Omenasta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä tarhaomenapuun (malus domestica) hedelmää. Eri omenapuulajikkeita on kuitenkin yli tuhat ja niiden erilaisia omenoita sitäkin enemmän.

Omena

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Malus
Heimo: Ruusukasvit (Rosaceae)

Hyvä tietää omenasta

Koko maailmassa on noin 7500 rekisteröityä omenalajiketta, joita kaikkia ei tosin löydy Suomesta. Omenalajikkeet jaetaan kolmeen päätyyppiin: kesäomenoihin, syysomenoihin ja talviomenoihin. Jaottelu kertoo, minä vuodenaikana omenat kypsyvät korjuuvalmiiksi. Suomessa tavallisimmat viljellyt omenalajikkeet ovat Aroma, Ingrid Marie ja Cox Orange. Jos haluat ostaa oman omenapuun, tutustu omena- ja hedelmäpuidemme valikoimaan täällä.

  • Maailmassa on noin 7500 rekisteröityä omenalajiketta.
  • Omenat kasvavat omenapuussa, jota kutsutaan myös tarhaomenapuuksi.
  • Puu kasvaa noin 5–12 metrin korkuiseksi ja kukkii touko–kesäkuussa.
  • Suomessa on kaksi luonnonvaraista omenalajiketta: metsäomenapuu ja tarhaomenapuu.
  • Varmuutta ei ole, milloin omenapuu levisi Suomeen.
  • Omena luokitellaan epähedelmäksi.

Vinkkejä omenan viljelyyn puutarhassa

Jos olet kiinnostunut yhden tai useamman omenapuun hankkimisesta puutarhaasi, voit joko ostaa valmiita taimia ja istuttaa ne maahan tai kasvattaa puun itse yhdestä ainoasta omenansiemenestä. Valitse itsellesi sopivin tapa sen mukaan, kuinka kärsivällinen olet ja kuinka paljon aikaa ja vaivaa olet valmis käyttämään ja millaiset olosuhteet puutarhassasi ovat.

Jos kasvatat omenapuun siemenestä, voit joutua odottamaan ainakin 10–20 vuotta ennen kuin näet hedelmistä vilaustakaan – mutta hyvää kannattaa odottaa!

Näin kylvät omenapuun siemenestä

  • Jos haluat kasvattaa omenapuun siemenestä asti, anna siemenen ensin kuivua pari päivää ennen kylvämistä. Omenapuusi saa kasvulleen parhaat mahdolliset edellytykset, kun kylvät siemenet maahan lopputalvella ennen talven kääntymistä kevääksi – silloin ne saavat kasvaa koko vuoden ennen talven tuloa.
  • Saat varmemman lopputuloksen kylvämällä useita siemeniä samanaikaisesti. Täytä pienet ruukut joko pelkällä kylvömullalla tai tavallisella kukkamullalla, jonka päälle kaadat hiekkaa. Kylvä kukin siemen omaan ruukkuunsa.
  • Siemenet itävät parhaiten, kun asetat ruukut valoisaan paikkaan huoneenlämpöön.
  • Kastele kylvöä, mutta älä liian märäksi. Kylvö ei saa myöskään kuivua, joten pyri kohtuulliseen kasteluun.
  • Istuta taimi uudelleen, kun se on kasvanut noin 10 cm:n korkuiseksi. Vaihda kasvualusta tavalliseen viherkasvimultaan. Puuntaimen lehtiä kannattaa suihkutella säännöllisesti.

Puun istuttaminen ulos

  • Istuta omenapuusi ulos alkukesällä, sillä se ei viihdy sisätiloissa pitkiä aikoja. Valitse puulle aurinkoinen, tuulelta suojaisa paikka, jossa puun ympärillä on paljon kasvutilaa.
  • Laske kasvi vedellä täytettyyn saaviin siksi aikaa kun kaivat istutuskuoppaa puutarhaan. Siten omenapuu saa kunnolla vettä ennen istuttamista. Kaiva kuoppa vähintään 80 cm leveäksi ja yhtä syväksi.
  • Sekoita ylös kaivettuun maa-ainekseen Plantagenin puutarhamultaa ennen kuin täytät kuopan uudelleen. Jätä kuopan sivut hieman möyheiksi, niin puun juuret saavat riittävästi tilaa kasvaa sekä alaspäin että sivuille. Siten omenapuusi jaksaa kasvattaa leveän juuriston, joka pitää sen vakaasti pystyssä.
     
  • Istuta puu siten, että sen juurenniska jää juuri ja juuri maanpinnan yläpuolelle. Liian syvälle tai liian pinnalle istutettu puu voi kasvaa heikommin.
  • Omenapuusi tulee heilumaan tuulessa. Voit suojata puutasi liian voimakkaan huojumisen aiheuttamilta vaurioilta asettamalla puun ympärille tueksi yhden tai useamman seipään. Sido puu seipäiden väliin siihen tarkoitetulla sidontanauhalla. Seipäät eivät saisi ylettyä puun oksistoa korkeammalle.
  • Voit suojata taimen tuhoeläimiltä asentamalla rungon ympärille jyrsijäsuojuksen.
  • Kun olet istuttanut puun paikalleen, kastele sitä reilusti. Jos maa vajoaa kastelun yhteydessä, voit lisätä puulle uutta multaa.

Omenapuun hoito

Vastaistutettua omenapuuta tulee lannoittaa noin vuoden kuluttua istutuksesta, kun ravinteet istuttamiseen käytetystä mullasta ovat loppuneet. Omenapuuta on myös karsittava säännöllisesti, jotta siitä kasvaa tasaisen kauniin muotoinen.

Tee puulle ensimmäinen peruskarsiminen maalis–toukokuussa. Jätä leikkaamatta vain latva sekä 3–4 eri korkeudella kasvavaa sivuoksaa. Karsi omenapuutasi sen jälkeen kerran vuodessa, niin puulla on hyvät mahdollisuudet kasvaa näyttäväksi ja tiheäoksaiseksi.

Omena, malus

Omena – epähedelmän pitkä historia

On edelleen hämärän peitossa, mistä epähedelmä omena on peräisin ja milloin sitä tarkkaan ottaen alettiin käyttää ravinnoksi. Siitä on joka tapauksessa pitkä aika, sillä jälkiä omenan jäänteistä on löytynyt sekä neoliittiselta kaudelta että pronssikaudelta. Vuodelta 800 eKr. on löytynyt kirjoituksia, joissa omenaa kuvataan lääkekasviksi – ja Ruotsissa tehdyissä kaivauksissa on löydetty hiiltyneitä omenoita noin vuodelta 2 500 eKr.

Pohjoismaissa ensimmäinen maininta omenasta esiintyy islantilaisessa keskiaikaisessa Snorrin Edda -kirjassa. Euroopassa omenan historiaa voidaan jäljittää vuoteen 1204 asti, jolloin omenasta on kirjoitettu brittiläisessä luostarissa.

Lue lisää

Omenapuu >>
Hedelmä >>
Hedelmäpuut – näin onnistut >>
Heinä-syyskuu on parasta karsimisaikaa >>
Puut >>

Olet tässä:


Perheomenapuu

Korkeus 150-200 cm, Monivärinen

6999
Lue lisää

Kesäomena 'Valkeakuulas'

Korkeus 150-200 cm, Keltainen

4799
Lue lisää

Kesäomena 'Pirja'

Korkeus 150-200 cm, Punainen

4799
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta