Amarylliksesta puhuttaessa useimmille tulevat ensimmäisenä mieleen näyttävät, punakukkaiset sipulikasvit, jotka ovat suosituimmillaan joulun aikaan. Punaisen amarylliksen lisäksi kukkaa on saatavilla myös valkoisena ja roosanvärisenä.

Amaryllis

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Hippeastrum
Heimo: Narsissikasvit (Amaryllidaceae)

Vinkkejä amarylliksen kasvattamiseen kotona

Joulun alla amaryllistä on hyvin saatavilla kaupoissa, mutta halutessasi voit toki kasvattaa amarylliksen sipulista asti omalla ikkunalaudallasi. Ehkä oletkin säästänyt edellisen vuoden kukkasipuleita omaa viljelyä varten tai ostanut esikasvatettuja sipuleita, jotka kukkivat sopivasti jouluna. Hyvä nyrkkisääntö amarylliksen suhteen on: mitä suurempi sipuli, sitä enemmän kukkia.

Amarylliksen istuttaminen – tee näin

  • Jos olet ostanut esikasvatetun kukkasipulin, jonka on tarkoitus kukkia joulun alla, sopiva aika istutukseen on marraskuu. Voit upottaa kasvin juuret veteen vuorokautta ennen istutusta, jotta ne turpoavat ja heräävät eloon. Älä upota koko sipulia veteen; vain juurten tulee olla vedessä.
  • Valitse tukeva, mieluiten painavahko ruukku. Kaada ruukun pohjalle lekasoraa ja sen päälle tavallista kukkamultaa.
  • Istuta kaksi kolmasosaa sipulista maan alle niin, että sen yläpuoli jää maan päälle. Sipulin tulee olla vähintään 3–4 cm:n päässä ruukun reunasta.
  • Kastele kasvualusta läpikotaisin. Aseta ruukku sitten ikkunalle, mielellään päällä olevan lämpöpatterin yläpuolelle. Peitä kasvi hupulla, jotta se saa kasvaa pimeässä. Jos se ei ole mahdollista, aseta amaryllis sen sijaan pimeään, lämpimään paikkaan. Jos amaryllis ei ala kasvaa, on syynä useimmiten liian kylmä kasvupaikka. Juuret nimittäin tarvitsevat pimeyttä ja lämpöä kasvaakseen kunnolla.

Amaryllissipulit – tutustu valikoimaamme

Sopiva kastelu on tärkeää

  • Kun olet kastellut amarylliksen istutuksen jälkeen, vältä kastelemasta sitä uudestaan ennen kuin varsi tulee muutaman viikon kuluttua näkyviin.
  • Aloita kastelu sitten uudelleen, mutta anna tällä kertaa vain niukalti vettä. Voit kaataa vettä ruukun alla olevaan vatiin ja antaa kasvin imeä veden alta päin. Ole tarkkana, etteivät kukat muutu sinivihreiksi eivätkä ala nuokkua – silloin kastelet niitä todennäköisesti liian vähän.
  • Kukinnan alettua amaryllis viihtyy viileässä paikassa joko ikkunalla tai hieman peremmällä huoneessa. Amaryllis sietää runsaasti valoa, mutta se ei kestä kovin hyvin suoraa auringonpaistetta.

Neljä tapaa saada vaihtelua amarylliksella

  1. Ylösalaisin
    Voimakkaan vartensa ansiosta amaryllista on helppo käsitellä. Ripusta amaryllis kauniiseen silkkinauhaan tai rustiikkiin naruun. Ripusta se seinälle, ikkunan- tai vaikka peilin eteen roikkumaan. Älä unohda kastelua! Voit kastella sitä varovasti sen onton varren kautta.
  2. Amaryllikset ryhmänä
    Amaryllis sopii mainiosti ryhmään yhdessä muiden kukkien kanssa. Perinteisemmän jouluisen yhdistelmän saat hyasintilla tai jouluruusulla, mutta amaryllis sopii hienosti muidenkin kukkien kanssa. Yhdistele rohkeasti!
  3. Kaunis myös yksittäisenä
    Luo lautaselle tai kulhoon asetelma, jossa yksittäistä amarylliskukkaa ympäröi upeimmat joulukoristeesi.
  4. Amaryllis leikkokukkana
    Tee amarylliksista kaunis kimppu! Laita kukat ruukun sijasta maljakkoon ja loihdit välittömästi kotiisi trendikkään ilmeen.

Ohjeita amarylliksen hoitoon

Jos haluat pitää amarylliksesi kauniina ja terveenä mahdollisimman pitkään, valitse sille valoisa kasvupaikka ja kastele sitä kohtuullisesti. Hyvä muistisääntö kastelun suhteen on snapsilasillisen verran viikossa, mutta ei enempää. Mullan on ehdittävä kuivua ennen seuraavaa kastelukertaa; muuten kasvi voi saada liikaa vettä ja alkaa voida huonosti.

Jos amarylliksesi on suurikukkaista lajiketta, se voi vaatia hieman tukea suurten amarylliskellojen puhjetessa kukkaan. Amaryllis tarvitsee myös tukevan istutusastian, jossa se pysyy turvallisesti pystyssä eikä kaadu. Amarylliksen kukkavarret kääntyvät kohti valoa. Voit käännellä kasvia säännöllisesti, jotta se kasvaisi mahdollisimman suoraan.

Amaryllisten heimoon kuuluu noin 1 100 lajiketta, jotka jakaantuvat noin 75 eri sukuun – punainen jouluamaryllis on siis vain yksi lajike suuressa heimossa, johon kuuluvat myös muiden muassa keltanarsissi ja lumikello.

Näin säilytät ja talvetat amarylliksen seuraavaan vuoteen

Jos olet ottanut amarylliksen kukkasipuleita talteen seuraavaksi vuodeksi, niistä on pidettävä hyvää huolta, jotta ne selviävät. Leikkaa ensin amarylliksen varsi pois heti kukinnan päätyttyä. Lisää samalla kastelua. Kukinnan jälkeen voit kastella amaryllista altakastelun sijaan myös päältä, mutta älä kaada vettä suoraan sipulin päälle. Aluksi voit kastella amaryllista joka toinen viikko, huhtikuun puolivälistä alkaen viikoittain.

Kesällä voit halutessasi siirtää amarylliksesi ulos puutarhaan puolivarjoisalle paikalle, mielellään harvakasvuisen pensaan tai vastaavan alle. Jatka amarylliksen kastelua ja lannoitusta kesän ajan. Siirrä se takaisin sisälle ennen ensipakkasia, jolloin voit vähentää kastelua ja lopettaa lannoituksen kokonaan.

Loka–marraskuusta alkaen voit lopettaa kastelun kokonaan ja antaa lehtien kuihtua. Aseta amaryllis sitten pimeään ja viileään paikkaan, kuten kellariin. Anna kasvin levätä alkukevääseen asti. Ota amaryllis sitten esiin ja anna sen aloittaa uusi kasvukausi. Tällä tavalla et välttämättä saa amaryllista kukkimaan juuri jouluna, mutta saat monivuotisen silmäterän puutarhasi koristukseksi.

Kukkasipulin ja kasvin monta nimeä

Amaryllista kutsutaan toisinaan ritarinkukaksi, mutta sille on aikojen saatossa annettu myös muita nimiä, kuten rakkauskukka, Dancing Queen ja Afrodite. Ritarinkukka-nimityksen uskotaan johtuvan siitä, että Linné oli näkevinään amarylliksen kukkavarsissa ja kahdessa ylälehdessä hevosenpään kaltaisen muodon.

Alun perin Etelä-Amerikasta kotoisin oleva sipulikasvi kuuluu nykyään suomalaiseen jouluperinteeseen joko osana kauniita asetelmia ja koristeita tai roikkuvina leikkokukkina. Joulun alla amaryllista myydään usein koristeellisissa kukka-asetelmissa yhdessä hyasintin ja sammalten kanssa.

Tietoa amarylliksesta

  • Amarylliksen latinankielinen nimi hippeastrum tarkoittaa ritarinkukkaa.
  • Amaryllis kasvaa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla.
  • Se on monivuotinen sipulikasvi.
  • Amaryllis voi kasvattaa jopa 60 cm:n korkuisia kukkavarsia.
  • Sillä on yleensä 2–3 kellomaista kukkaa.
  • Se on nykyään perinteinen joulukukka Suomessa.
  • Amaryllis on helposti kasvatettava ja kestävä kasvi.
  • Amaryllis on näyttävä sekä ruukussa että leikkokukkana.

Lisää amarylliksesta, joulusta ja adventista

Neljä tapaa käyttää amaryllista >>
Löydä suosikkisi laajasta adventti- ja joulukasvien valikoimastamme >>
Näin onnistut ruukkukasvien kastelussa sisällä >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta