Upean siniset, metallinhohtoiset pallerot keinuvat tuulessa viehättävän vihreän lehvästön yläpuolella ja näyttävät kätkevän sisäänsä tummia salaisuuksia – sellainen on sinipallo-ohdake puutarhassa! Juuri erikoisen, majesteettisen ulkonäkönsä ansiosta sinipallo-ohdake valittiin Ruotsissa vuoden perennaksi 2012.

Pallo-ohdake

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Echinops
Heimo: Asterikasvit (Asteraceae)

Pallo-ohdakkeen kasvatus ja hoito

Voimakaskasvuisella pallo-ohdakkeella on selkeä, pysty kasvutapa. Se viihtyy useimmilla paikoilla, mutta suosii kuivia, aurinkoisia paikkoja. Se on kuitenkin sopeutuvainen kasvi, joka kasvaa ja kukoistaa hieman kosteammassa ja varjoisammassakin paikassa. Kunhan maa on läpäisevää ja hyvin kalkittua, pallo-ohdake kasvaa ja komistuu.

Tavallinen puutarhamulta siis riittää. Myöskään ylenpalttista lannoitusta ei suositella, vaikka istutettaessa tainta on hyvä lannoittaa, jotta se pääsee hyvän kasvun alkuun.

Lisääminen ja siemenkylvö

Pallo-ohdake leviää helposti siementämällä itse, ja siemenet on helppo halutessaan kerätä ja kylvää joko sisällä astiaan esikasvatusta varten tai suoraan ulos puutarhaan toivottuun paikkaan.

Sinipallo-ohdake – puutarhan metallinhohtoinen katseenvangitsija

Sinipallo-ohdake luo erikoisen, jopa epätodellisen vaikutelman. Rehevän ja kauniin lehdistön keskeltä nousee komeita, vahvoja varsia ja kukkia, jotka ovat aivan omanlaisiaan. Lajikkeen mukaan syvänsiniset tai sinisenvaaleat kukkapallot poikkeavat selvällä ja viehättävällä tavalla kaikista muista puutarhan kasveista, ja niiden täydellisen säännöllinen muoto saa kasvin näyttämään eteerisen kauniilta ja herkältä.

Sinipallo-ohdake on todella kestävä, eikä se ole kovin vaativa kasvupaikkansa suhteen – se selviää niin paahtavassa auringonpaisteessa kuin katveessakin ja kestää uskomattoman hyvin kuivaa maata ja säätä. Kasvia ei tietenkään pidä laiminlyödä, mutta siitä saa pienellä vaivannäöllä useimpiin puutarhoihin todella upean ilmestyksen, joka kukkii näyttävästi suuren osan kesästä.

Jos kasvia ei halua tyytyä ihailemaan puutarhassa, sen kukkia kannattaa poimia maljakkoon: se on kestävä leikkokukka yksinään tai kimpuissa ja sopii erinomaisesti kuivattavaksi. Vaikka sinipallo-ohdake onkin monivuotinen, se ei ole ikivihreä.

Helppohoitoinen sinipallo-ohdake on todellinen katseenvangitsija puutarhassa, eikä se vaadi erityistä huolenpitoa. Se on kestävä ja reheväkasvuinen ja kukkii pitkälle loppukesään.

bolltistel

Tiivistä täsmätietoa

  • Valittiin Ruotsissa vuoden perennaksi vuonna 2012.
  • Voi kasvaa jopa metrin korkuiseksi.
  • Kukkapallot voivat olla halkaisijaltaan jopa 7 cm:n kokoisia.
  • Melko kestävä pohjoisessakin.
  • Kasvaa luonnonvaraisena Keski-Euroopassa ja Siperiassa.

Lue lisää

Ideoita ja vinkkejä kukkakimppuihin >>
Vinkkejä perennojen kasvatukseen >>
Ohjeita perennojen kasvattamiseen ruukussa >>

Olet tässä:

Teemat:

Ulkomulta

40 L

349
4 kpl 11,99
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta