistaa rikkaruohot ja nurmikko rungon läheltä, jotta ne eivät vie puun ravinteita. Paranna maata keväällä lehmänlannalla ja täydennä Berner Garden -lannoitteella keväällä ja kesällä.

Voiko hedelmäpuut pölyttää?

Jotta hedelmäpuut tuottaisivat runsaasti hedelmiä, ne tarvitsevat toisen lajikkeen pölytystä. Omakotitaloalueella tämä ei yleensä ole ongelma. Jos muuta asustusta ei ole lähellä, istuta eri lajikkeita, jotka pölyttävät toisiaan puutarhassa.

Lue lisää

Omenapuu >>
Päärynäpuu >>
Kirsikkapuu >>Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta