Lihansyöjäkasveja kotona – kyllä vain!

Lihansyöjäkasvi kotona on kiehtova ja kaunis yksityiskohta, joka kaiken lisäksi auttaa sinua pääsemään eroon kärpäsistä. Syvenny kasvikunnan kiehtovimpaan osaan.

Lihansyöjäkasveja kotona – kyllä vain!

Syövätkö lihansyöjäkasvit oikeasti hyönteisiä?

Kyllä vain: esimerkiksi Venus-kärpäsloukku on jopa nimetty ruokavalionsa, eli kärpästen, mukaan. Kasvin lehdet näyttävät suurilta kidoilta, joilla on torahampaat. Kasvi tuntee, kun hyönteinen, esimerkiksi kärpänen, laskeutuu sen lehdelle.

Kun hyönteinen laskeutuu kukkaan ja koskettaa vähintään kahta kukan sisällä olevaa liipaisinkarvaa, ”kita” sulkeutuu lukiten hyönteisen sisäänsä. Lihansyöjäkasvi saa saaliistaan ravintoa erittämällä nestettä, joka hajottaa hyönteisen noin viikossa.

Itse ansalehti on mekaaninen rakennelma, joka laukaisee kasvissa sähköisen signaalin sulkien ansan jopa sekunnin kymmenesosassa. Siten valpaskin kärpänen jää satimeen.

Saatavilla on myös lajikkeita, joiden ansat ovat erilaisia: esimerkiksi jotkin lajikkeet saavat saaliinsa ansaan ”kärpäspaperin” eli tahmaisen pinnan avulla, johon epäonninen hyönteinen tarttuu kohtalokkaasti kiinni.

Hoito

  1. Älä unohda kastella lihansyöjäkasvia – muiden kasvien tapaan myös Venus-kärpäsloukku vaatii säännöllistä hoitoa, kastelua ja auringonvaloa kukoistaakseen.
  2. Varma tapa on pitää kasvia valoisassa paikassa, kuten ikkunalla, jossa se saa valoa suurimman osan päivästä.
  3. Sitä tulee kastella tasaisesti niin, että kasvualusta pysyy jatkuvasti hieman kosteana – ei koskaan läpimärkänä tai täysin kuivana.
  4. Jos haluat Venus-kärpäsloukkusi kasvattavan mahdollisimman suuria ”kitoja”, karsi mahdolliset kukat pois heti niiden ilmestyessä näkyviin. Kukkiminen vie kasvilta paljon energiaa ja tekee ansalehdistä hitaampia.

Näin lihansyöjäkasvit pyydystävät saaliinsa

Eri puolilla maailmaa elävät lihansyöjäkasvit ovat kehittäneet erilaisia ansoja. Osa niistä saa hyönteiset liimaantumaan itseensä, osa vangitsee saaliin kulhomaiseen kasvinosaan ja Venus-kärpäsloukku nappaa saaliinsa karhunloukun tavoin.

Venus-kärpäsloukun ansalehdillä on pieniä karvoja, jotka laukaisevat ansan – kun ne tunnistavat juuri kärpäsen kokoisen painon, ansa sulkeutuu nopeasti.

Kokeile Venus-kärpäsloukkuasi itse

Jos et malta odottaa, että kasvisi saa kärpäsen kiinni, voit laukaista lihansyöjäkasvin ansan itse. Tipauta kasvin kitaan varovasti pisara vettä, niin se voi hyvällä tuurilla sulkeutua. Kikka ei kuitenkaan toimi aina, sillä pisaran tulee koskettaa kahta liipaisinkarvaa samanaikaisesti.

Älä laukaise ansaa liian usein, sillä kasvi menettää joka kerta energiaansa. Jos se ei saa ”oikeaa” saalista, se on käyttänyt voimiaan turhaan. Kun yksi ansalehti on sulkeutunut 5–10 kertaa, se on ”loppuun käytetty” ja kuolee.

Venus-kärpäsloukku kärpänen
Kärpänen ansassa. Valokuva: Aaron Carlson. Lisenssi: CC BY-SA 2.0

Tietoa lihansyöjäkasveista

  • Venus-kärpäsloukku, latinankieliseltä nimeltään Dionaea muscipula, kasvaa luonnonvaraisena vain pienellä alueella Yhdysvaltain itäosassa.
  • Maailmassa on noin 600 lihansyöjäkasvilajiketta.
  • Ne viihtyvät usein alueilla, joilla muut kasvit eivät pärjää, kuten soilla ja nummilla.
  • Maailman suurin kukkiva lihansyöjäkasvi on Nepenthes spathulata, joka voi kasvaa jopa viiden metrin korkuiseksi. Se syö niin hyönteisiä, hiiriä kuin rottiakin.
  • Toinen jättiläinen on sabahinkannukasvi (Nepenthes rajah), joka voi kerätä jopa kaksi litraa vettä ”kannuunsa” ja vangita sinne hyönteisiä ja pieniä nisäkkäitä.
  • Suomessa esiintyy muutamia lihansyöjäkasveja, kuten pitkälehtikihokki ja yökönlehti.

Sabahinkannukasvi
Sabahinkannukasvi.

Löydät Venus-kärpäsloukun viherkasvivalikoimastamme – voit ostaa oman lihansyöjäkasvisi myymälästämme. Kiehtova ja hauska ruukkukasvi herättää vieraidesi keskuudessa takuulla ihastelua ja ihmettelyä!

Lue lisää

Viherkasvit >>
Ihania kasveja kaikille ikkunoille >>
Kasveja jokaiseen makuun >>

Olet tässä:


Kärpäsloukku

Korkeus 10 cm, Vihreä

999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta