Kaalin kasvattajan painajaiset – kaaliperhoset, kaalikoit ja kaalikärpäset

Kaali on valitettavasti myös hyönteisten herkkua. Esimerkiksi kaaliperhoset, naurisperhoset, lanttuperhoset ja kaalikärpäset napostelevat kaalin lehtiä erittäin mielellään. Saadaksesi varmasti hyvän sadon, näiden lajien kimppuun on käytävä hyvissä ajoin ja tehokkaasti. Lue tästä oivallisista apukeinoista.

Kaalin kasvattajan painajaiset – kaaliperhoset, kaalikoit ja kaalikärpäset

Kaaliperhonen ja sen toukat eli niin kutsutut kaalimadot ovat kaalin kasvattajan kauhu. Ne viihtyvät lähes kaikissa ristikukkaisissa kasveissa, kuten esimerkiksi parsakaalissa, kukkakaalissa ja ruusukaalissa. Perhonen ehtii kasvattaa vuoden aikana kaksi tai kolme sukupolvea, eli toukkia on paljon. Toukat voivat ahmia kokonaisen kasvin, jos niillä on riittävästi aikaa.

Myös naurisperhoset ja lanttuperhoset pitävät kaalista ja ovat uhka sadolle. Sen lisäksi, että ne syövät kasveja, ne tekevät myös reikiä, jotka toimivat porttina erilaisille sienitaudeille.

Kaalikoit tekevät suurta tuhoa

Kaalikoit ovat ulkonäöltään melko vaatimattomia perhosia. Joinain vuosina niiden määrä kasvaa räjähdysmäisesti, ja ne voivat tehdä suurta tuhoa kaalikasveille.

Jotkut kaalikasvit selviävät paremmin kuin toiset. Jos ravintoa ei ole tarpeeksi saatavilla, kaalikoi käy kasvien kimppuun, jotka ovat vähemmän sen mieleen. Tällaisia ovat esimerkiksi rukola, krassi tai kultalakka. Erityisen alttiita ovat parsakaali, kukkakaali ja ruusukaali.

Kaalikoin merkkejä ovat mustat pisteet (ulosteet) lehtihangoissa ja läpikuultavat reiät lehdissä. Toukat viihtyvät parhaiten karkeissa lehtihermoissa. Joskus koit tekevät myös verkkoa lehtien alapuolelle.

Kaalikoi on helpointa torjua silloin, kun munista on kuoriutunut vihreitä senttimetrin pituisia toukkia, jotka roikkuvat ohuista langoista kasvien alla. 

Pieni ja suuri kaalikärpänen 

Kaalikärpäset hyökkäävät ristikukkaiskasveihin, kuten kaaliin, rapsiin, öljykasveihin sekä myös rikkaruohoihin. Toukat syövät myös kasvien juuria.

Vuoroviljely on hyvä tapa ehkäistä kaalikärpäsiä, kuten myös kasvien ympärille laitettavat suojaavat esteet, joita voit tehdä vaikka tuoreesta sahanpurusta, puutuhkasta tai leväjauhosta.

 7 vinkkiä: Näin torjut kaalia rakastavia hyönteisiä

  1. Tarjoa kaalikasveille hyvä kasvualusta, mikä vahvistaa niiden puolustuskykyä. Kaalikasvit tarvitsevat kosteutta ja ravintoa, ja ne viihtyvät parhaiten hieman viileämmässä säässä. Ne pitävät enemmän savi- kuin hiekkamaasta. Yleensä kaalikasvit selviävät paremmin sateisilla ja viileillä alueilla. Kastele säännöllisesti.
       
  2. Viljele kaalia suojaisassa verkkotunnelissa tai kuitukankaan alla. Peitä kaali jo kylvövaiheessa, jolloin tuholaiset eivät pääse munimaan siihen. Ero peitettyjen ja peittämättömien taimien välillä on suuri. Kuitukangas suojaa taimia myös tuulelta, pikkupakkaselta ja suojattuna myös vettä haihtuu vähemmän. Verkko suojaa hyvin, mutta kannattaa jättää kunnollinen rako verkon ja kasvin väliin, niin hyönteiset eivät pääse munimaan verkon läpi.
        
  3. Tarkkaile ja nitistä. Katso säännöllisesti lehtien alle, joissa voi piileskellä toukkia ja keltaisia munia, nitistä molemmat sormilla.
     
  4. Viljele eri kasvilajeja, jolloin tuholaishyönteisillä on vaikeampaa löytää suosikkikasvejaan näkö- tai hajuaistin perusteella. Lajien monipuolisuus myös suosii tuholaisia syöviä petohyönteisiä. Tattari ja tilli ovat suosittuja useiden petohyönteisen keskuudessa, joten niitä kannattaa kylvää sinne tänne kukkapenkkeihin ja viljelmiin.
       
  5. Kokeile vanhoja kotikonsteja. Viljele kaalia yhdessä tomaatin ja muiden vahvasti tuoksuvien kasvien kanssa tai suihkuta kaalikasvit chili- tai suopavedellä.
       
  6. Suihkuta Turexilla/toukkien torjunta-aineella. Turex on mikrobiologinen bakteerijauhe, joka sekoitetaan veteen. Toukat altistuvat bakteereille syödessään kasvin lehtiä, niiden suolisto tuhoutuu ja ne kuolevat. Bacillus thuringiensis -bakteeria esiintyy luonnostaan maaperässä. Aine on hyväksytty luomutuotantoon ja se hajoaa auringon UV-säteilyn ansiosta muutamassa päivässä. Sitä ei kuitenkaan ole hyväksytty kaikissa Pohjoismaissa. Tuote ei vahingoita mehiläisiä, hyötyeläimiä tai nisäkkäitä, mutta sitä käyttäessä tulee suojautua mahdollisen ärsytyksen varalta.
     
  7. Leikkaa vahingoittuneet osat. Vahingoittuneet taimet toipuvat yleensä, kun niitä hoitaa hyvin. Säännöllinen kastelu ja sopiva määrä lannoitetta ovat tärkeitä.


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisää



Peiteharso lavakaulukseen

Pituus 120 cm, Valkoinen

999
Lue lisää

Peiteharso lavakaulukseen

Pituus 80 cm, Valkoinen

999
Lue lisää

Lehtikaali ' Westland Autumn'

Monivärinen

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Kiinankaali 'Michihili'

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Valkokaali 'Roem van Enkhuizen 2'

099
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Tilli

249
Ota 5 maksa 4
Lue lisää

Japaninkaali

499
Ota 5 maksa 4
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta