Harva kukka on niin rakastettu kuin pioni. Eri puolilla maailmaa on pioneihin keskittyneitä yhdistyksiä ja intohimoisia pioniharrastajia, ja harrastuneisuus on helppo ymmärtää, kun on kerran nähnyt pionit – ja varsinkin pensaspionit – koko komeudessaan puutarhassa.

Pensaspioni

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Paeonia suffruticosa
Heimo: Pionikasvit (Paeoniaceae)

Pensaspionin kasvatus ja hoito

Pensaspioni pudottaa syksyllä lehtensä, ja jäljelle jäävät varret, jotka eivät kaipaa leikkausta. Varret saattavat lumen alla talvehtia, jolloin ne puhkeavat keväällä lehteen pensaiden tapaan. Jos varret paleltuvat, pioni voi kasvattaa tyveltä uudet versot. Kuivat oksat poistetaan keväällä.

Jotta melko arka pensaspioni viihtyisi, se on istutettava suotuisaan paikkaan ja ehdottomasti läpäisevään maahan, jossa sillä on runsaasti tilaa, ja sille on annettava kasvurauha. Pensaspioni viihtyy toki auringossa, mutta se kukoistaa parhaiten puolivarjoisessa paikassa, johon aurinko paistaa vain osan päivästä.

Pensaspionit eivät muiden pionien tapaan pidä siirtämisestä, koska niillä on laaja juuristo, johon ne varastoivat energiaa talvilepoa varten. Pensaspioneja kannattaa lannoittaa keväällä ja kastella tarvittaessa. Ne pitävät tuoreesta ja kalkkipitoisesta maasta.

Pensaspionin lisääminen siemenestä

Pensaspionia voidaan kasvattaa myös siemenestä, jotka esikasvatetaan taimiksi sisätiloissa. Sekoita tavalliseen istutusmultaan puolet hiekkaa tai perliittiä, kylvä siemenet, kastele ja anna kylvöksen olla parin kuukauden ajan. Siirrä se sitten viileään paikkaan vielä kahdeksi kuukaudeksi. Istuta taimet ulos sopivaan paikkaan. 

Pensaspioni – odottamisen arvoinen ihanuus

Pensaspionille on vaikea tehdä oikeutta sanoilla – se pitää nähdä ja kokea itse. Kaunismuotoisten pensaspionien kukinta on ainutlaatuinen: ne tekevät lautasenkokoisia, valloittavan kauniita kukkia, jotka tuoksuvat aivan ihanalta. Ei olekaan ihme, että pensaspionit ovat niin suosittuja harrastajien keskuudessa. Vaatii kuitenkin sekä aikaa että vaivaa, jotta pensaspionin kauneudesta päästäisiin nauttimaan koko loistossaan.

Pensaspionin kukkien värit ovat enimmäkseen pehmeän pastellisia ihanan kermanvaaleista lajikkeista viehättäviin roosan, violetin ja punaisen sävyihin.

buskpion

Toisin kuin yleisemmin kasvatetut ruohovartiset pionit, pensaspionit ovat puuvartisia, eli ne katsotaan puolipensaiksi. Suuret ja painavat, halkaisijaltaan jopa 30 cm:n kukat saattavat tarvita tukemista, etteivät oksat katkeaisi niiden painosta. Pensaspionin ei kuitenkaan pidä odottaa kukkivan heti istutuksen jälkeen – kukkien odottelu vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Pensaspionit ovat kotoisin Aasiasta. Niitä kasvatetaan Japanissa ja Vietnamissa, mutta ennen kaikkea Kiinassa, jossa pensaspioni on noussut kansalliskukan asemaan. Jos haluat kokeilla kasvia, joka menestyessään todella palkitsee vaivan, kannattaa kokeilla pensaspionia!

Tiivistä tietoa

  • Kiinan kansalliskukka.
  • Monivuotinen, pudottaa lehdet talveksi pensaiden tapaan.
  • Kasvaa kotiseudullaan 1–2,5 metrin korkuiseksi.
  • Luetaan kaikkein kauneimmin kukkivien pensaiden joukkoon.
  • Talvehtii parhaiten sisämaassa lumen alla, sillä ei kestä talvimärkyyttä.
  • Saatavilla on useita, ihanan tuoksuisia lajikkeita.
  • Tuotiin Eurooppaan 1700-luvulla.
  • Kukkii touko-kesäkuussa.

Lue lisää

Tutustu kasvien tuentaa helpottaviin tuotteisiimme >>
Pioni >>

Olet tässä:


Perliitti

6 L

999
Lue lisää

Ulkomulta

40 L

349
4 kpl 11,99
Lue lisää

Letkuvaunusetti Gardena

Pituus 20 m, Vihreä

6999
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta