Hedelmäpuut – näin onnistut

Hedelmäpuut kuuluvat puutarhaan, vaikka nykyisin niitä kasvatetaan yhä enemmän myös parvekkeilla ja pienillä pihoilla. Valittavissa on useita ihania lajikkeita. Saatavilla on myös niin kutsuttuja perhepuita eli puita, joissa on useita eri omena- tai päärynälajikkeita.

Hedelmäpuut puutarhassa

Hedelmäpuut tuottavat hedelmiä kesällä ja syksyllä. Ne kukkivat kauniisti alkukesästä, jolloin ne tarjoavat ravintoa kimalaisille ja mehiläisille. Hedelmäpuut kasvavat yleensä suuriksi, mutta on olemassa myös heikkokasvuisia ja kääpiölajeja, jotka sopivat terassille ja parvekkeelle.

Paras kasvupaikka hedelmäpuulle

Hedelmäpuut viihtyvät aurinkoisessa ja lämpimässä paikassa, jotta hedelmistä tulee makeita ja ne kypsyvät nopeammin. Persikat ja aprikoosit kannattaa sijoittaa tyynelle ja lämpimälle eteläseinustalle, jotta ne kehittyvät parhaalla tavalla.

Hedelmäpuiden istutus

Käytä luonnonlannoitettua istutusmultaa ja kaiva kuoppa, jossa sekoitat istutusmullan ja olemassa olevan mullan. Kastele sekä kuoppa että juuripaakku kunnolla ennen istutusta. Sijoita puu niin, että jalontamiskohta (rungossa oleva paakku) jää maanpinnan yläpuolelle. Täytä kuoppa mullalla ja kastele. Aseta puun ympärille yksi tai useampi seiväs ja sido kiinni nauhalla. Seipäät tukevat puuta ensimmäisten vuosien ajan, ja puu pystyy juurtumaan hyvin. 

Useimpien hedelmäpuiden istutusetäisyys on n. 3 metriä.

Hedelmäpuiden hoitainen

Kastele hedelmäpuita alussa runsaasti. Käytä mielellään kuorikatetta puun ympärillä, jotta estät kuivumisen ja rikkaruohojen kasvun. Kastele kuivina kausina enemmän, erityisesti ensimmäisinä vuosina.

Nuoret omenapuut eivät tarvitse kovin paljon ravinteita. Muista kuitenkin poistaa rikkaruohot ja nurmikko rungon läheltä, jotta ne eivät vie puun ravinteita. Paranna maata keväällä lehmänlannalla täydennä Berner Garden -lannoitteella keväällä ja kesällä.

Voiko hedelmäpuut pölyttää?

Jotta hedelmäpuut tuottaisivat paljon hienoja hedelmiä, ne tarvitsevat toisen lajikkeen pölytystä. Omakotitaloalueella tämä ei yleensä ole ongelma. Jos asut kaukana muusta asutuksesta, kannattaa istuttaa eri lajikkeita, jotka pölyttävät toisensa puutarhassa.

Lue lisää

Omenapuu >>
Päärynäpuu >>
Kirsikkapuu >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc