Kylvä sisätiloihin ympäri vuoden

Nekin, jotka eivät voi viljellä ulkona, voivat nauttia viljelyonnesta ja sen tuomasta sadosta. Talvikuukausien aikana on lisättävä valoa, jotta viljelmä orastaisi. Yksinkertainen tapa saada vihreää vitamiinilisää on viljellä vihanneskrassia ja ituja. Ne eivät vaadi maaperää ja kasvavat nopeasti.

Kylvä sisätiloihin ympäri vuoden

Idut

Idut ovat täynnä vitamiineja, kivennäisaineita ja proteiinia. Autat kehoa pysymään terveenä syömällä kourallisen ituja tai versoja päivässä. Saat parhaan sekoituksen ravintoaineita vaihtelemalla erilaisia siemeniä. Idätät helpoiten juuri tähän tarkoitukseen kehitetyssä laatikossa tai lasipurkissa, jossa on kuminauhalla kiinnitetty mehusihti tai nylonpala kantena.

Idätä näin

 1. Huuhtele siemenet huolellisesti.
 2. Anna siementen liota rei’itetyllä kannella suljetussa purkissa vuorokauden ajan.
 3. Kaada vesi pois ja huuhtele siemenet uudelleen.
 4. Käännä purkki ylösalaisin, vinoon, esim. astiankuivaustelineeseen. Ilman tulisi päästä purkkiin ja veden valua pois.
 5. Huuhtele idut joka aamu ja ilta.
 6. 3-5 päivän kuluttua idut ovat kasvaneet ja ne ovat valmiita syötäväksi.

Jos sijoitat idut ikkunalle, ne vihertyvät lehtivihreästä. Säilytä niitä purkissa tai muovipussissa jääkaapissa. Tutustu ituvalikoimaamme täällä.

Vihanneskrassi

Vihanneskrassia voit viljellä kostean talouspaperin päällä tarjottimella tai lautasella. Kastele niin, että paperi pysyy kosteana. Jo muutaman päivän kuluttua idut alkavat kasvaa ja pian ne ovat valmiita syötäväksi. Nopeaa, yksinkertaista ja hauskaa. Tosikivaa puuhaa lasten kokeiltavaksi.

Mausteet

Ylimääräisen kasvivalaisimen avulla voit viljellä myös eri basilika-, oregano- ja muita maustelajikkeita ympäri vuoden. Sijoita niin viileään ja valoisaan paikkaan kuin mahdollista ja korjaa sato lehtien ollessa pieniä ja hentoja.

Micro greens

Eli erilaisten salaattien kuten lehtisalaatin, rucolan, punajuuren, basilikan ja pinaatin versot. Useimpia vihanneksia voidaan viljellä tällä tapaa, viljely on nopeaa ja hauskaa. Voit myös sekoittaa erilaisia siemeniä ja luoda supersekoituksen, mikä on hyvä ajatus silloin, kun viljelyala on rajattu. Lehdet kerätään niiden ollessa pieniä ja ne sekoitetaan tai lisätään salaattiin, voileivälle, mehuun, ruoan koristeeksi jne.

Viljele mausteet ja micro greens näin

 • Täytä haluamasi astia, esim. kannellinen kylvölaatikko tai ruukku, kylvömullalla ja kosteuta suihkepullolla. 
 • Ripottele siemenet tasaisesti ja melko tiheästi koko alalle. Jos haluat viljellä mausteet hieman isommiksi, kylvä harvempaan, niin niillä on enemmän tilaa kasvaa.
 • Peitä ohuella kerroksella kylvömultaa ja paina kevyesti kädellä. 
 • Kastele varovasti suihkuttamalla tai suihkepullolla 
 • Pidä multa kevyen kosteana, kosteus pysyy paremmin, jos päällä on pussi tai kansi, varmista ilmanvaihto muutamin pienin rei’in. 
 • Sijoita valoisaan paikkaan. Muutaman päivän kuluttua viljelys alkaa vihertää, jolloin on aika korjata sato.

Erilaiset idut ja versot, ja mitä ne sisältävät!

 • Mungpavun idut
  Yksinkertainen vasta-alkajan itu, jonka mausta useimmat pitävät. Sanotaan olevan hyväksi hiuksille, iholle ja kynsille. Sisältävät kuituja, C-vitamiinia, D-vitamiinia, B17-vitamiinia, folaattia, rautaa, sinkkiä ja kalsiumia.
   
 • Sinimailasen idut
  Hyväksi verelle ja uskotaan voivan alentaa verenpainetta ja kolesterolia. Sisältävät kaliumia, kalsiumia, rautaa, magnesiumia, sinkkiä, seleeniä, fosforia, C-vitamiinia, B-vitamiineja B1, B3, B2, B6 ja B9 (foolihappo), karoteenia, D-vitamiinia, A-vitamiinia, E-vitamiinia ja K-vitamiinia. Auringonkukan siemenen idut: Pilkkovat rasvoja ja parantavat ruoansulatusta. Sisältävät lesitiiniä, A-vitamiinia, B-vitamiinia, C-vitamiinia, E-vitamiinia sekä kivennäisaineista kalsiumia, rautaa, magnesiumia, niasiinia, fosforia ja kaliumia.
   
 • Retiisin versot
  Retiisit sisältävät rikkiä, joka on tärkeää iholle. Lisäksi niillä on puhdistava vaikutus ja ne tukevat maksan ja sappirakon toimintaa. Sisältävät A-vitamiinia, B-vitamiinia, C-vitamiinia, E-vitamiinia ja K-vitamiinia sekä kalsiumia, rautaa, magnesiumia, fosforia, kaliumia, sinkkiä ja karoteenia. Parsakaalin versot: Parsakaalin versot sisältävät sulforafaania, jonka on tutkimuksissa todettu ehkäisevän syöpää ja lievittävän mm. hengitysteiden tulehduksia. Sisältävät A-vitamiinia, K-vitamiinia, E-vitamiinia, B6-, B12-, B3- ja B1-vitamiineja, C-vitamiinia sekä kivennäisaineista magnesiumia, fosforia, rautaa ja seleeniä.

Lue lisää

Mausteyrttien kasvatus – näin onnistut >>
Plantagenin multakoulu >>

Olet tässä:


Kylvömulta Luonnonmukainen

15 L

849
Lue lisää

KasvivalaisinLED No.1 85cm 23W sis muunt

Pituus 80 cm, Valkoinen

7999
Lue lisää
Itävät siemenet Vihanneskrassi
-40%

Itävät siemenet Vihanneskrassi

299 499
Lue lisää
Itävät siemenet Sinimailanen (Alfalfa)
-40%

Itävät siemenet Sinimailanen (Alfalfa)

299 499
Lue lisää
Itävät siemenet Mungpapu
-40%

Itävät siemenet Mungpapu

299 499
Lue lisää

12-lokeroinen taimikennosto

Leveys 17 cm, Beige

299
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta