Orjanlaakeri eli piikkipaatsama on menestymisalueellaan suosittu kasvi niin nykyään kuin ennen vanhaankin. Sitä ympäröivät lukuisat tarut, joiden mukaan sillä on taikavoimia, ja onpa sitä käytetty lääkekasvina. Orjanlaakerin historia on vaiheikas, ja tästä kiinnostavasta pensaasta tai pikkupuusta mainitaan usein sen myrkyllisyys: varsinkin kirkkaanpunaiset orjanlaakerin marjat ovat erittäin myrkyllisiä.

Orjanlaakeri

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Ilex
Heimo: Orjanlaakerikasvit (Aquifoliaceae)

Orjanlaakerin istutus

Tavallinen orjanlaakeri talvehtii Suomessa vain rannikolla suojaisissa paikoissa, ja silti se voi paleltua maata myöten.

Pihaorjanlaakeri – parempi valinta

Orjanlaakerin kasvattamista pihalla pensasryhmässä, aitana tai yksittäiskasvina kannattaa kokeilla maan eteläosissa istuttamalla pihaorjanlaakeria, joka on huomattavasti kestävämpi ja helppohoitoisempi kuin tavallinen orjanlaakeri. Pihaorjanlaakeri viihtyy erinomaisesti rodomullassa.

Pihaorjanlaakeri aitana, yksittäiskasvina tai osana pensasryhmää

Pihaorjanlaakeri voidaan sijoittaa monenlaisiin kasvupaikkoihin omien toiveiden mukaan, kunhan paikka on suojaisa. Pihaorjanlaakeri on melko nopeakasvuinen ja voi venyä jopa 50 cm vuodessa. Sitä voidaan kokeilla istuttaa pensasaidaksi, mutta yhtä lailla se sopii ryhmään muiden ikivihreiden kasvien kanssa tai koristamaan yksittäiskasvina puutarhaa kauniin vihreillä lehdillään sekä kukillaan ja marjoillaan. Orjanlaakeri on monesti pystykasvuinen ja kartiomainen, joten siitä tulee näyttävä yksittäiskasvi tai aita. Pihaorjanlaakerikin voi paleltua lumirajaa myöten, jolloin sen muoto kärsii.

Jos orjanlaakerin ei toivota tuottavan marjoja, vaan siltä kaivataan vain tuuheaa ja näyttävää vehreyttä, voidaan valita istutettaviksi vain hedekasveja, jotka eivät tee marjoja ja jotka leikataan vähitellen toivottuun muotoon.

Istutuspaikka

Orjanlaakeri ei ole vaativa kasvupaikan suhteen, mutta se on suositeltavaa istuttaa suojaisaan ja varjoisaan paikkaan, jotta se talvehtisi mahdollisimman hyvin eikä joutuisi varsinkaan nuorena taimena tuulen riepottamaksi. Taimet kannattaa suojata talven kylmyydeltä esimerkiksi pakkaspeitteellä, ja lisäksi ne tarvitsevat varjostusta voimakkaalta kevätauringolta, joka voisi polttaa lehdet ja kuivattaa taimen. Orjanlaakeri selviytyy kyllä aurinkoisessakin paikassa, mutta paremmin vasta kunnolla juurtuneena, vanhempana taimena.

Kasvualusta

Orjanlaakerille sopii erinomaisesti tavallinen istutusmulta. Mullan on oltava ravinteikasta, humuspitoista ja hyvin vettä läpäisevää, jotta orjanlaakeri kasvaisi ja kukoistaisi.

Orjanlaakerin hoito ja leikkaaminen

Orjanlaakerille suositellaan säännöllistä lannoitusta tavallisella puutarhalannoitteella tai lehmänlannalla. Lisäksi orjanlaakeri viihtyy tuoreessa maassa, joten sitä on syytä kasvella kuivina kausina. Orjanlaakeria voidaan leikata heinäkuusta syyskuuhun, mutta leikkaaminen ei ole välttämätöntä.

Orjanlaakeri Suomessa

Orjanlaakeri on kiehtova kasvi, joka voi kasvaa pensaaksi tai pieneksi puuksi. Suomessa sitä ei kuitenkaan juurikaan näe, sillä se ei tahdo kestää ankaria talviamme. Orjanlaakerista on kuitenkin pyritty jalostamaan vuosien saatossa kestävämpiä lajikkeita. Orjanlaakeri viihtyy kuitenkin kaikkein parhaiten lauhassa ilmastossa, ja kovat pakkastalvet ovat kasville tuhoisia. Joinakin talvina kestävimmätkin orjanlaakerit ovat paleltuneet maata myöten.

Orjanlaakerin kasvatukseen voikin olla vaikea löytää riittävän suojaisia paikkoja edes aivan etelärannikolta. Tavallinen orjanlaakeri on ehkä liian suuri haaste, ellei käytettävissä ole todella leutoa ja suojaisaa paikkaa.

Pihanorjanlaakeri

Orjanlaakerin herkkyys ei kuitenkaan tarkoita, etteikö mitään orjanlaakerilajiketta voisi kasvattaa Suomessa. Kasvista on nimittäin kehitetty risteymiä, jotka kestävät vaativia olosuhteita. Pihaorjanlaakeri on tavallista orjanlaakeria huomattavasti kestävämpi. Jalostustyön ansiosta saatavilla on lajikkeita, jotka talvehtivat maan eteläosissa.

Korkeaksi, enintään 2,5-metriseksi pensaaksi kasvava pihaorjanlaakeri on melko helppohoitoinen ja sietää leikkausta, joten se sopii mainiosti pensasaidaksi. Se kasvaa tuuheaksi ja reheväksi piikikkäine lehtineen. Kauniit mutta myrkylliset marjat ovat lintujen herkkua. Vuosien saatossa pihaorjanlaakerista voi tulla niin tuuhea ja voimakaskasvuinen, että siitä tulee lähes läpipääsemätön. Vuosien saatossa lehdet voivat myös vähitellen menettää piikkisyyttään ja muuttua täysin pyöreiksi.

Tiesitkö tämän?

  • Useimmiten pensasmainen orjanlaakeri voi kasvaa jopa 15-metriseksi puuksi.
  • Orjanlaakeri on talvivihanta, eli sen vihreät lehdet pysyvät oksissa läpi vuoden.
  • Kukkii touko-kesäkuussa.
  • Oksia vihreine lehtineen ja punaisine marjoineen käytetään joulukoristeina.
  • Suomessa orjanlaakeri ei kasva luonnonvaraisena. Orjanlaakerin levinneisyysalueen raja kulkee Skandinavian eteläosissa.
  • Pihaorjanlaakeria voidaan kasvattaa maan eteläosissa.
  • Tuottaa erittäin myrkyllisiä marjoja, ja lisäksi siitepöly voi aiheuttaa allergiaoireita.

Orjanlaakerin lehtien reunoissa on lähes neulanterävät piikit. Kaikesta tästä huolimatta se on menestymisalueillaan erittäin suosittu kasvi niin puuna, pensaana kuin pensasaitanakin. Orjanlaakeria käytetään useissa maissa kodin koristamiseen jouluiseen asuun. Erityisesti Isossa-Britanniassa orjanlaakeri on paljon käytetty koriste, ja siellä kansanperinne tietää kertoa, että orjanlaakerin kaataminen tuo epäonnea.

Etelä-Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva orjanlaakeri on heikon talvenkestävyyden vuoksi meillä vähän kasvatettu, mutta saatavilla on kestävämpää pihaorjanlaakeria. Ilmastomme asettaa kasvatukselle haasteita, mutta uudet jalostetut lajikkeet ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia pensaita myös aitapensaiksi.

Lue lisää

Aitakasvit - näin onnistut >>
Leikkaaminen – näin onnistut >>
Vinkkejä sopivan mullan valintaan kasveillesi >>
Ohjeet kasvien leikkaamiseen heinä-syyskuussa >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta