Lapsen oma viljelmä

On hauskaa ja opettavaista kastella kasvia ja nähdä sen kasvavan. Lapset pitävät siitä, kun he pääsevät osallisiksi nopeasti itävien kasvien viljelemiseen. Testaa tätä vaikkapa krassilla tai laita sisätiloihin ruukkuun kasvamaan vaikkapa valkosipulia. Vie vain muutaman päivän, kun ruukusta jo näyttäytyy vihreää!

Viljele sisätiloissa

Lapsi voi pystyttää oman viljelmänsä ikkunalaudalle vähäisillä välineillä. Ota lapsesi valitsema ruukku tai maalaa ruukku toivotun väriseksi tai kuvioiduksi. Täytä ruukku mullalla ja ripottele sinne siemenet. Kastele siemenet hyvin, kurkista ruukkuun päivittäin ja kastele silloin tällöin. Multa ei saa kuivua liikaa. Pian ruukusta alkaa pilkistämään vihreää.

Nopeasti itäviä siemeniä ovat esimerkiksi krassi, salaatti ja valkosipuli (kynnet). Niin herkullisia ja helppo napsaista leivän päälle. Ruukkuun voi myös piirtää kasvot, laittaa sinne kasvamaan ruohoa ja tasoittaa sitten ruoho hiuksiksi. Talvisaikaan kylvö tarvitsee enemmän kastelua osakseen kasvaakseen hyvin. Itujen kasvattaminen purkissa on sekin kerrassaan mahtava idea. Niitä voidaan lisäksi viljellä ilman multaa. Idut kasvavat helpoimmin itulaatikossa, joka on kehitetty juuri tätä tarkoitusta varten. Voit myös laittaa ne kasvamaan lasipurkkiin, jonka päälle asetat kannen sijasta kuminauhan avulla joko verkkokangasta tai palan nailonia.

Idätä näin

 1. Huuhtele siemenet huolella.
 2. Anna siementen liota kosteina purkissa, jossa on rei´itetty kansi. Anna siementen seistä näin yhden vuorokauden.
 3. Kaada vesi pois ja huuhtele siemenet uudelleen.
 4. Aseta purkki kulmittain ylösalaisin esimerkiksi astiankuivaustelineeseen. Näin ilma pääsee sisään ja vesi juoksee pois.
 5. Huuhtele idut aamuin illoin.
 6. 3-5 päivän jälkeen idut ovat kasvaneet ja ne ovat valmiita nautittaviksi.

Mikäli idut asetetaan ikkunalle, niihin kehittyy enemmän lehtivihreää.

Viljele omat sitrushedelmäsi

Sitrushedelmien siemenet itävät melko nopeasti ja mikäpä olisikaan sen siistimpää, kuin viljellä hedelmää, jonka olet pistänyt suurimmaksi osaksi itse suuhusi! Huuhtele siemenet ja anna niiden kuivua muutaman päivän ajan talouspaperin päällä. Laita tämän jälkeen muutama siemen ruukkuun, jossa on multaa. Kastele siemeniä ja odottele, kunnes pienet, sitruksentuoksuiset lehdet alkavat pilkistämään ylös mullasta.

Kasvata viljelylaatikossa

Rakenna eri muotoisia viljelylaatikkoja, mielellään pieniä ja matalia, jotta lapsi ylettyy jokaiseen niistä. Teet helposti kuvassa näkyviä kolmionmuotoisia laatikkoja tavallisten viljelylaatikoiden lyhyistä sivuista. Täytä viljelylaatikot kunnon ekologisella mullalla ja tasoita mullan pinta. Anna lapsen suunnitella itse oma viljelmänsä jakamalla viljelylaatikko useaan eri osaan. Vinkkaa lasta, että korkeat auringonkukat voivat hyvin kasvaa laatikon keskellä ja että sokeriherneillä on hyvä olla vierellään jotakin, mitä pitkin kiivetä. Viljelylaatikon yhteen sivuun tai keskelle on nimittäin helppo kiinnittää säleikkö.

Hyviä ja helposti viljeltäviä lajeja; auringonkukat, mansikat, kurpitsat, kirsikkatomaatit, porkkanat sekä erilaiset herneet.

Perunat ja porkkanat ämpärissä

Viljele oma ruokasi ja istuta ämpäriin perunoita tai porkkanoita. Tämän voi tehdä mainiosti myös parvekkeella. Peruna kasvaa niin pitkään kuin sen lehdet ovat vihreät. Päätät siis itse, minkä kokoisiksi haluat perunoidesi mukuloiden kasvavan.

 1. Tee ämpärin pohjaan muutamia reikiä vasaran ja naulan avulla.
 2. Laita ämpärin pohjalle soraa tai pieniä kiviä ja täytä se mullalla niin, että ämpärin yläosaan jää tilaa noin 20 cm. Istuta tässä vaiheessa kolme siemenperunaa ja täytä ämpäri mullalla niin, että sen yläosaan jää tilaa vähintään 5 cm.
 3. Kastele runsaalla vedellä ja multa tulee kastelluksi kunnolla.
 4. Laita ämpäri pihalle ja kurkista sinne päivittäin, multa ei saa kuivua liikaa.
 5. Muutaman viikon kuluttua vihreät lehdet alkavat kurkottamaan ylös. Laita ämpäri auringonvaloon.
 6. Kun lehdet ovat kasvaneet 10 cm korkeiksi, laita ämpäriin lehtien ympärille hieman lisää multaa.
 7. Noin kahden kuukauden kuluttua sato on valmis poimittavaksi. Tunnustele multaa varovasti kädelläsi löytääksesi sieltä mukuloita.

Kastele ja ravitse

Kaikki kasvit tarvitsevat vettä ja ravintoa eli kasvien ruokaa. Pieni kastelupullo helpottaa lasta kastelemaan viljelmänsä itse, sillä veden tullessa pullosta ohuena suihkeena pienet siemenet välttyvät tulvalta. Ruoki ekologisilla ravinteilla pari kertaa kauden aikana ja kasvu tulee nopeutumaan huomattavasti.

Antoisaa ja hauskaa käsityötä

Kirjoita ja maalaa kasvien nimet sileisiin kiviin, jotta muistatte, mitä mihinkin on istutettu. Käytä apunasi tussikynää ja akryylimaalia sekä lakkaa kivet lopuksi, jotta väri ei haalistu pois, mikäli kivi sattuu kastumaan.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Plantagenin lannoitekoulu >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc