Tappajaetanat – näin pääset niistä eroon

Kuuluu vain slurps ja tappajaetanat ovat hotkaisseet kaikki vastakylvetyt siemenet. Tappajaetanat ovat jo vuosikymmeniä olleet puutarhojen ongelma. Ne lisääntyvät hurjaa vauhtia ja syövät lähes kaikkea, mutta onneksi on olemassa hyviä keinoja päästä niistä eroon. Lue tästä, miten.

Tappajaetanat – näin pääset niistä eroon

Tappajaetanat ovat invasiivinen laji, jonka ajateltiin pitkään tulevan Espanjasta, mutta nykytiedon mukaan niiden alkuperä on Lounais-Ranskassa. Tappajaetanat ovat tulleet tuontimullan ja -kasvien mukana 1970-luvulla ja levinneet laajalle. Myös muut etanalajit voivat tehdä vahinkoa viljelmille, mutta tappajaetanat ovat erityisen ahneita ja kaiken lisäksi erittäin nopeita lisääntymään. Yksi ainoa tappajaetana munii 400 munaa elämänsä aikana ja niistä tulee sukukypsiä jo neljän-viiden viikon ikäisinä.

Miten tappajaetanoista pääsee eroon?

Ratkaisevaa on päästä käsiksi etanoihin hyvissä ajoin ennen kuin ne ehtivät lisääntyä. Tappajaetanan katkaiseminen on todennäköisesti hellävaraisin keino, vaikka se kuulostaa ikävältä. Suolaaminen tai pakastaminen, joita usein suositellaan, ovat paljon tuskallisempia tapoja.

Katkaistu etana on houkutin muille etanoille, sillä hetken päästä ne tulevat sankoin joukoin herkuttelemaan ja kokevat saman kohtalon. Tappajaetana on saanut nimensä siitä, että ne syövät oman lajinsa edustajia.

Olutansa on yksi tapa karkottaa etanat. Tappajaetanat ovat erityisen mieltyneitä alkoholia sisältävään olueen, joten jos kaivat maahan käytetyn maitopurkin täynnä olutta, ne tulevat paikalle ja hukkuvat olueen. Etana-ansoja voi myös ostaa.

Rautafosfaattia ja sukkulamatoja

Näkymättömissä piileskelevien etanoiden hävittämiseen soveltuvat rautafosfaattia sisältävät torjunta-aineet, joita valmistaa esimerkiksi Ferramol. Etanat syövät torjunta-ainejyviä, perääntyvät ja kuolevat. Torjunta-aine on tehokasta ja vaaratonta muille eläimille. Torjunta-aineen käyttö kannattaa aloittaa aikaisin, heti lämpötilan ylittäessä 4 astetta, ja jatkaa aina pakkasten tuloon saakka.

Jos nämä menetelmät eivät tunnu tarpeeksi tehokkailta, on olemassa vielä muitakin keinoja. Tehokas torjuntakeino on sukkulamatoja sisältävä valmiste, joita myydään nimellä Nemaslug. Sukkulamadot (jotka ovat eräänlaisia loisia) tunkeutuvat etanaan ja tartuttavat siihen tappavan bakteeritulehduksen eli käytännössä myrkyttävät tappajaetanan.

Kun tappajaetanat tulevat syömään kuolleen etanan, sukkulamadot leviävät niihin ja näin jatkuu, kunnes kaikki alueen etanat ovat poissa. Kun sukkulamadoilla ei ole enää elävää isäntää, ne kuolevat itsekin.

Jos näiden keinojen käyttäminen epäilyttää, on olemassa tehokas ja täysin ekologinen torjuntatapa: myskisorsat. Nämä sosiaaliset ja äänekkäät linnut ovat yksi niistä harvoista lajeista, jotka syövät mielellään limaisia etanoita. Lisäksi myskisorsat syövät tarhakotiloita, lannoittavat ja munivat leivontaan soveltuvia munia.

Vaikeuta tappajaetanoiden elämää

Etanat ovat nilviäisiä ja se on niiden heikkous. Ne eivät tykkää ryömiä alueiden yli, joilla ne voivat kuivua tai joilla niihin voi tarttua epämiellyttäviä asioita. Karkeasta hiekasta viljelysten ympärillä on jonkin verran apua. Myös kalkki, kivituhka, natriumkarbonaatti, tuhka ja sahanpuru ovat etanoiden mielestä epämiellyttäviä aineita.

Myöskään terpeeniä sisältävä punasetriöljy ei ole etanoiden mieleen. Näitä aineita kannattaa levittää esteiksi etanoille. Muista lisätä torjunta-aineita silloin tällöin, erityisesti sateen jälkeen.

Osaa aineista on syytä käyttää varovaisemmin, sillä suurempina määrinä niistä saattaa olla haittaa kasveille. Muita käteviä kotikonsteja ovat kahvinporot ja survottu raparperi. Nämä eivät tapa etanoita, mutta saattavat pelästyttää ne.

Myynnissä on myös etanaesteitä, kuten esimerkiksi punottua metallia, sähköiskun tuottavia metallireunuksia ja kupariteippiä. Kupariteippi häätää tappajaetanat, sillä etanan ryömiessä metallin yli muodostuu jännite. On myös olemassa sähköisiä etanaloukkuja, vaikka usein terävä lapio tai puutarhasakset riittävät.

Etanajahdin aika

Etanat liikkuvat ulkona mieluiten öiseen aikaan tai sateen jälkeen, jolloin ne välttyvät mahdolliselta kuivumiselta. Tee kierros puutarhassa, kun ulkona on kosteaa, esimerkiksi illalla tai aamulla, kun kastetta on vielä jäljellä ja kurkista lehtien alle. Kannattaa pitää silmällä myös pieniä valkoisia munia, joita voi nähdä rykelmänä mullassa. Tarkista aina uudet taimet ja multa. Isot epäsäännölliset reiät ja limajäänteet kasvien lehdissä ovat merkkejä etanoista.

Estä uusien munien tulo

Pidä huolta, että kompostin lämpötila on aina korkea, sillä muuten siitä tulee täydellinen paikka munien hautomiseen. Suljettuja komposteja on yleensä helpompi valvoa. Etanoiden suosikkilämpötila on noin 8–10 asteen paikkeilla, eivätkä ne pidä liian korkeista lämpötiloista.

Kaikki etanat eivät ole haitallisia

Useimmat etanalajit ovat hyödyksi puutarhalle, ja niiden on hyvä antaa elää siellä, sillä ne hajottavat kasvimateriaalia uudeksi mullaksi. Etanoilla on myös muita hyviä ominaisuuksia. Tutkimusten mukaan esimerkiksi pantterietana syö mielellään tappajaetanan munia, joten siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Tappajaetanoiden hävittämisestä ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa, sillä kyseessä on laji, joka ei kuulu ympäristöömme ja kasvistoomme.

Tietoisku tappajaetanoista

Tappajaetana, joka tunnetaan myös nimellä espanjansiruetana, on yleensä tummanruskea, mutta väri saattaa hieman vaihdella. Tappajaetana on myös limaisempi kuin muut etanat. Etanan pituus on 7–15 cm ja se syö lähes kaikentyyppisiä kasveja, mieluiten osittain hajotettua materiaalia, nuoria vastaistutettuja taimia, marjoja, hedelmiä, salaattia, daalioita, samettikukkia ja kuunliljoja sekä kuolleita eläimiä sekä tilaisuuden tullen lajisukulaisia.

Kasvit, joista tappajaetanat eivät pidä
Tässä listassa on 13 kasvia, jotka eivät ole tappajaetanoiden mieleen:

  1. Punajuuri
  2. Kissanminttu
  3. Syysleimu
  4. Särkynytsydän
  5. Isotähtiputki
  6. Tarha-alpi
  7. Unikko
  8. Piennarpoimulehti
  9. Pioni
  10. Laventeli
  11. Muratti
  12. Jouluruusu
  13. Pelargoni


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää



Etanaeste lavakaulukseen

Pituus 120 cm, Hopea

1299
Lue lisää

Kupariteippi

Pituus 5 m

899
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta