Perusta perennapenkki, joka kukkii koko kasvukauden ajan

Kukkapenkin perustaminen voi olla haasteellista – etenkin jos toiveenasi on koko kauden kestävä kukinta. Oikein valituilla perennoilla kukkapenkin perustaminen onnistuu. Lue tästä vinkit pitkään kukkivista perennoista ja katso ehdotukset sini-, valko- ja purppuran sävyisestä penkistä.

Perusta perennapenkki, joka kukkii koko kasvukauden ajan

Valitse kukkapenkkiin kasveja, jotka kukkivat vuorotellen. Helpointa on käyttää perennoita, joiden kukintakausi on pitkä, kuten jalokurjenpolvia, monivuotisia tarhasalkoruusuja, kesäpikkusydämiä ja lehtosalvioita. Voit myös pidentää kukintaa valitsemalla uudelleen kukkivia lajeja. Osa kasveista saattaa tuottaa uusia kukkia, kun niistä leikkaa säännöllisesti kuihtuneet kukat ennen kuin ne ehtivät siementää.

Perusta kukkapenkki

Kukkapenkkiä perustaessa on hyvä valita vain muutama laji, joita voi sitten laittaa useampaan paikkaan vähintään kolmen kasvin ryhmissä. Näin vaikutelma on rauhallinen, eikä liian rönsyilevä. Kannattaa kiinnittää huomiota myös kasvien korkeuteen. Yleensä korkeat kasvit on hyvä sijoittaa taakse ja matalammat eteen, jolloin kaikki kasvit näkyvät, eivätkä korkeat kasvit peitä aurinkoa matalammilta. Sen jälkeen voit lisätä kasveja oman mielesi ja makusi mukaan. Mitkä värit ja minkä tyyppiset kasvit sopivat mielestäsi yhteen? Yhdistämällä kasveja, joiden lehdet ovat erilaisia, saat näyttävämmän lopputuloksen.

Kolmenlaisia kasveja kukkapenkkiin

Kukkapenkkien kasvit jaetaan yleensä seuraaviin ryhmiin:

 • Rakennekasvit
  Nämä kasvit luovat penkkiin rakennetta ja korkeutta eli muodostavat raamit kokonaisuudelle. Näissä kasveissa on usein ylöspäin kasvavia versoja ja lehtiä, joten ne sopivat hyvin seinustalla olevan kukkapenkin takaosaan tai pyöreän penkin keskelle. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi virginiantädyke, isoritarinkannus, monivuotinen rohtosormustinkukka, pohjanrantakukka ja syyskimikki. 
 • Täytekasvit
  Nämä kasvit sitovat yhteen rakennekasvit ja täyttävät tilaa. Yleensä täytekasvit ovat rakenteeltaan rönsyilevämpiä ja näyttävät kauniilta ryhmässä sekä yhteen sointuvien värien kanssa. Esimerkkejä täytekasveista ovat soikkovuorenkilpi, sinikuunlilja, kurjenpolvet ja punaluppio.
 • Maanpeitekasvit
  Nämä kasvit muodostavat kukkapenkin alimmaisen kerroksen ja ovat matalia kasveja, jotka täyttävät tilaa ja estävät rikkaruohoja pääsemästä valloilleen. Esimerkkejä maanpeitekasveista ovat keltainen ja valkoinen maksaruoho, taponlehti, patjaharso ja tuoksumatara.

Haluatko eri sävyisiä kukkia? 

Ohessa ideoita pitkään kukkivista, vaaleanpunaisen, violetin, sinisen ja valkoisen sävyisistä perennoista. Huomaa, ettei sinun tarvitse laittaa kaikkia alla mainittuja lajeja kukkapenkkiisi. Sopeuta määrät oman kukkapenkkisi kokoon.

Rakennekasvit  

 • Virginiantädyke: kesä–elokuu
  Saatavana vaaleanpunaisena, violettina ja valkoisena. Näyttää upealta myös korkeiden koristeruohojen, kuten timanttikastikan kanssa.
 • Sininen isoritarinkannus: kesä–syyskuu 

Täytekasvit   

 • Jalokurjenpolvi tai yrtti-iiso: kesä–syyskuu 
  Voidaan käyttää myös peitekasvina korkeudesta riippuen kesä-lokakuu, Lehtosalvia
 • Ruusumalva: heinä–syyskuu
 • Isomaksaruoho on hyvä vaihtoehto, jos haluat hieman ryhtiä keskikerrokseen. Isomaksaruoho on vaaleanpunainen perenna, joka kukkii loppukesällä ja aina pakkasen tuloon asti. Ennen kukintaakin kasvi on upea raikkaan vihreän värinsä ansiosta ja soveltuu upeasti yhteen koristeruohojen kanssa. 

Peitekasvit  

 • Valkoinen Patjaharso: touko–kesäkuu 
 • Punalehtinen keijunkukka: kesä–syyskuu 

Kaipaatko aikaisin kukkivia kasveja?  

Istuta penkkiin myös aikaisin kukkivia sipulikasveja, kuten laukkoja ja narsisseja, jotka ovat hyödyllisiä myös mehiläisille ja perhosille.

Tietenkin voit laittaa penkkiin myös yksivuotisia kesäkukkia, joista on iloa erityisesti ennen kuin perennat ovat ehtineet kasvaa isoiksi. 


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisääRitarinkannus 'Black Knight'

Ø11 cm, Sininen

849
3 kpl 19,99
Lue lisää

Keijunkukka

Ø15 cm, Oranssi

1299
2 kpl 19,99
Lue lisää

Jaloritarinkannus 'Blue Bird'

Ø11 cm, Sininen

849
3 kpl 19,99
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta