Magnoliat – näin onnistut

Magnolia ja sen suuret kukat lehdettömissä oksissa keräävät katseet missä vain puutarhassasi. Opi hoitamaan magnoliaasi ja saa se viihtymään kasvioppaamme ohjeilla!

Magnoliat – näin onnistut

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Magnolia
Heimo: Magnoliakasvit

Kukkiva kevätpuu

Magnolia tunnetaan sen kauniista valkoisista kukista. Laji on vanha ja kasvaa luonnostaan Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä monin paikoin Aasiassa. Magnolia viihtyy parhaiten silloin, kun sen kasvuolosuhteet ovat mahdollisimman lähellä alkuperäisiä kasvuolosuhteita. On tärkeää löytää sille oikea kasvupaikka ja kastella sitä säännöllisesti etenkin ensimmäisenä vuonna.

Magnolian kasvatus ja hoito

Luonnossa magnolia kasvaa avarissa metsissä sateisilla alueilla, missä on kesällä lämmintä. Valitse puutarhasta suojaisa paikka, joka ei ole liian kuiva, aurinkoinen tai varjoinen. Maan tulee olla hyvin läpäisevää.

  • Multa. Magnolialle sopii kuohkea, multava maa, jolla on matala pH-arvo. Voit sekoittaa olemassa olevaan maahan lehtikompostia sekä havujen ja rhododendrojen erikoismultaa.
  • Istutus. Kaiva n. 70 cm leveä, pitkä ja syvä kuoppa. Luo kuohkea multasekoitus ja istuta magnolia. Tiivistä maa kasvin ympäriltä varovasti, sillä sen juuret ovat arat. Kastele perusteellisesti.
  • Ravinteet. Voit antaa magnolialle rhododendron-lannoitetta kukinnan jälkeen. Myös kompostoitu lehmänlanta sopii ravinteeksi.
  • Kastelu. Kastele vastaistutettua magnoliaa koko sesongin ajan, sillä se on herkkä kuivuudelle.

Syksy ja talvi

Talven lähestyessä voit haravoida paksun kerroksen lehtiä kasvin juurelle suojaamaan sitä kylmältä. Lehdet voi jättää paikalleen maatumaan, niin ne tarjoavat ajan myötä hyviä ravinteita magnolialle.

Eri lajit ja kestävyys

Tietyt magnolialajikkeet ovat muita kestävämpiä:

  • Japaninmagnolia ‘Magnolia kobus’ – yksi kestävimpiä lajikkeita, tarvitsee useita vuosia kukkiakseen. Kasvaa ajan myötä korkeaksi puuksi.
  • Pensasmagnolia ‘Magnolia sieboldii’ – myös kestävä lajike.
  • Hybridi-magnolia Magnolia x loebneri 'Leonard Messel' – kestävä vaihtoehto, joka kukkii runsaasti ja on helppo kasvattaa.
  • Tähtimagnolia ‘Magnolia stellata’ – tuoksuva ja runsaskukkainen keskisuuri pensas. Kukkii jo melko nuorena ja selviää jopa kasvuvyöhykkeillä 3–4. Valkoiset kukat kukkivat huhtikuussa ja peittävät koko oksiston. Arimmat lajikkeet tulee suojata keväällä kylmältä.

Valittavana on myös paljon muita lajikkeita – löydä sinulle ja sinun puutarhaasi parhaiten sopiva.

Magnoliapuun leikkaaminen

Magnoliaa ei yleensä leikata. Mikäli sinun tulee tilanpuutteen vuoksi poistaa yksittäisiä oksia, tee se loppukesästä tai alkusyksystä.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä >>

Olet tässä:


Puutarhatyökalut
Kanta-asiakas 3,99

Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta