Näin saat amarylliksen kukkimaan silloin kuin haluat

Upea amaryllis kasvattaa suosiotaan vuodesta toiseen, mutta kukinnan ajoittaminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Miten amarylliksen saa kukkimaan jouluksi?

Näin saat amarylliksen kukkimaan silloin kuin haluat

Kun ostat amarylliksen sipulin kaupasta, se tulee yleensä istutusruukussa ja muutama nuppu on auennut. On kuitenkin lähes mahdotonta sanoa, milloin amaryllis alkaa kukkia.

Yleensä amarylliksen matka sipulista kukkaan kestää noin 6-9 viikkoa. Nuput kasvavat yleensä 1-3 viikossa riippuen niiden koosta. Kukinnan kannalta olennaista on huoneen ja kasvualustan lämpötila, sillä viileässä ja pimeässä amaryllis ei lähde kasvamaan.

Valo ja lämpö jouduttavat kukintaa

Jos olet liikkeellä viime tipassa ja ostat amarylliksen sipulin vasta joulukuun alussa, ei ole aivan varmaa ehtivätkö kukat puhjeta jouluksi. Muutamaa neuvoa noudattamalla voit kuitenkin nopeuttaa kukintaa.

Kasvu on melko hidasta 18–20 asteessa, mutta nopeutuu 25–26 asteessa. Esimerkiksi ikkunalaudalla lämpöpatterin päällä voit jouduttaa kasvua.

Kannattaa myös muistaa se, että kaikki sipulikasvit tarvitsevat paljon valoa. Jos valoa ei ole tarpeeksi, niistä kasvaa pitkiä ja heiveröisiä, ja kukka voi katketa tai kaatua. Siksi amaryllis kannattaa laittaa painavaan ruukkuun, joka seisoo tukevasti alustalla.

Kun amarylliksen vanat eivät enää kasva pituutta, ja nuput ovat juuri puhkeamaisillaan kukkaan, voit siirtää amarylliksen viileään paikkaan, 5–8 plusasteeseen. Silloin kasvu pysähtyy kokonaan. Siirrä amaryllis takaisin lämpimämpään paikkaan sitten, kun haluat kukkien puhkeavan.

Vinkki: snapsilasillinen vettä viikossa

Onko sinulla parveke, kasvihuone tai valoisa ulkotila, jossa on viileää? Jos sinulla ei ole sopivaa ulkotilaa, voit laittaa amarylliksen jääkaappiin ja antaa sen levätä, kunnes haluat kukinnan alkavan.

Kastele amaryllista ensimmäisinä viikkoina vain vähän. Sipulissa itsessään on oikeastaan kaikki, mitä se tarvitsee. Jos kastelet amaryllista liikaa, se kasvaa ylipitkäksi. Kukinnan alettua ja kun nuput ovat juuri aukeamassa, voit antaa enemmän vettä.

Hyvä vinkki vedenmäärän tarkkailuun on snapsilasi. Yksi snapsilasillinen vettä viikossa riittää. Aloita kasteleminen vasta sitten, kun nuput ovat kokonaan näkyvissä.

Kasvata itse upea amaryllis

Jos haluat omanlaisen ja erilaisen amarylliksen, tutustu monipuoliseen sipulivalikoimaan. Istuta sipuli ruukkuun ja aloita sen hoitaminen. Valitse hieman sipulia suurempi ruukku.

Mullan tulee olla muhevaa ja sisältää mielellään hiekkaa. Istuta sipulin juuret ja alaosa mullan alle. Jätä sipulin muut osat mullan yläpuolelle, ettei se mädänny.

Amaryllislajeja on nykyään satoja erilaisia, kuten esimerkiksi Amaryllis ‘Arctic Nymph’, jonka kukat ovat isoja ja kerrannaisia tai vaikka Amaryllis ‘Royal Velvet’, jonka kukat ovat syvän sametinpunaisia.

Esimerkiksi upea Amaryllis ‘Nymph’ on monivärinen, kukat ovat suuria ja vihertävänvalkoisia ja niissä on kauniita punaisia juovia. Tyylikäs Amaryllis ‘Picotee’ on myös upea ilmestys. Sen terälehdet ovat reunoiltaan ihanan roosanväriset ja kukan limenvihreä keskusta tuo hienon kontrastin värimaailmaan.

Tietoa amarylliksesta - ritarintähti Etelä-Amerikasta

 • Kiinnitä erityisesti huomiota sipulin kokoon, kun olet ostamassa amarylliksen sipulia. Sipulin koko määrittää kuinka monta vanaa amaryllis kasvattaa, kuinka suuria kukat ovat ja kuinka kauan ne kukkivat.
   
 • Ison sipulin ympärysmitta on noin 35 cm ja paino suunnilleen puoli kiloa. Vanoja voi olla jopa kolme ja jokaisessa vanassa voi olla neljä kellomaista kukkaa.
   
 • Amaryllista kutsutaan myös ritarinkukaksi, joka on käännös sen latinankielisestä nimestä “Hippeastrum”.
   
 • Amaryllis on kotoisin Etelä-Amerikasta, ja sen arvellaan tulleen Eurooppaan 1700-luvulla
   
 • 1800-luvulla viljelijät alkoivat risteyttää eri amaryllislajeja keskenään, jotta saataisiin uusia isokukkaisempia lajeja eri väreissä.
   
 • Vasta 1970-luvulla amarylliksesta tuli suosittu joulukukka Suomessa.

Lue lisää

Amaryllis >>
Neljä tapaa saada vaihtelua amarylliksella >>
Amaryllis – näin onnistut >>Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta