Kylvä kukkaniitty
Leikkaa nurmikko pois ja kasvata kukkaniitty, joka houkuttelee sekä perhosia että mehiläisiä. Anna vanhanaikaisen niityn kasvaa valloilleen puutarhassa – se on kuviteltua helpompaa. Lue tästä lisää ja kerää vinkit siihen, miten saat niityn aikaiseksi.

Syitä niityn istuttamiseen
Niittyjä on ollut olemassa aina, mutta nyky-yhteiskunnan ruokatuotannon myötä ne ovat menettäneet osan merkityksestään maaseudulla. On kuitenkin monta hyvää syytä elvyttää perinnettä, ja vaikka niitty kattaisi vain pienen osan puutarhastasi, on sillä merkitystä. Kukat ja ruohokasvit hyötyvät biologisesta monimuotoisuudesta ja houkuttelevat pölyttäjiä – sekä muodostavat samalla kauniin niityn. Jos sinulla on kaneja, hevosia tai lampaita, ruoho toimii myös arvostettuna ruokana.
Onnistu kukkaniityn kanssa
Riippumatta siitä, onko sinulla nurmikossasi käyttämätöntä osaa vai onko se luonnontilainen alue, voit yksinkertaisin keinoin luoda eloisan ja värikkään kukkaniityn. Tietyt kasvit viihtyvät vähäravinteisessa ja kuivassa maassa, toiset kosteammissa olosuhteissa. Tyypilliset niittykasvit eivät tosin viihdy ravinteikkaassa maassa, minkä varmasti huomaat niittyä perustaessasi.
- Valitse paikka ja kaiva ruoho pois
Poista ruohokerros siltä paikalta, johon haluat kukkaniittysi perustaa – erityisesti jos ruohomatto on paksu. Sekoita sen jälkeen maahan hiekkaa tai soraa vähentääksesi maan ravinnepitoisuutta. Älä jätä poistettua ruohoa maahan, sillä se toimii luonnollisena lannoitteena ja luo liian ravinnerikkaan perustan. - Kylvä niittykasveja
Kun maaperä on vähäravinteista, voit aloittaa kasvien kylvämisen niityllesi. Kerää siemeniä luonnossa villinä kasvavista kasveista (vain sellaisista, jotka eivät ole suojeltuja) ja osta siemensekoituksia kylvettäväksi. Vähäravinteisessa ja kuivassa maassa viihtyviä niittykukkia ovat keltamatara, verikurjenpolvi, ahdekaunokki ja purtojuuri . Laihemmista olosuhteista pitäviä ruohokasveja ovat otasukapää, tuoksusimake ja niittyräpelö. - Niitä niittyäsi
Heinäkuun alussa on niiton aika. Katko ruoho ja kukat viikatteella tai käytä niittokonetta, jos niitettävänä on suurempi alue. Voit myös ajaa niityn yli ruohonleikkurilla – muista vain kerätä ruohosilppu pois ajelun jälkeen. Jos niitty on rehevä, voit leikata sen uudelleen syksyllä ennen talvilepoa. - Siivoa niitty keväällä
Kevään koittaessa sinun on tehtävä kevätsiivous niitylläsi haravoimalla pois kuolleet lehdet ja oksat. Siivous antaa happea kasvaville niittykasveille ja helpottaa leikkaamista kesäaikaan.
Heinää kaneille ja hevosille
Jos haluat niittämistäsi ruohoista heinää, jätä ne niitylle kuivumaan muutaman päivän ajaksi. Käännä heinät kerran, jotta ne kuivuvat paremmin ja kukkien siemenet putoavat niitylle kuivumisen aikana. Kuljeta kuivunut ruoho pois pressun päällä ja anna ruoaksi lampaille, hevosille, kaneille tai marsuille.
Ole kärsivällinen ja anna niityn kasvaa omaan tahtiinsa muutaman vuoden ajan. Hoida niittyä ja katsele, miten se ajan mittaan houkuttelee luokseen sekä pörrääviä hyönteisiä että lintuja. Onnea matkaan!
Lue lisää
Pölytystä ja mehiläisten hyvinvointia edistävät kasvit >>
Näin onnistut puutarhakasvien ja kesäkukkien kastelussa kesällä >>