Pihtihäntäiset – hyötyä ja haittaa viljelyssä

Pihtihäntäiset syövät muun muassa kirvoja, punkkeja, päärynäkemppejä, matoja ja perhosen munia. Ne siis siivoavat useita tuholaisia, jotka voivat käydä viljelystemme kimppuun. Joskus ne hakeutuvat myös istutettuihin taimiin. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat pidettyä pihtihäntäiset kurissa.

Pihtihäntäiset – hyötyä ja haittaa viljelyssä

Pihtihäntäiset kuuluvat hyvinvoivaan puutarhaan, ja niitä käytetään usein kaupallisilla marja- ja hedelmäviljelmillä pitämässä tuholaishyönteiset poissa. Niistä saattaa kuitenkin muodostua ongelma, jos ravintoa on rajallisesti. Silloin pihtihäntäiset alkavat syödä eläviä kasveja, vaikka ne pitävätkin enemmän hyönteisistä ja pudokkaista. Pihtihäntäisten kasvien lehtiin tekemät reiät heikentävät kasvien hyvinvointia, sillä niistä tulee alttiimpia esimerkiksi sienitaudeille.

Pihtihäntäisten ainutlaatuiset ominaisuudet

Pihtihäntäiset ovat mainioita hyönteisiä, jotka poikkeavat muista hyönteisistä äidinvaistonsa vuoksi. Naaras pitää huolta pesässä olevista munista puhdistamalla niitä ja hoivaa aktiivisesti myös munista kuoriutuvia poikasia.

Nuoret nymfit syövät kasvin osia, punkkeja, kirvoja ja pieniä hyönteisiä. Yhdessä täysikäisten pihtihäntäisten kanssa ne ovat suureksi hyödyksi muun muassa komposteissa, jossa ne auttavat orgaanisen aineksen hajottamisessa. Pihtihäntäiset eivät tietenkään erottele luonnonvaraisia kasveja tai puutarhan hyötykasveja, vaan saattavat käydä myös tomaatin, perunan, mangoldin ja daalian silmujen kimppuun – erityisesti viimeksi mainitut ovat niiden herkkuruokaa.

Jos pihtihäntäisten määrä pääsee kasvamaan aivan liian suureksi, yritä rajoittaa niitä – älä kuitenkaan tapa. Siirrä tai pelota pihtihäntäiset pois niistä kasveista tai alueilta, joita haluat suojata.  

Eroon pihtihäntäisistä viihtyisyyttä vähentämällä

Pihtihäntäiset eivät pidä liian siisteistä puutarhoista, vaan ne viihtyvät parhaiten kosteissa komposteissa, kasvijätteissä ja tiheässä kasvillisuudessa, aivan kuten useimmat muut hyönteiset.

Päiväsaikaan ne piileskelevät pimeissä ja kosteissa paikoissa, kuten kallionhalkeamissa, koloissa, postilaatikoissa tai pyykkinarulla roikkuvissa kosteissa pyykeissä.

Jos pihtihäntäiset ovat ongelma kasvihuoneessa tai puutarhassa, yritä vähentää kosteita pimeitä paikkoja, joissa ne voivat piileksiä. Nosta ulkoruukkuja ja harjaa niiden alta. Vältä suojapeitteitä ja turhia tavaroita nurkissa, sillä niissä on kosteita ja houkuttelevia piilopaikkoja.

Viritä kosteita ansoja

Yksi keino vähentää pihtihäntäisten määrää on asettaa erilaisia kosteita ansoja. Voit esimerkiksi kääriä rullalle kostutettua sanomalehteä tai palan aaltopahvia ja laittaa ne paikkaan, jossa pihtihäntäiset tapaavat oleskella. Päivän aikana pihtihäntäiset ryömivät kosteaan materiaaliin, jonka voit sitten siirtää johonkin parempaan paikkaan, vaikka ylös omenapuuhun, jossa ne voivat jahdata tuholaishyönteisiä.

Tai voit laittaa ruukkuihin kostutettua kangasta, paperia tai kosteaa kasvimateriaalia ja asettaa kukkapenkin viereen. Muista siirtää ansat. 

Pelottele esteillä

Lempeä, mutta tehokas keino pihtihäntäisten karkottamiseen on esteiden rakentaminen. Voit esimerkiksi kaataa kalkkia kaksipuoliseen teippiin ja laittaa taimen tai viljelmän ympärille. Pihtihäntäiset eivät halua ylittää teippiä, ja teippi pitää myös etanat loitolla.

Myös valkopippuri ja valkosipuli ovat käteviä ja tehokkaita kotikonsteja. Sekoita mausteet veteen ja suihkuta altistuneille taimille. Jos pihtihäntäiset viihtyvät postilaatikossa, voit sirotella sen pohjalle valkopippuria. Myös piparminttuöljy voi toimia, luultavasti siksi, koska se muistuttaa pihtihäntäisten suosikkikasvin tuoksua.

Muista, että pihtihäntäiset ovat myös hyödyksi

Valitsitpa minkä torjuntakeinon tahansa, kannattaa muistaa, että pihtihäntäiset ovat ennen kaikkea hyötyeläimiä. Yksi ainoa pihtihäntäinen voi syödä tuhansia kirvoja yhden kesän aikana, joten ne voivat estää suurempiakin kirvahyökkäyksiä.

Toimi siis harkitusti ja vain silloin kun se on välttämätöntä. Tai ehkä huomaat, että pihtihäntäisiä onkin liian vähän ja haluat lisätä niiden määrää. Laita siinä tapauksessa kostea pesä päärynöiden joukkoon, jossa ne voivat pyydystää päärynäkemppejä.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisääOstoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta