Leikkaa nurmikko pois ja kasvata kukkaniitty, joka houkuttelee sekä perhosia että mehiläisiä. Anna vanhanaikaisen niityn kasvaa valloilleen puutarhassa – se on kuviteltua helpompaa. Lue tästä lisää ja kerää vinkit siihen, miten saat niityn aikaiseksi.

Kylvä kukkaniitty

Syitä niityn istuttamiseen

Niittyjä on ollut olemassa aina, mutta nyky-yhteiskunnan ruokatuotannon myötä ne ovat menettäneet osan merkityksestään maaseudulla. On kuitenkin monta hyvää syytä elvyttää perinnettä, ja vaikka niitty kattaisi vain pienen osan puutarhastasi, on sillä merkitystä. Kukat ja ruohokasvit hyötyvät biologisesta monimuotoisuudesta ja houkuttelevat pölyttäjiä – sekä muodostavat samalla kauniin niityn. Jos sinulla on kaneja, hevosia tai lampaita, ruoho toimii myös arvostettuna ruokana.

Onnistu kukkaniityn kanssa

Riippumatta siitä, onko sinulla nurmikossasi käyttämätöntä osaa vai onko se luonnontilainen alue, voit yksinkertaisin keinoin luoda eloisan ja värikkään kukkaniityn. Tietyt kasvit viihtyvät vähäravinteisessa ja kuivassa maassa, toiset kosteammissa olosuhteissa. Tyypilliset niittykasvit eivät tosin viihdy ravinteikkaassa maassa, minkä varmasti huomaat niittyä perustaessasi.

 1. Valitse paikka ja kaiva ruoho pois
  Poista ruohokerros siltä paikalta, johon haluat kukkaniittysi perustaa – erityisesti jos ruohomatto on paksu. Sekoita sen jälkeen maahan hiekkaa tai soraa vähentääksesi maan ravinnepitoisuutta. Älä jätä poistettua ruohoa maahan, sillä se toimii luonnollisena lannoitteena ja luo liian ravinnerikkaan perustan.
 2. Kylvä niittykasveja
  Kun maaperä on vähäravinteista, voit aloittaa kasvien kylvämisen niityllesi. Kerää siemeniä luonnossa villinä kasvavista kasveista (vain sellaisista, jotka eivät ole suojeltuja) ja osta siemensekoituksia kylvettäväksi. Vähäravinteisessa ja kuivassa maassa viihtyviä niittykukkia ovat keltamatara, verikurjenpolvi, ahdekaunokki ja purtojuuri . Laihemmista olosuhteista pitäviä ruohokasveja ovat otasukapää, tuoksusimake ja niittyräpelö.
 3. Niitä niittyäsi
  Heinäkuun alussa on niiton aika. Katko ruoho ja kukat viikatteella tai käytä niittokonetta, jos niitettävänä on suurempi alue. Voit myös ajaa niityn yli ruohonleikkurilla – muista vain kerätä ruohosilppu pois ajelun jälkeen. Jos niitty on rehevä, voit leikata sen uudelleen syksyllä ennen talvilepoa.
 4. Siivoa niitty keväällä
  Kevään koittaessa sinun on tehtävä kevätsiivous niitylläsi haravoimalla pois kuolleet lehdet ja oksat. Siivous antaa happea kasvaville niittykasveille ja helpottaa leikkaamista kesäaikaan.

Heinää kaneille ja hevosille

Jos haluat niittämistäsi ruohoista heinää, jätä ne niitylle kuivumaan muutaman päivän ajaksi. Käännä heinät kerran, jotta ne kuivuvat paremmin ja kukkien siemenet putoavat niitylle kuivumisen aikana. Kuljeta kuivunut ruoho pois pressun päällä ja anna ruoaksi lampaille, hevosille, kaneille tai marsuille.

Ole kärsivällinen ja anna niityn kasvaa omaan tahtiinsa muutaman vuoden ajan. Hoida niittyä ja katsele, miten se ajan mittaan houkuttelee luokseen sekä pörrääviä hyönteisiä että lintuja. Onnea matkaan!

Lue lisää

Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit >>
Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä >>Nurmikkoseos Kukkaniitty

450 g

2499
Lue lisää

Kukkaniitty siemenseos

15 m2, Monivärinen

999
Lue lisää

Kukkaseos mehiläisille

15 m2, Monivärinen

999
Lue lisää

Xact pikkuharava Fiskars

Pituus 44.5 cm

1599
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta