Paksoi on ristikukkaiskasvien heimoon kuuluva lajiryhmä. Kiinankielisen paksoi-nimensä lisäksi tätä lehtivihannesta kutsutaan pinaattikiinankaaliksi. Kasvi muistuttaa monella tavalla lehtimangoldia; sekä niiden ulkonäkö, käyttötavat että maku ovat samankaltaiset.

Paksoi

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Brassica rapa var. chinensis
Heimo: Ristikukkaiskasvit (Brassicaceae)

Kasvata paksoita kotona

Aasialaiset lehtivihannekset pärjäävät pohjoisessa ilmastossamme erinomaisesti ja niiden kasvattaminen on helppoa, kunhan ne suojataan pahimmilta pakkasilta. Paksoi voi hyvinkin tuottaa satoa puutarhassasi sekä ensimmäisenä keväällä että viimeisenä syksyllä. Hyvässä, ravinteikkaassa ja sopivan kosteassa kasvualustassa paksoi kasvaa nopeasti. Kirput ja kaalikärpäset pysyvät kasveistasi loitolla, kun lisäät multaan kivijauhoa, Algomin-lannoitetta tai kalkkia.

Tee näin:

 • Voit kylvää paksoin siemeniä useita kertoja vuodessa alkukeväästä aina loppukesään asti. Kylvä siemenet harvaan noin 1 cm:n syvyyteen avomaalle tai lavalaatikkoon. Jos haluat tavallista varhaisemman tai myöhäisemmän sadon, tee kylvö kasvilavalle tai kasvihuoneeseen. Parhaiten menestyvät heinäkuussa kylvetyt siemenet.
 • Paksoi viihtyy melko aurinkoisella paikalla kosteuden säilyttävässä kasvualustassa.
 • Lannoita kohtuudella, älä liikaa. Sisätiloissa esikasvatetut paksoit tulee karaista ennen ulos istuttamista. Karaise kasvit siirtämällä ne viikon ajan joka päivä pariksi tunniksi ulos, jotta ne tottuvat ulkoilmaan, ja istuta ne vasta sitten pysyvästi puutarhaasi.
 • Kun taimet ovat kasvaneet hieman, ne kannattaa istuttaa uudelleen. Istuta kasvit 20–35 cm:n etäisyydelle toisistaan riveihin, joiden välimatka on 35–50 cm. Pois harvennetut kasvit sopivat mainiosti syötäviksi, joten niitä ei tarvitse hävittää.
 • Kasvihuoneessa tai kasvilavalla kasvatetut paksoit voi suojata talven tullen heinällä tai oljilla, jotta saat niistä satoa vielä pidempään. Päivien lyhetessä kasvit voivat tarvita ylimääräistä valoa. Kasvilampun avulla paksoit ja niiden sato kestävät talven paremmin.
 • Oikein suojattuna ja lisävalaistuksella paksoi kestää parin pakkasasteen lämpötilaa.

Milloin voin korjata paksoin sadon?

Voit alkaa leikata paksoin lehtiä jo varhaisessa vaiheessa, sillä nuoret lehdet ovat usein parhaan makuisia. Korjaa satoa ensin suurimmilta kasveilta ja anna pienimpien vielä kasvaa. Voit hyödyntää myös paksoin lehtiruoteja sitä mukaa kun kasvi kasvaa.

Älä lykkää keväällä kylvettyjen kasvien sadonkorjuuta liian myöhäiseksi, sillä niiden maku huononee, jos ne ehtivät alkaa kukkia kesän aikana. Pakkasenkestävää paksoita voi leikata pitkälle syksyyn, jolloin sen lehdet maistuvat edelleen raikkailta ja tuoreilta.

Paksoin käyttö

Paksoita voi nauttia sekä raakana että kypsennettynä, mutta usein vain pienimmät lehdet maistuvat hyviltä raakoina, esimerkiksi salaatissa. Suuremmat lehdet maistuvat karvaammilta ja hieman metallisilta, minkä vuoksi ne sopivat paremmin keitettäviksi, vokattaviksi tai paistettaviksi esimerkiksi inkiväärin, chilin ja/tai valkosipulin kanssa. Paksoin voi hyvin myös kiehauttaa ja pakastaa myöhempää käyttöä varten, mutta maukkaimmillaan se on tuoreena.

Paksoi – suhteellisen tuore tulokas, jolla on monta nimeä

Pinaattikiinankaaliksi kutsuttu paksoi saapui Eurooppaan ensi kertaa 1980-luvulla, ja siksi sitä pidetään Suomessa edelleen uutena tulokkaana viljeltävien lehtivihannesten joukossa. Paksoin pakkasenkestävyys on lisännyt sen suosiota viljelykasvina huimasti viime vuosina etenkin Pohjois-Euroopassa.

Pinaattikiinankaali tunnetaan monissa maissa, erityisesti Pohjois-Amerikassa, nimellä Bok-choy, joka on kantoninkiinaa ja tarkoittaa ”valkoista vihannesta”. Nimellä on useita epävirallisia kirjoitusasuja, ja oletkin saattanut törmätä muiden muassa nimityksiin pak choi, bok choi ja pak choy. Harvemmin käytettyjä, yleensä englannista peräisin olevia kutsumanimiä paksoille ovat kiinanmangoldi, kiinansinappi, sellerisinappi ja sellerikaali .

Kiinassa paksoi on yksi tavallisimmista kaaleista, jonka syötävät lehdet ja lehtiruodit ovat monien ruokalajien ainesosa. Terveellinen lehtivihannes sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiinia sekä jonkin verran B6-vitamiinia, folaattia ja kalsiumia.

Tietoa paksoista:

 • Paksoi on yksi- tai monivuotinen kaali.
 • Se kasvaa noin 10–15 cm:n korkuiseksi.
 • Kasvi tunnetaan valkoisista lehtiruodeistaan ja pehmeistä, vihreistä lehdistään.
 • Kiinassa ja Japanissa yksi tärkeimmistä viljelykasveista.
 • Paksoi levisi Eurooppaan 1980-luvulla.
 • Paksoi on luokiteltu WHO:´n 41:n ravinteikkaimman kasvin listauksessa sijalle 2.

Inspiroidu ja lue lisää syötävien kasvien viljelystä!

Kasvata omat salaattisi >>
Tutustu syötävien kasvien valikoimaamme >>
Vihannekset >>

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta