Puutarha ei ole täydellinen ilman omenapuuta. Se on perinteinen ja lähes pakollinen puu puutarhoissamme. Se tekee herkullisia hedelmiä uskollisesti vuodesta toiseen, ja lisäksi se on todella kaunis varsinkin kukkiessaan alkukesällä herkin valkoisin kukin.

Omenapuu

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Malus domestica
Heimo: Ruusukasvit (Rosaceae)

Omenapuun istutus

Kasvualustaksi omenapuu tarvitsee syvämultaisen paikan, jossa sillä on paljon tilaa kasvaa. Mullan on oltava rikkaruohotonta, ravinteikasta ja hyvin läpäisevää. Omenapuu tarvitsee myös ravinteita, jotta se kasvaisi mahdollisimman hyvin. Paras lannoitusaika on syksyllä kasvukauden päättyessä. Maanlaatu on olennainen tekijä, kun halutaan varmistaa mahdollisimman hyvä omenasato.

Omenapuun leikkaaminen

Kauniin omenapuun ja runsaan omenasadon salaisuus on puun oikeanlainen leikkaus. Omenapuun leikkaaminen on erittäin tärkeää, ja koska omenapuu on elinvoimainen kasvi, taitamatonkin leikkaus on parempi ratkaisu kuin leikkaamatta jättäminen. Omenapuun paras leikkausaika on maalis-huhtikuussa ennen silmujen turpoamista, sillä liian myöhäinen leikkaus vaurioittaa silmuja.

Omenapuuta voidaan toisaalta leikata myös heinä-elokuussa, jolloin on helppo nähdä, mistä kohdin latvus on liian tiivis ja valoton. Lisäksi kesällä voi olla helpompi hahmottaa puun muoto ja toivottu kasvusuunta. Muista myös poimia puusta kaikki omenat, jotta seuraavan vuoden sato ei kärsisi.

Puutarhan peruspuu

Meistä jokaisella lienee jonkinlainen suhde omenoihin ja omenapuihin. Lapsuudessa kotipihalla oli ehkä täydellisesti kiipeilyyn soveltuva omenapuu, omaa pihaa saattaa somistaa ihana suuri vanha omenapuu, tai omenapuun jokasyksyinen sadonkorjuu voi olla vuoden kohokohta puutarhassa.

Omenapuu on monen suomalaisen sydäntä lähellä, ja se lukeutuukin suomalaisten puutarhojen arvostetuimpiin ja yleisimpiin puihin. Oman puutarhan satoa viedään myös yhä enenevässä määrin mehustamoihin, joissa omenoista syntyy herkullista, lähellä tuotettua omenamehua!

Monipuolinen lajikevalikoima

Omenapuiden lajikevalikoima on laaja ja monipuolinen: valittavissa on tuhansia niin makeita kuin happamia lajikkeita kasvatettavaksi eri puolilla maata. Nykyään Suomessa saatavilla olevat lajikkeet on jalostettu talvenkestäviksi meidän oloissamme sekä kasvitautien ja virusten suhteen vastustuskykyisiksi. Nykyaikaiset lajikkeet ovat toisin sanoen helppoja kasvatettavia, mutta vaatii kuitenkin melko paljon vaivannäköä, jotta omenapuusta saisi mahdollisimman näyttävän, terveen ja satoisan.

Omenapuun ihanaa kukintaa seuraavat hapokkaat tai makeat hedelmät, jotka palkitsevat vaivannäön. Ja kuten tiedetään, omenoita voidaan käyttää lukemattomilla eri tavoilla! Vain mielikuvitus on rajana erilaisissa omenaherkuissa. Omaan puutarhaan kannattaakin ehdottomasti istuttaa oma omenapuu!

Omenapuu

Hyödyllisiä tiedonmuruja

  • Yksi suosituimmista hedelmäpuista.
  • Suomessa kasvaa kaksi omenapuulajiketta – metsäomenapuu ja viljelty tarhaomenapuu.
  • Peräisin Aasiasta.
  • Puu voi lajikkeen mukaan kasvaa 5–12 metrin korkuiseksi.
  • Kukkii touko-kesäkuussa valkoisin, vaaleanpunaiseen vivahtavin kukin.
  • Kasvitieteellisesti omena luokitellaan epähedelmäksi.

Lue lisää

Omena >>
Hedelmäpuut – näin onnistut >>

Olet tässä:


Kesäomena 'Pirja'
Kanta-asiakas -40%

Kesäomena 'Pirja'

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää
Pilariomenapuu 'Triumf' M26
Kanta-asiakas -40%

Pilariomenapuu 'Triumf' M26

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta