Pullojukka on sitkeä ja kestävä kasvi, joka viihtyy monenlaisissa oloissa. Se pitää niin katveesta kuin auringonpaahteestakin ja tarvitsee vain vähän vettä. Siksi se kasvaa luonnossakin niin runsaslukuisena, varsinkin Meksikon puoliaavikoilla, joilta se on kotoisin.

Pullojukka

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Beaucarnea recurvata
Heimo: Parsakasvit (Asparagaceae)

Vinkkejä ja ohjeita pullojukan kasvattamiseen

Pullojukka on erittäin helppohoitoinen huonekasvi, joka viihtyy parhaiten läpäisevässä mullassa. Multa saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kasteltaessa vesi on kaadettava multaan, ei varren päälle. Kun pullojukka kasvaa kookkaammaksi ja alkaa tarvita lisätilaa, se istutetaan suurempaan ruukkuun tavalliseen kukkamultaan, johon on sekoitettu hieman tavallista huonekasveille tarkoitettua lannoitetta. Istuta pullojukka pintaan: pullistuneen tyven ja myös osan juuristosta pitää jäädä näkyviin. Kesällä pullojukkaa kastellaan joka kolmas viikko, mutta talvella vain sen verran, etteivät lehdet ala lakastua.

Pullojukan kasvattaminen siemenestä

Jos haluat kasvattaa pullojukkaa siemenestä, liota siemeniä pari tuntia ja kylvä ne sitten hieman kosteaan, kuohkeaan multaan. Peitä kylvös muovilla ja siirrä se valoisaan paikkaan huoneenlämpöön tai hieman lämpimämpään. Pidä multa kosteana. Siemenet itävät parin viikon päästä. Joskus itämiseen voi kulua pidempäänkin.

Kasvi, joka saa unohtuakin välillä

Luontaisen sitkeytensä ansiosta pullojukka kestää laiminlyönnin, vaikka se toki voi parhaiten, kun sitä hoidetaan säännöllisesti. Se on kiitollinen kasvatettava sellaiselle, joka kaipaa kotiinsa vehreyttä ja luonnon kauneutta, mutta ei halua hääräillä kasvien parissa tuntikausia.

Palmun näköinen, muttei kuitenkaan palmu

Muodon perusteella pullojukkaa voisi luulla palmuksi, mutta se ei kuitenkaan ole palmu. Meillä pullojukkaa kasvatetaan huonekasvina, ja se jää murto-osaan siitä koosta, jonka se voi luonnossa saavuttaa. Luonnonvaraisena pullojukka voi kasvaa jopa yhdeksän metriä korkeaksi puuksi. Ruukussa se kasvaa yleensä enintään kaksimetriseksi.

Nimensä pullojukka on saanut pullistuneesta tyvestään, joka erottuu yhä selvemmin, mitä suuremmaksi pullojukka kasvaa. Pullojukka kasvattaa ajan myötä paksun tyven, johon se varastoi vettä ja josta kasvaa ohuempia nuoria varsia. Pullojukan näyttävän varren kruununa ovat ruusukemaisesti kasvavat, pitkät ja sirosti kaareutuvat vihreät lehdet.

Pullojukkaa on vaikea saada kukkimaan varsinkaan nuorena. Kookkaat yksilöt voivat kukkia sievin kellanvaalein kukkatähkin, jotka nousevat lehdistön ylle.

Kiinnostavaa kasvitietoutta

  • Kestää kuivuutta, mutta pitää säännöllisestä kastelusta.
  • Kasvaa luonnossa puuksi.
  • Iän myötä kasvin tyvi paksuuntuu.
  • Kukinnot koostuvat lukuisista pienistä valkoisista kukista.
  • Kasvin englanninkielinen nimi on ”ponytail palm”, vaikka se ei ole palmu.
  • Pullojukkaa kutsutaan joskus myös norsunjalaksi pullean varren takia.
  • Sietää viidestä kahdeksaan astetta pakkasta.

Lue lisää

Muita helppohoitoisia kasveja >>
Näin onnistut ruukkukasvien kastelussa sisällä >>

Olet tässä:


Kastelukannu

1.5 L, Musta

1699
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta