Amaryllis eli ritarinkukka on Etelä-Amerikasta peräisin oleva sipulikasvi, josta on tullut yksi perinteisimmistä joulukukistamme. Suosion syitä ovat ylväs ulkomuoto, helppohoitoisuus ja kestävyys. Amaryllis sopii mainiosti myös leikkokukaksi maljakkoon

Amaryllis

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Hippeastrum
Heimo: Narsissikasvit (Amaryllidaceae)

Vinkkejä amarylliksen hoitoon

 • Valo: Aseta amaryllis valoisalle paikalle. Amarylliksen kukkavarret kääntyvät kohti valoa. Voit käännellä kasvia säännöllisesti, jotta se kasvaisi mahdollisimman suoraan.
 • Kastelu: Amaryllis kastellaan kohtuullisesti. Pieni vesitilkka kerran viikossa riittää. Liika kastelu venyttää vain kukkavartta. Mullan on ehdittävä kuivua ennen seuraavaa kastelukertaa.
 • Tuenta: Suurikukkaiset amaryllislajikkeet vaativat usein hieman tukea suurten amarylliskellojen puhjetessa kukkaan. Meiltä löydät kätevän amaryllistuen kukkavarsien tukemiseen. Amaryllis tarvitsee myös tukevan istutusastian, jossa se pysyy pystyssä eikä kaadu.

Amaryllis – tutustu valikoimaamme

Joulun alla amaryllistä on hyvin saatavilla kaupoissa, mutta halutessasi voit toki kasvattaa amarylliksen sipulista asti omalla ikkunalaudallasi. Ehkä oletkin säästänyt edellisen vuoden kukkasipuleita omaa viljelyä varten tai ostanut esikasvatettuja sipuleita, jotka kukkivat sopivasti jouluna. Hyvä nyrkkisääntö amarylliksen suhteen on: mitä suurempi sipuli, sitä enemmän kukkia.
 

Amarylliksen sipulin istuttaminen – tee näin

 • Jos olet ostanut esikasvatetun kukkasipulin, jonka on tarkoitus kukkia joulun alla, sopiva aika istuttaa on marraskuu. Upota juuret veteen vuorokautta ennen istutusta. Älä upota koko sipulia veteen; vain juurten tulee olla vedessä.
 • Valitse tukeva, mieluiten painavahko ruukku. Kaada ruukun pohjalle ruukkusoraa ja sen päälle tavallista kukkamultaa.
 • Istuta kaksi kolmasosaa sipulista maan alle niin, että sen yläosa jää maanpinnan yläpuolelle. Älä istuta liian ahtaaseen ruukkuun, sipulilla tulee olla vähintään 3–4 cm multaa sipulista ruukun reunaan.
 • Kastele kasvualusta läpikotaisin. Aseta ruukku sitten ikkunalle, mielellään lämpöpatterin yläpuolelle. Peitä kasvi hupulla, jotta se saa kasvaa pimeässä tai siirrä amaryllis pimeään ja lämpimään paikkaan. Jos amaryllis ei ala kasvaa, on syynä useimmiten liian kylmä kasvupaikka. Juuret tarvitsevat pimeyttä ja lämpöä kasvaakseen kunnolla.

Sopiva kastelu on tärkeää

Amarylliksen sipuli kastellaan istutusvaiheessa, vältä kastelemasta sitä uudestaan ennen kuin varsi tulee näkyviin, noin muutaman viikon kuluttua.

Seuraa kukkien kehitystä, jos punaisen amarylliksen väri muuttuu sinivihreäksi ja kukka alkaa nuokkua olet kastellut sitä todennäköisesti liian vähän.

Näin saat amarylliksen kukkimaan silloin kuin haluat

Upea amaryllis kasvattaa suosiotaan vuodesta toiseen, mutta kukinnan ajoittaminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Miten amarylliksen saa kukkimaan jouluksi? Lue lisää aiheesta artikkelissa.

”Näin saat amarylliksen kukkimaan silloin kun haluat”

Neljä tapaa käyttää komeaa ritarinkukkaa

 1. Ylösalaisin
  Juhlavassa nauhassa tai rustiikkisessa juuttinarussa, ylösalaisin ikkunaan ripustettu leikkoamaryllis on trendikäs jouluinen koristeidea, jolla on itse asiassa pitkät perinteet. Tällöin amaryllistä voidaan kastella tarvittaessa suoraan varteen, jotta se säilyy kauniina pitkään.
 2. Amaryllikset kukkaryhmissä
  Amaryllis sopii mainiosti istutusryhmiin ja asetelmiin yhdessä muiden kukkien kanssa. Perinteisen jouluisen asetelman saat yhdessä hyasintin tai jouluruusun kanssa, mutta amaryllis sopii hienosti muidenkin kukkien kanssa. Yhdistele rohkeasti!
 3. Kaunis myös yksittäisenä
  Amaryllis näyttää upealta yksittäin ruukussa tai kulhossa, vihreän sammaleen kanssa. Koristele istutus sinun mieleisilläsi kauniilla joulukoristeilla.
 4. Amaryllis leikkokukkana
  Amaryllis luo tunnelmaa myös leikkokukkana, ja sen seuraksi sopii vaikkapa kaunis oksa puutarhasta. Leikkokukkana se on yhtä kestävä kuin ruukkuun istutettunakin.

Näin säilytät amarylliksen seuraavaan vuoteen

Voit säilyttää amarylliksen sipuleita vuodesta toiseen. Tee näin: 

 • Leikkaa amarylliksen varret pois heti kukinnan päätyttyä, jotta kasvi ei tuhlaa energiaa siementen muodostamiseen.
 • Anna kukkavarsien lakastua kunnolla ennen niiden leikkaamista. 
 • Kesällä voit siirtää amarylliksen ulos puutarhaan puolivarjoisalle paikalle, mielellään pensaan tai vastaavan alle. Kastele ja lannoita kesän ajan, jotta sipulin energiavarastot täyttyvät. 
 • Syyskuussa voit lopettaa kastelun kokonaan ja siirtää amaryllis sisälle, kuivaan ja viileään 12–20°C paikkaan, kuten kellariin.
 • Marraskuussa on aika tuoda sipuli lämpimään. Istuta sipuli ja kastele, nyt voit seurata sipulin kasvua ja uutta kukintaa. 

Tutun sipulikasvin monta nimeä

Amaryllis eli jaloritarinkukka on aikojen saatossa saanut monta nimeä kuten rakkauskukka, Dancing Queen ja Afrodite. Ritarinkukka-nimityksen uskotaan johtuvan siitä, että Linné oli näkevinään amarylliksen kukkavarsissa ja kahdessa ylälehdessä hevosenpään kaltaisen muodon.

Tietoa amarylliksesta

Amaryllis on sipulikasvi, joka useimmiten kasvattaa yhden tai kolme kukkavartta, riippuen lajikkeesta ja miten paljon ravinteita sipuliin on varastoitunut. 

 • Amaryllis kasvattaa jopa 60 cm:n korkuisia kukkavarsia ja sillä voi olla 3–6 kellomaista kukkaa.
 • Amarylliksia löytyy sekä pienikukkaisia että isokukkaisia lajikkeita.
 • Värivalikoima on runsas, saatavilla on valkoisia ja punaisen eri sävyjä sekä roosan ja persikanvärisiä amarylliksiä. Lisäksi löytyy monivärisiä lajikkeita.
 • Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset kellomaiset. Lehdet ovat pitkänomaiset, jopa 50 cm pitkät ja kasvavat yleensä pitkiksi vasta kukinnan jälkeen.

Amaryllis – tutustu valikoimaamme

Lisää vinkkejä ja ohjeita

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta