Pensasaita tarvitsee säännöllistä hoitoa pysyäkseen kauniina ja tasaisena. Milloin on paras aika leikata pensasaita? Lue täältä lisää pensasaitasi leikkaamisesta ja hoitamisesta.

Näin hoidat pensasaitaasi

Milloin leikkaan pensasaidan?

Vastaus vaihtelee sen mukaan, mitä aitakasveja sinulla on ja mihin aikaan vuodesta ne kukkivat. Lehtipensaat leikataan aikaisin keväällä ja havukasvit syksyllä, mutta poikkeuksiakin on.

 • Keväällä kukkivia aitapensaita, kuten pensasangervoa, ruusumantelia ja onnenpensaita, ei kannata leikata keväällä. Leikkaa ne vasta juhannuksen jälkeen, jotta ehdit nauttia niiden kukinnasta.
 • Keväällä mahlaa tuottavat kasvit on parasta leikata heinäkuussa–syyskuussa. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi niverävaahtera ja euroopanvalkopyökki.
 • Havukasvit, kuten tuijat, kuuset ja euroopanmarjakuuset, leikataan kevättalvella tai syksyllä, kun niiden kasvuaika on ohi.

Mikäli leikkaat aitakasvisi aikaisin keväällä, saatat joutua leikkaamaan ne uudelleen heinä-, elo- tai syyskuussa etenkin, jos kyseessä on voimakkaasti kasvava, muotoon leikattu aita. Leikkaa mieluummin vähän ja usein kuin harvoin ja paljon. Näin aidasta tulee tiheämpi ja se säilyttää paremmin muotonsa.

Työkalut aidan leikkaamiseen

Oikea työkalu valitaan aitakasvin mukaan. Aidan voi leikata niin käsikäyttöisillä pensassaksilla, pienillä oksasaksilla kuin sähköisillä pensasleikkureilla ja oksaleikkureillakin.

 • Käsikäyttöiset pensassakset sopivat erinomaisesti matalan ja suoralinjaisen aidan leikkaamiseen.
 • Oksasaksia käytetään yksittäisten lehtien tai pienten oksien poistamiseen.
 • Sähkötyökalut ovat käteviä silloin, kun leikkaat pitkiä osioita aidastasi. Poista paksut oksat raivaussaksilla ennen sähköisen pensasleikkurin käyttöä.

Vinkki: Huomioi, että aidan tulee aina olla tyvestä leveämpi – näin koko aita saa valoa eikä alaosasta tulee harvempaa.

Muutamia tavallisia aitakasveja ja niiden tarpeita

Alla on lista tavallisimmista pensasaidoista ja niiden leikkaamisesta.

 1. Euroopanvalkopöykki – pensasaita, joka leikataan heinä-, elo- tai syyskuussa. Anna kasvaa halutun korkuiseksi ennen kuin lyhennät latvat.
 2. Syreeniaita – pensasaita kestää voimakasta leikkausta, ja voit leikata sitä milloin vain sesongin aikana. Huomioi kuitenkin kukinta-aika.
 3. Soikkolikusteri – myös tämä pensasaita kestää voimakasta leikkausta, ja voit leikata sen kevättalvella tai juhannuksen jälkeen. Älä leikkaa ainavihantaa likusteria liian myöhään sesongin aikana, jotta se pysyy kauniina myös talvella.
 4. Tuija-aita – havuaidan vuosikasvu leikataan kevättalvella tai heinäkuun–syyskuun aikana.
 5. Kataja-aita – havukasvit leikataan kevättalvella ja vuosikasvu leikataan heinäkuun–syysykuun aikana. Huomaa, että runkomaisia aitakasveja ei tule leikata päältä ennen kuin ne ovat saavuttaneet halutun korkeuden. Monihaaraiset aitakasvit voidaan leikata päältä ilman, että ne lakkaavat kasvamasta korkeutta.

Lue lisää

Katso kaikki aitakasvit >>
Näin onnistut tuijan istuttamisessa >>

Olet tässä:


Timanttituija 'Smaragd'
Osta enemmän ja säästä

Timanttituija 'Smaragd'

Korkeus 60-70 cm, Vihreä

699
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta