Näin tulkitset perennamerkintöjä

Tiesitkö, että Plantagenin perennat on merkitty kirjaimilla, jotta voisit valita juuri oikeat perennat omaan puutarhaasi.

Näin tulkitset perennamerkintöjä

Onnistuaksesi puutarhanhoidossasi on tärkeätä, että valitset puutarhasi kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit. Ohessa vinkkejä, jotka auttavat sinua tekemään oikeita valintoja.

Perennojen uudet talvehtimismerkinnät

Olemme kevään 2022 aikana ottaneet käyttöön uudet perennoja koskevat kirjainmerkinnät. Ne perustuvat ruotsalaisten perennoja viljelevien yritysten muodostaman Perennagruppenin luokitteluun (perennagruppen.se), joka kertoo, miten erilaiset perennat talvehtivat oikeanlaisissa kasvuoloissa. Tässä luokittelussa maantieteellisellä sijainnilla eli kasvuvyöhykkeellä on pienempi merkitys. Koska perennat talvehtivat maan alla, paikalliset edellytykset ja olosuhteet merkitsevät enemmän kuin se, asutko maan pohjois- vai eteläosassa.

Kirjainten merkitykset

Perennat merkitään kirjaimilla A–D sen mukaan, kuinka talvenkestäviä ne ovat, eli kuinka hyvin tai huonosti ne kestävät pohjoismaisia talviolosuhteita. Kestävimmät perennat saavat kirjaimen A ja herkimmät kirjaimen D. Jotkut perennat ovat erityisen riippuvaisia salaojitetusta kasvualustasta viihtyäkseen ja selvitäkseen talven yli. Nämä perennat on merkitty kirjaimen lisäksi tähdellä*.

 • Kasvi on kestävä ja talvehtii hyvin
  A = Talvehtii hyvin
  A* = Talvehtii hyvin salaojitetussa kasvualustassa
   
 • Kasvi talvehtii useimmiten hyvin suotuisalla kasvupaikalla
  B = Talvehtii tavallisesti hyvin
  B* = Talvehtii tavallisesti hyvin salaojitetussa kasvualustassa
   
 • Kasvi on herkkä talvi-ilmastolle
  C = Talvehtii joskus
  C* = Talvehtii joskus salaojitetussa kasvualustassa
      
 • Kasvi ei tavallisesti selviä pohjoisen talvesta
  D = Ei talvehdi

   

Kuinka edesautat herkempien perennojen talvehtimista?

Oikeanlaiseen kasvualustaan istutettava perenna viihtyy hyvin ja kasvaa vahvaksi kasvukauden aikana, kun se saa sopivasti auringonvaloa ja vettä ja on suojassa liialta tuulelta. Sillä on paremmat edellytykset selvitä talvesta kuin perennalla, joka on jo kasvukauden aikana joutunut tyytymään vaatimattomampiin kasvuolosuhteisiin.    

Joskus jokin perenna on niin mieleinen, että sitä haluaa kokeilla, vaikka olosuhteet eivät olisikaan sille otolliset. Kokeileminen onkin yksi puutarhaharrastuksen suola. Voit parantaa onnistumismahdollisuuksiasi useilla erilaisilla konsteilla:

 • Kasvata perennoja hyvin salaojitetussa kohopenkissä.
 • Suojaa perennat tuulelta.
 • Peitä perennat talveksi.

Perennojen symbolit

Talvenkestävyydestä kertovien kirjainten lisäksi merkitsemme perennamme myös useilla symboleilla, jotka kertovat mm. kasvin korkeuden, istutusvälin, kukinta-ajan ja valon, kastelun ja ravinteiden tarpeen.

Osana luonnon monimuotoisuutta edistävää työtämme olemme myös merkinneet ne kasvit, jotka ovat hyväksi mehiläisille ja muille pölyttäjille.

Tutustu kaikkiin perennoihimme

Lisää vinkkejä ja ohjeita

 • Näin onnistut perennojen kasvatuksessa
 • Perennat ruukussa
 • Perusta perennapenkki, joka kukkii koko kasvukauden ajan

 • Teemat:

  Tähkälaventeli 'Grosso'

  6 kpl, Sininen

  1499
  Lue lisää

  Muratti 'Hestor'

  6 kpl, Vihreä

  1999
  Lue lisää
  Ostoskorisi:
  Tuotteita
  Kokonaissumma:
  Kassalle
  Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta