Pistokkaat – helppoja vinkkejä ruukkukasvien lisäämiseen

Ystäviltä saatujen pistokkaiden ja versojen istuttaminen on hauska ja edullinen tapa laajentaa omaa kasvivalikoimaa. Vanhan sanonnan mukaan vain varastetut pistokkaat juurtuvat ja kasvavat hyvin, mutta on kuitenkin turvallisempaa kysyä emokasvin omistajalta ensin lupa!

Pistokkaat – helppoja vinkkejä ruukkukasvien lisäämiseen

Tutuin tapa lisätä ruukkukasveja on latva- tai lehtipistokkaan ottaminen, mutta joitakin kasveja voi lisätä myös juuri- tai puupistokkaan avulla. Kahta jälkimmäistä tapaa käytetään lähinnä ulkopensaiden ja -perennojen kohdalla. 

Emokasvin omistajan luona

 • Ota latvapistokas leikkaamalla latvasta oksa, jossa on noin 3–4 lehteä. Karsi alimmat lehdet siten, että jäljelle jää 1–2 täysikasvuista lehteä. Lehtipistokas otetaan leikkaamalla irti lehti tai pala lehteä. Noudata sitten alla olevia vaiheittaisia ohjeita.
 • Tee väliaikainen kasvihuone muovipullosta tai -pussista. Leikkaa pullon yläosa pois noin 10 cm korkin alapuolelta.
 • Halkaise peruna, tee reikä leikkauspintaan ja aseta pistokas reikään. Voit myös kietoa märkää paperia tai pumpulia varren ympärille.
 • Aseta pistokas pulloon tai pussiin ja suihkuta sitä suihkepullolla ennen kuin suljet pussin suun tai pullon korkin.
 • Kuljeta pistokastasi varovaisesti. Pistokkaat ovat herkkiä sekä kuumalle että kylmälle.

Turvallisesti kotona

 • Istuta pistokas kylvömullalla täytettyyn ruukkuun. Pidä ilmankosteus korkeana asettamalla ruukun päälle kasvikupu, aiemmin auki leikkaamasi muovipullo tai muovipussi. Jätä kasville kuitenkin   ilma-aukkoja.
 • Siirrä pistokas valoisaan paikkaan, mutta älä suoraan auringonpaisteeseen; silloin minikasvihuoneessa tulee liian kuuma.
 • Pistokkaan juurtuminen voi kestää yhdestä viikosta useisiin kuukausiin. Voit kokeilla juurtumista nostamalla pistokasta varovasti. Jos se ei liiku, se on luultavasti juurtunut. Voit alkaa keventää sen suojausta ja totuttaa kasvia kuivempaan ilmastoon.
 • Kun kasvi on kasvanut hieman ja juuret yltävät ruukun reunoille asti, on aika istuttaa se ravinteikkaalla kukkamullalla täytettyyn suurempaan ruukkuun.

 On hauskaa laittaa pistokkaita maljakkoon ja seurata niiden juurten kasvua. Se ei ole kuitenkaan suositeltavaa, jos haluat istuttaa ne myöhemmin multaan. Vedessä kasvaneet  juuret nimittäin tottuvat veteen eivätkä sopeudu kiinteään kasvualustaan hetkessä. Kaikkia kasveja ei voi lisätä pistokkaista.

 • Esimerkkejä lehtipistokkailla lisättävistä kasveista: Anopinkieli, begonia, saintpaulia ja isomaksaruoho.
 • Esimerkkejä latvapistokkailla lisättävistä kasveista: Pelargoni, varjomuratti, surfinia, tähtisilmä ja verenpisara.

Lue lisää

Näin onnistut ruukkukasvien kastelussa sisällä >>
Uudelleenistutus – näin onnistut >>

 Kukkamulta Premium

4 L

449
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta