Näin valmistelet puutarhasi lomakaudelle

Vihdoinkin loma näkyvissä? Riippumatta siitä, lähdetkö lomalla viikon matkalle tai vielä pitempään, aina ei ole helppoa löytää hoitajaa puutarhallesi loman ajaksi. Onneksi ennakoimalla voit auttaa puutarhaasi selviämään loman yli. Tässä muutama vinkki siihen.

Näin valmistelet puutarhasi lomakaudelle

Keskeisin kysymys puutarhan kasvien selviämiselle lomakauden yli on kastelun järjestäminen. Tähän on monta ratkaisua: voidaan vähentää kasvien vedentarvetta, turvautua fiksuihin kasteluratkaisuihin ja muita niksejä, joilla varmistetaan, että lomaltapaluu voi tapahtua kukkivaan puutarhaan.

Näin vähennät kasvien vedentarvetta

Alta löydät muutaman keinon, joilla voit vähentää kasvien vedentarvetta, kun et itse ole kotona.

Maan peittäminen

Kastele kasvit ja maaperä kunnolla ennen lähtöä ja peitä maaperä kateaineilla kuten ruoholla tai kuorikatteella. Näin vähennät veden haihtumista maaperästä.

Sijoita ruukut varjoon

Nosta ruukut talon seinän vierustalle (siellä ne ovat myös suojassa rankkasateilta ja raekuuroilta) ja kastele reilusti ennen lähtöä.

Sisäkasvit voi puolestaan nostaa ulkoilmaan tarvittaessa tai siirtää vähintään pois ikkunoiden edestä. Mikäli kuitenkin haluat pitää sisäkasvit sisätiloissa, sijoita ne keskemmäs huonetta siten, että ne kuitenkin saavat päivänvaloa. Peitä ne muovipussilla, johon on tehty reikiä, jotta ne pitävät kosteuden paremmin.

Uudelleenistutus

Tietyt kasvit voivat paremmin, kun ne siirtää isompiin ruukkuihin. Suurempi multatilavuus sitoo kosteutta paremmin.

Lue myös:
Näin onnistut huonekasvien mullanvaihdossa

Leikkaaminen

Yrtit, ruusut ja aikaiset perennat voi leikata juuri ennen lähtöä. Näin ne selviävät vähemmällä vedellä ja voivat olla jopa paremmassa loistossa, kun palaat kotiin.

Kastele viisaasti loman aikana

Kastele kasvit kunnolla ennen lähtöäsi. Paljon vettä tarvitsevien kasvien ruukut voi upottaa kokonaan veteen ja pitää siellä, kunnes ruukusta ei enää nouse ilmakuplia. Ruukut voi myös asettaa vedellä täytettyjen alusastioiden päälle.

Voit ottaa käyttöön myös valmiita kastelujärjestelmiä, esimerkiksi aurinkopaneeliohjattu versio, joka aktivoi kastelun auringonpaisteessa tai valmistaa oma versiosi. Yksinkertainen tapa on asettaa ruukut kostutetun keittiörätin tai kastelukankaan päälle. Toinen tapa on leikata muovipullon pohja pois, työnnä se suuaukko alaspäin multaan ja täytä se vedellä. Tällöin kasvi imee juuri tarvitsemansa määrän vettä. Kolmas keino on käyttää kastelulankoja tai itsetehtyä versiota. Tällöin langan toinen pää sijoitetaan vesiastiaan ja toinen ruukkuun.

Muita fiksuja lomavalmisteluja

Vedentarpeen vähentämisen ja kasteluratkaisujen lisäksi jotkin seuraavista keinoista voivat auttaa puutarhaasi sinun poissaolosi aikana:

Sadonkorjuu

Mikäli sadonkorjuuaika on lähellä, voi tuntua ikävältä lähteä matkalle. Monissa tapauksissa sadon voi kuitenkin korjata ennen täyttä kypsyyttä. Hieman raa’at hedelmät ja vihannekset, kuten esimerkiksi vihreät tomaatit voi kerätä raakoina ja antaa niiden kypsyä sisätiloissa.

Nurmikko

Monet ajavat nurmikon lyhyeksi ennen lomille lähtöään. Tämä kuitenkin saattaa johtaa siihen, että nurmikko kuivuu nopeammin lämpimän ilman sattuessa kohdalle. Leikkaa siis nurmikko vasta kotiin palattuasi. Mikäli nurmikko kuitenkin kellertyy, niin se palautuu nopeasti saatuaan vettä sateesta tai kastelusta.

Kasvihuoneet ja viljelytunnelit

Aseta mielellään automaatiinen kastelu, tee omia kastelujärjestelmiä tai aseta kasvit ulkoilmaan, jossa ne hyödyntävät sadevettä. 

Ruukut

Muoviruukut säilyttävät kosteuden usein parhaiten, mutta huolehdi, että niiden pohjassa on reiät, joista ylimääräinen sadevesi poistuu eikä hukuta kasvia. Meillä on myös itsekastelevia ruukkuja ja parvekelaatikoita tarjolla.

Etanat

Aiheuttavatko etana harmia? Silloin voi olla hyvä idea miettiä etukäteen toimenpiteitä, joilla etanatuhot ennaltaehkäistään. Täältä löydät keinoja, miten tappajaetanoista pääsee eroon.

Apua naapurista

Mikäli sinulla on tuttuja naapureita, niin heiltä voi luonnollisesti pyytää apua loman ajaksi. Jos ei muuten, niin ainakin tarkastamaan, että kastelujärjestelmät toimivat.

Hyvää lomamatkaa!


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää

Olet tässä:


Kuorikate

50 L

799
4 kpl 29,99
Lue lisää

Altakasteluruukku Elho

Ø44 cm, Musta

4999
Lue lisää

Kastelukangas

Vihreä

799
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta