Puutarhamansikka - näin onnistut

Puutarhamansikka on jokaisen puutarhurin ja viherpeukalon klassikkovalinta, sillä mansikka kasvaa niin ruukussa kuin maassa.

Puutarhamansikka - näin onnistut

Mansikat ovat tavallisimpia puutarhamarjoja. Mansikasta on tullut keskikesän suomalainen klassikko. Samanaikaisesti se kuuluu uusimpiin viljelyyn otettuihin marjakasveihin. Eurooppaan puutarhamansikka tuli vasta 1700-luvulla. Puutarhamansikka menestyy parhaiten rauhallisilla, lämpimillä ja aurinkoisilla paikoilla. Mansikan juuret ovat melko pinnassa ja haarovat hyvin. Maan tulee olla mieluiten multavaa ja hiekansekaista, jolloin rikkakasvien kitkeminen on helpompaa, ja juuret pääsevät levittäytymään kunnolla.

Puutarhamansikka - istuttaminen

Puutarhamansikka on istutettavvissa koko kasvukauden ajan. Jos istutus tehdään keväällä, taimet ehtivät juurtua paremmin ennen talven tuloa. Myös rönsytaimet ovat juurtuneet syksyyn mennessä, ja ne voidaan istuttaa kasvupaikalle. Hoidon helpottamiseksi kaikki juuririkkaruohot on kitkettävä ennen taimien istuttamista. Maan pH-arvon tulee olla mieluiten 5,5–6,5, minkä vuoksi maapohjaan on sopivaa sekoittaa ruokamultaa. Se tekee maasta huokoisempaa ja laskee pH-arvoa. Lehmänlantaa on hyvä antaa vähän ennen istutusta. Se lisää multapitoisuutta ja samalla ravitsee. Taimet istutetaan 30–40 cm:n etäisyydelle toisistaan, ja rivinväli on vähintään kaksinkertainen. On tärkeää, että taimet istutetaan entiseen syvyyteen, ei missään tapauksessa syvempään. Taimet kastellaan huolellisesti istutuksen yhteydessä.

Puutarhamansikka ja sen hoitaminen

Kesän aikana uudet rikkakasvit kitketään, mutta varovasti, jotta pintaa lähellä olevat juuret eivät vahingoitu. Puutarhamansikalle on hyvä käyttää jotakin katemateriaalia, joka pitää maan kosteana ja estää rikkakasveja kasvamasta. Riveissä kasvavien rönsyjen päälle voidaan panna vähän multaa, jotta ne juurtuvat. Riviväleihin kasvavat rönsyt voidaan poistaa ja panna juurtumaan ruukkuihin. Syksyyn mennessä ne istutetaan kasvupaikalle. Puutarhamansikka antaa yleensä suurimman sadon kahden kolmen vuoden iässä. Ensimmäisenä vuotena ei siis kannata odottaa suurempaa satoa. Neljän viiden vuoden jälkeen taimet on aika vaihtaa uusiin. Lannoita mansikat vuosittain jollakin marjoille tarkoitetulla lannoitteella. Runsaasti typpeä sisältävien lannoitteiden käyttöä tulee välttää, koska typpi edistää lehtikasvua enemmän kuin marjomista.

Pikkuvinkkejä

  • Mansikoita voi viljellä hyvin myös amppelissa ja ruukussa. Siten voit nauttia omista mansikoista myös parvekkeella.
  • Mansikkalajikkeita on paljon, ja eri lajikkeet kypsyvät eri aikoihin. Valitse muutamia eri lajikkeita, niin saat pidemmän satokauden.
  • Mansikka ei ole kasvitieteellisen määritelmän mukaan marja, vaan epähedelmä. Mansikan varsinaisia hedelmiä ovat pähkylät, eli pienet siemenet, keltaiset täplät "marjan" ulkopinnalla.

Mansikka – tutustu valikoimaamme

Lue lisää

Olet tässä:


Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta