Perusta perennapenkki, joka kukkii koko kasvukauden ajan
Kukkapenkin perustaminen voi olla haasteellista – etenkin jos toiveenasi on koko kauden kestävä kukinta. Oikein valituilla perennoilla kukkapenkin perustaminen onnistuu. Lue tästä vinkit pitkään kukkivista perennoista ja katso ehdotukset sini-, valko- ja purppuran sävyisestä penkistä.

Valitse kukkapenkkiin kasveja, jotka kukkivat vuorotellen. Helpointa on käyttää perennoita, joiden kukintakausi on pitkä, kuten jalokurjenpolvia, monivuotisia tarhasalkoruusuja, kesäpikkusydämiä ja lehtosalvioita. Voit myös pidentää kukintaa valitsemalla uudelleen kukkivia lajeja. Osa kasveista saattaa tuottaa uusia kukkia, kun niistä leikkaa säännöllisesti kuihtuneet kukat ennen kuin ne ehtivät siementää.
Perusta kukkapenkki
Kukkapenkkiä perustaessa on hyvä valita vain muutama laji, joita voi sitten laittaa useampaan paikkaan vähintään kolmen kasvin ryhmissä. Näin vaikutelma on rauhallinen, eikä liian rönsyilevä. Kannattaa kiinnittää huomiota myös kasvien korkeuteen. Yleensä korkeat kasvit on hyvä sijoittaa taakse ja matalammat eteen, jolloin kaikki kasvit näkyvät, eivätkä korkeat kasvit peitä aurinkoa matalammilta. Sen jälkeen voit lisätä kasveja oman mielesi ja makusi mukaan. Mitkä värit ja minkä tyyppiset kasvit sopivat mielestäsi yhteen? Yhdistämällä kasveja, joiden lehdet ovat erilaisia, saat näyttävämmän lopputuloksen.
Kolmenlaisia kasveja kukkapenkkiin
Kukkapenkkien kasvit jaetaan yleensä seuraaviin ryhmiin:
- Rakennekasvit
Nämä kasvit luovat penkkiin rakennetta ja korkeutta eli muodostavat raamit kokonaisuudelle. Näissä kasveissa on usein ylöspäin kasvavia versoja ja lehtiä, joten ne sopivat hyvin seinustalla olevan kukkapenkin takaosaan tai pyöreän penkin keskelle. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi virginiantädyke, isoritarinkannus, monivuotinen rohtosormustinkukka, pohjanrantakukka ja syyskimikki. - Täytekasvit
Nämä kasvit sitovat yhteen rakennekasvit ja täyttävät tilaa. Yleensä täytekasvit ovat rakenteeltaan rönsyilevämpiä ja näyttävät kauniilta ryhmässä sekä yhteen sointuvien värien kanssa. Esimerkkejä täytekasveista ovat soikkovuorenkilpi, sinikuunlilja, kurjenpolvet ja punaluppio. - Maanpeitekasvit
Nämä kasvit muodostavat kukkapenkin alimmaisen kerroksen ja ovat matalia kasveja, jotka täyttävät tilaa ja estävät rikkaruohoja pääsemästä valloilleen. Esimerkkejä maanpeitekasveista ovat keltainen ja valkoinen maksaruoho, taponlehti, patjaharso ja tuoksumatara.
Haluatko eri sävyisiä kukkia?
Ohessa ideoita pitkään kukkivista, vaaleanpunaisen, violetin, sinisen ja valkoisen sävyisistä perennoista. Huomaa, ettei sinun tarvitse laittaa kaikkia alla mainittuja lajeja kukkapenkkiisi. Sopeuta määrät oman kukkapenkkisi kokoon.
Rakennekasvit
- Virginiantädyke: kesä–elokuu
Saatavana vaaleanpunaisena, violettina ja valkoisena. Näyttää upealta myös korkeiden koristeruohojen, kuten timanttikastikan kanssa. - Sininen isoritarinkannus: kesä–syyskuu
Täytekasvit
- Jalokurjenpolvi tai yrtti-iiso: kesä–syyskuu
Voidaan käyttää myös peitekasvina korkeudesta riippuen kesä-lokakuu, Lehtosalvia - Ruusumalva: heinä–syyskuu
- Isomaksaruoho on hyvä vaihtoehto, jos haluat hieman ryhtiä keskikerrokseen. Isomaksaruoho on vaaleanpunainen perenna, joka kukkii loppukesällä ja aina pakkasen tuloon asti. Ennen kukintaakin kasvi on upea raikkaan vihreän värinsä ansiosta ja soveltuu upeasti yhteen koristeruohojen kanssa.
Peitekasvit
- Valkoinen Patjaharso: touko–kesäkuu
- Punalehtinen keijunkukka: kesä–syyskuu
Kaipaatko aikaisin kukkivia kasveja?
Istuta penkkiin myös aikaisin kukkivia sipulikasveja, kuten laukkoja ja narsisseja, jotka ovat hyödyllisiä myös mehiläisille ja perhosille.
Tietenkin voit laittaa penkkiin myös yksivuotisia kesäkukkia, joista on iloa erityisesti ennen kuin perennat ovat ehtineet kasvaa isoiksi.
KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)