Opas: istuta edulliset kasvilöydöt myöhään syksyllä

Sanotaan, että kauneus lähtee sisältä päin. Tämä pätee myös kukkiin ja muihin kasveihin. Niiden vahvuus ja elinvoima piilee juurissa – älä siis hylkää lakastuneita kukkia, vaikka ne näyttäisivätkin väsyneiltä. Hyödynnä syksyllä sesonkikasvien edullista tarjontaa, istuta ja nauti keväällä upeasta kukkaloistosta.

Opas: istuta edulliset kasvilöydöt myöhään syksyllä

“Ugly plants” -trendi

Ugly plants tarkoittaa suomeksi rumia kasveja. Tämä kasvitrendi on nyt suuressa suosiossa – hyödynnä sinäkin osin lakastuneiden kasvien elinvoimaisia juuria herättelemällä ne henkiin syksyisen kosteassa maassa. Toisin kuin keväällä, syksyllä kaikki energia kohdistuu kukinnan ja kasvun sijaan juuristoon ja sen vahvistumiseen. Syksyn aikana vahvistunut juuristo tuottaakin keväällä auringonlämmössä ja -valossa vahvempia ja upeampia kasveja.

Tee syksyllä edullisia kasvilöytöjä

Sesonkikasvien hankkiminen taimitarhasta syksyllä on sekä taloudellista että kestävää toimintaa. Voit hyödyntää perennojen, pensaiden ja puiden edullisia hintoja ja istuttaa ne heti.

Miksi syksy on suotuisaa istutusaikaa?

Kesäkukkien ja muiden kasvien istutus tapahtuu usein keväällä tai loppukesästä. Syksy on kuitenkin myös erinomainen istutusaika monestakin syystä:

 • Maan luonnollinen kosteus on helppo hyödyntää
 • Harvempi kasteluväli riittää
 • Taimet eivät yleensä joudu kärsimään kuivuudesta tai liian korkeista lämpötiloista
 • Kukinta ja kasvu tapahtuvat seuraavana vuonna aikaisemmin
 • Vältyt uudelleenistutukselta, koska taimet ovat jo valmiiksi maassa

Paras ajankohta istutukselle

Pensaat, puut ja pensasaidan taimet ovat syksyllä usein hyvässä alennuksessa. Alta löydät vinkkejä istutusajankohtiin:

 • Ainavihannat kasvit
  Ainavihannat kasvit säilyttävät lehtensä vuoden ympäri. Tällaisia ovat muun muassa alppiruusut. Älä odota istutuksen kanssa myöhäissyksyyn – hyvä juurtuminen vaatii melko lämpimän maaperän. Tarjoa niille eväät talvea varten kastelemalla myöhään syksyllä hieman tavallista enemmän.
   
 • Avojuuriset taimet
  Istuta ruusupensaat ja muut avojuuriset puut ja aitapensaat syys-marraskuussa. Niitä voi istuttaa niin kauan kuin maa ei vielä ole roudassa.
   
 • Kesävihannat pensaat ja puut
  Voidaan istuttaa ennen roudan tuloa, mutta ei ennen lokakuuta. Odota aitapensaiden istutuksen kanssa, kunnes kasvit ovat levossa ja lehdet putoavat, kun kosketat oksia.
   
 • Perennat
  Myös perennoja voi istuttaa vielä lokakuussa. Älä odota liian kylmään säähän, koska silloin juuret eivät ehdi kotoutua ja routa ja kylmyys voivat vaurioittaa juurakon multapaakkua.

Istuta heti ostamisen jälkeen

Syksyiset löydöt taimitarhasta kannattaa istuttaa heti ostamisen jälkeen, jotta juuret ehtivät kotoutua ja taimet valmistautua talvilepoon.

Vaihtoehtoinen ja väliaikainen istutus

Voit myös juurruttaa taimet väliaikaisella istutuksella tai sijoittaa ne suurempaan ruukkuun tuoreen mullan kanssa. Näin parannat lakastuneiden kasvien selviytymismahdollisuuksia.

Älä heitä kasveja pois vain siksi, että ne näyttävät hieman kärsineeltä. Tarkista, ovatko juuret terveet ja istuta syksyllä uudestaan. Näin annat kasvillesi uuden elämän. Onnea matkaan!

Lue lisää

Näin onnistut perennojen kasvatuksessa >>
Alppiruusut - näin onnistut >>
Kutsu pölyttäjät syyspuutarhaan >>Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta