Puutarhasuunnittelu – näin luot unelmiesi puutarhan

Unelmoitpa sitten rehevästä mökkipuutarhasta tai yksinkertaisemmasta funkistyylisestä puutarhasta, on hyvä tehdä suunnitelma – näin säästät sekä aikaa että rahaa. Mitä puutarhan suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon? Ohessa vinkkejä, jotka auttavat suunnittelussa.

Puutarhasuunnittelu – näin luot unelmiesi puutarhan

Ennen kuin alat suunnitella puutarhaasi, mieti, mistä itse pidät. Katsele vaikka erilaisia inspiraatiokuvia ja mieti, millainen tyyli sinua miellyttää. Haaveiletko luonnontilassa olevasta vai yksinkertaisen tyylikkäästä puutarhasta? Onko tärkeää, että puutarha on helppohoitoinen vai laitatko mielelläsi aikaa puutarhahommiin?  

Kun olet selvillä tyylistäsi, olet valmis seuraavaan vaiheeseen – puutarha-alueen luonnosteluun. Se auttaa sinua luomaan sellaisen puutarhan, jossa sekä sinä että kasvit viihdytte.

Huomioi luonto ja ympäristö   

Millaisessa ympäristössä puutarhasi on? Sijaitseeko se esimerkiksi varjoisalla metsätontilla vai aurinkoisella paikalla meren läheisyydessä? Asutko lämpimällä vai kylmällä kasvuvyöhykkeellä? Millainen on maaperä? Kaikki tämä vaikuttaa siihen, millaiset kasvit viihtyvät puutarhassasi. Puutarha kannattaa suunnitella oman tonttisi lähtökohdista käsin, jolloin kasveilla on parhaat mahdolliset edellytykset selvitä.  

Esimerkiksi auringosta pitävät kasvit viihtyvät paremmin aurinkoisella eteläseinustalla kuin varjossa pohjoisen puolella. 

Mieti, millaisen puutarhan haluat 

Haluatko istuskella lehtimajassa nautiskelemassa kirsikkaviiniä tai pelata krokettia täydellisellä nurmikolla?  Tee tilaa sille, mikä on itsellesi tärkeää. Huomioi myös tontin sijainti ja suunnittele tarkkaan, mikä alue sopii mihinkin tarkoitukseen. Varaa aurinkoisin paikka valoa tarvitseville kasveille, äläkä esimerkiksi pyörätelineelle.  

Kuinka paljon aikaa olet valmis laittamaan puutarhaan?

Jos puutarhatyöt eivät ole mieleisiä, valitse helppohoitoisia kasveja ja suosi huolettomia piharatkaisuja, kuten sorakäytäviä. 

Puutarhan tilat 

Kodikas puutarha muodostuu lattiasta, seinistä ja katosta. Lattiana toimivat peitekasvit, nurmikko, kivet tai sora, seinät voivat olla esimerkiksi pensasaitoja, säleikköjä tai lankkuaitoja ja kattona vaikkapa puunlatvat.  

Puutarhakalusteilla on kätevä rajata alue. Jätä yksi sivu avoimeksi taloa kohti, jolloin sitä on mukava katsella talon suunnalta. Voit myös asetella kalusteet niin, että voit istuessasi katsella kaunista maisemaa. Tai käännä tuolit siten, ettei katse osu johonkin, minkä haluat peittää. 

Usein puutarhaa perustaessa puita ja pensaita sahataan lisätilan saamiseksi, mutta yleensä puutarha tuntuu suuremmalta, kun vehreyttä on enemmän ja puutarhassa on salaisia piilopaikkoja. Käytä siis sahaa harkiten. 

Kasvien sijoittelu  

Kun suuret linjat ovat paikoillaan, voit keskittyä yksityiskohtien hiomiseen ja miettiä kasvien paikkoja. Kukkapenkit ja vihannesmaat kannattaa laittaa eteläiselle sijainnille ja tuulensuojaan. Maaperän on oltava huokoista, runsasmultaista ja rikkaruohotonta. Samanlaiset kasvit kannattaa sijoittaa ryhmiin, sillä se luo harmonista tunnelmaa.  

Sommittele kasvit värien, muotojen ja rakenteen mukaan. Korkeat kasvit sopivat yleensä parhaiten taakse, jotta ne eivät varjosta matalampia kasveja, ja matalimmat lähelle reunoja. Voit toki kokeilla erilaisia vaihtoehtoja ja uusia ideoita. Se on iso osa puutarhassa tekemisen iloa.  

Vinkit – valitse pitkään kukkivia kasveja  

On mukavaa, jos ainakin osa kasveista kukkii koko kauden ajan. Kannattaa istuttaa kevätsipuleita sekä syksyllä kukkivia kasveja, kuten astereita, päivänhattuja ja isomaksaruohoa.  

Valitse pohjaksi perennoja ja täydennä niitä yksivuotisilla kasveilla. Se on käytännöllistä, jos et halua joka kevät istuttaa suuria määriä uusia kasveja. Osa perennoista kukkii jo varhain keväällä.  

Kokeile rohkeasti erilaisia ratkaisuja 

Joskus voi tehdä mieli istuttaa sellaisia kasveja, jotka eivät oikeastaan sovellu sijaintiin tai ilmastoon. Kokeile aluksi pientä määrää, ettei kalliista kasveista tulee turhaa rahanmenoa. Esimerkiksi valitsemalla aurinkoisen ja tuulensuojaisen paikan, käyttämällä kuitukangasta tai kateviljelemällä, voit luoda lämpimämmän mikroilmaston herkemmille kasveille. Hyvällä tuurilla voit saada kasvit viihtymään. 

Ennen kaikkea on hyvä muistaa, että viimeistellyn puutarhan luominen vie aikaa ja voi olla, ettei puutarhasta koskaan edes tule täysin valmista, mutta se onkin osa viehätystä – puutarhatyöt ovat osa tätä matkaa. 

Vinkit puutarhasuunnitteluun: 

  • Huomioi luonto ja ympäristö – tämä helpottaa puutarhatöitä ja tekee niistä hauskempia. 
  • Muista, että puutarhaan rajatut tilat luovat kodikasta tunnelmaa ja tekevät siitä arkkitehtonisesti kauniin myös talvella. 
  • Kannattaa panostaa sellaisiin kasveihin, jotka näyttävät viihtyvän puutarhassa. Toki voit tehdä myös kokeiluja erilaisilla lajeilla, varsinkin jos nautit siitä. Kokeile rohkeasti. 
  • Istuta kasvit aina niin, että ne saavat tarvitsemansa valon ja maaperän ravinteet. 


KIRJOITTAJA
Liselotte Roll, toimittaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita luontoa, eläimiä ja viljelyä käsitteleviä kirjoja ruotsiksi.
(Kuva: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Lue lisääOstoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta