Onnistunutta yhteisistutusta varten on otettava huomioon kasvien tarvitsemat kasvuolosuhteet, kasvutapa ja kasvin muoto. Opettelemalla käsitteet ”thrillers”, ”fillers” ja ”spillers” saat luotua kauniita kokonaisuuksia kasveista, jotka viihtyvät yhdessä ja täydentävät toisiaan.

Onnistunut yhteisistutus ruukkuun

Valitse yhteisistutuksen kasvit kasvuolosuhteiden mukaan

Omat suosikit on helppo löytää, mutta onnistuneen yhteisistutuksen salaisuus on löytää kasvit, jotka viihtyvät suurin piirtein samanlaisissa olosuhteissa ja samanlaisella hoidolla. Aurinkoa rakastava laventeli tuskin viihtyy varjoisalla verannalla, jossa taas kuunlilja kukoistaa. Ota kasvupaikka huomioon ja valitse kasveja, joilla on samat kasvupaikkavaatimukset.

 1. Kastelun tarve? Kestävätkö valitut kasvit hyvin kuivuutta, vai tarvitsevatko ne paljon vettä ja ravinteita?
 2. Kasvupaikka? Viihtyvätkö kasvi varjossa, puolivarjossa vai täydessä auringonpaisteessa?
 3. Kasvualusta? Minkälainen multa kasveille sopii? Tarvitsevatko ne hiekansekaista, läpäisevää maata vai humuspitoista, kosteutta pidättävää multaa?

Kun otat kasvien tarpeet huomioon, ruukkuun istutetuilla kasveilla on hyvät edellytykset kukoistaa. Kasvin ruukussa olevasta tarrasta ilmenee, viihtyykö kasvi auringossa vai varjossa ja minkälaista kastelua se kaipaa. Tiedot helpottavat yhteisistutukseen soveltuvien kasvien valintaa.

Toisiaan täydentävät kasvit samaan ruukkuun

Sen lisäksi, että kasvien on viihdyttävä samantyyppisissä kasvuolosuhteissa, niiden pitäisi myös täydentää toisiaan muodon ja kasvutavan suhteen. Se on erityisen tärkeää, kun halutaan luoda esteettisesti viehättävä ruukkuistutus. Yhdistele riippuvia kasveja korkeisiin kasveihin, ja muista mattomaisesti levenevät, istutuksen täydentävät kasvit.

Thrillers – korkeat katseenvangitsijat

Näyttäviä, pystykasvuisia kasveja kutsutaan englanniksi termillä ”thriller”. Korkeita kasveja ovat muun muassa:

 • Bambu
 • Saniainen
 • Salvia
 • Kiiltojukka

Fillers – istutuksen täydentäjät

Leveäkasvuisia kasveja, jota käyttävät ruukun, kutsutaan termillä ”filler”. Täydentäviä kasveja ovat esimerkiksi:

 • Pallokrysanteemi
 • Marketta
 • Pelargoni
 • Hopeasilmä
 • Kuunlilja

Spillers – rennot riippujat

Ruukun reunan yli riippuvia tai köynnöstäviä kasveja kutsutaan nimellä ”spiller”. Yleisiä riippuvia kasveja ruukkuun ovat:

 • Klematis
 • Verenpisara
 • Petunia
 • Suikeroalpi
 • Muratti

Kun yhdistät ruukkuun pystykasvuisia, leveäkasvuisia ja riippuvia lajeja, kaikki kasvit pääsevät oikeuksiinsa eivätkä jää muiden varjoon.

Vinkkejä onnistuneeseen yhteisistutukseen

Myös kasvien lehtimuotoja kannattaa miettiä yhteisistutusta varten. Olisi hyvä, jos kasvien lehdissä olisi vaihtelua pintojen, muodon ja koon suhteen. Vahamaiset ja kiiltävät lehdet korostavat hienosti mattapintaisia, nukkaisia lehtiä. Kookkaat sydämenmuotoiset tai pyöreät lehdet näyttävät upeilta hienoliuskaisten lehtien tai pienilehtisten lajikkeiden rinnalla.

Kyse on kontrasteista, jotka kiinnittävät katseen sekä tuovat kunkin kasvin kasvutavan ja ulkonäön esiin. Käytä luovuutta ja valitse ruukkuun kasveja, joilla on samanlaiset hoitovaatimukset, niin lopputulos on mahdollisimman onnistunut.

Lue lisää

Perennat ruukussa >>
Plantagenin multakoulu >>Kiiltojukka

Korkeus 60 cm, Vihreä

1499
Lue lisää

Vuoriruokobambu

Ø14 cm, Vihreä

1499
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta