Muutkin kuin ihmiset haluavat viihtyä puutarhassa loppukesään ja syksyyn saakka. Myös mehiläiset, kimalaiset ja perhoset rakastavat kukkivia kasveja. Helpota pienten pölyttäjien elämää kasvattamalla niiden lempikasveja – syksyyn asti.

Kutsu pölyttäjät syyspuutarhaan

Siirtyminen loppukesään ja syksyyn

Kesä on pölyttäjille puhdasta iloa, kun mettä ja siitepölyä on tarjolla ylenpalttisesti. Mutta pölyttäjiä tarvitaan myös loppukesästä ja syksyllä, sillä ne auttavat saamaan paremman sadon. Houkuttele kimalaisia ja mehiläisiä hyväntuoksuisilla ja värikkäillä kukilla ja hedelmäpuilla, joissa on runsaasti mettä ja siitepölyä.

Loppukesän kasvit pölyttäjille

Muutamia loppukesän kukkia ja kasveja, jotka riemastuttavat nälkäisiä pölyttäjiä:

 1. Kanerva
 2. Oregano
 3. Isomaksaruoho
 4. Syysasteri

Panosta kasveihin, jotka kukkivat pitkään

Heti keväällä viljelykauden alkaessa on hyvä ajatella pitkällä tähtäimellä. Suosi sellaisia kasveja, jotka kukkivat pitkään, jopa syksyyn saakka. Lisäksi tähtää puutarhaan, jossa kasvaa erikorkuisia kasveja. Siten tarjoat mehiläisille, kimalaisille ja perhosille paremman tuulensuojan ja pieniä piilopaikkoja.

Pienet perhoset rakastavat nokkosta

Tietyt kasvit, kuten nokkonen, eivät ehkä tunnu parhaalta valinnalta puutarhaan, mutta ne ovat kuin kesäinen kehto pienille, kasvaville perhosentoukille. Jos haluat välttää polttamat, voit istuttaa hieman nokkosta puutarhan syrjäisempiin osiin niitä harventaessasi.

Hyvä yrttimaa houkuttelee pölyttäjiä

Unelmoitko yrttien ja mausteiden keräämisestä omasta puutarhasta? Hyvä, niin tekevät myös mehiläiset ja kimalaiset. Ne saavat kasvit kasvamaan kohisten loppukesään ja syksyyn saakka, ja lopputuloksena on huumaavan tuoksuva paratiisi sekä sinulle että pölyttäjille.

Esimerkkejä ihanista yrteistä, jotka tuottavat satoa syksyyn asti:

 1. Timjami
 2. Kirveli
 3. Salvia
 4. Minttu

Istuta kasveja isompiin ryppäisiin

Luonnon omat puutarhamestarit viihtyvät puutarhan aurinkoisissa osissa, joihin ei käy kova tuuli. Istuta kasvit ja ryhmittele ne isompiin ryppäisiin, jolloin kimalaisten ja mehiläisten on helpompi löytää ne.

Lintukylpy sammuttaa janon

Meden imeminen vaatii energiaa, joten koko päivän ahkeroiville mehiläisille, kimalaisille ja perhosille tulee usein jano. Sijoita siis viljelmän läheisyyteen pieni lintukylpy, jonka äärellä pölyttäjät voivat pitää juomataukoja.

Säilytä kuivuneet kukinnot talven yli

Joillakin kasveilla ja puilla on ravinteikkaat siemenet, joita sekä linnut että mehiläiset arvostavat. Jätä kuivuneet kukinnot paikoilleen talven yli, sillä ne ovat kauniita ja tarjoavat ravintoa tietyille pölyttäjille ja lintulajeille. Seuraavat kasvilajit kaunistavat talvista puutarhaa ja ovat hyödyllisiä hyönteisille:

 • Ohdake
 • Syreeni
 • Unikko
 • Auringonkukka
 • Auringonhattu

Lue lisää

Kylvä kukkaniitty >>
Kutsu mesipistiäiset ja muut hyödylliset hyönteiset puutarhaan >>
Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit >>Loistosalvia 'Schneehügel'

Ø11 cm, Valkoinen

849
3 kpl 19,99
Lue lisää

Sitruunamelissa, KRAV-luomumerkitty

Ø10,5 cm, Vihreä

399
3 kpl 9,99
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta