Rakuuna on monivuotinen perenna, jota käytetään Suomessa pääasiassa maustekasvina ruoanlaitossa niin kuivattuna, pakastettuna kuin tuoreenakin. Ranskalaiset kokit ovat kautta aikojen pitäneet rakuunaa ”yrttien kuninkaana”, kaikista tärkeimpänä mausteena ruoanlaitossa.

Rakuuna

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Artemisia dracunculus
Heimo: Asterikasvit (Asteraceae)

Vinkkejä rakuunan kasvattamiseen kotona

Jos haluat kasvattaa rakuunaa kotipuutarhassasi, huomaa, että ranskalaisen ja venäläisen rakuunan kasvattaminen poikkeavat toisistaan hieman. Suomessa rakuunasta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä ranskalaista rakuunaa. Venäläisen rakuunan maku on hieman ranskalaista miedompi ja kitkerämpi, minkä vuoksi kaikki eivät pidä siitä. Kuitenkin ainoastaan venäläistä rakuunaa voi kasvattaa siemenestä; ranskalaista rakuunaa kasvatetaan pistokkaista tai jakamalla.

Ranskalaisen rakuunan istuttaminen

Ranskalaisen rakuunan voi istuttaa vain valmiina pistokkaana. Kun olet ostanut rakuunakasvin, se on hyvä istuttaa kotona uudelleen suurempaan ruukkuun. Kasvi viihtyy auringossa vaikkapa hyllyllä – kokeile, mikä olisi rakuunalle sopivin kasvupaikka kotiparvekkeellasi tai -kuistillasi.

Huomaa, että auringonvalon lisäksi rakuuna kaipaa suojaa tuulelta ja sopivasti kastelua. Älä kastele liikaa äläkä liian vähän.

Voit leikata rakuunan lehtiä ruoanlaittoa varten sitä mukaa kun ne kasvavat. Vaihtoehtoisesti voit korjata koko rakuunasadon kerralla hieman myöhemmin ja kuivattaa tai pakastaa sadon. Saat rakuunaan voimakkaimman aromin, kun korjaat satoa juuri ennen kukintaa, mieluiten aamupäivällä aurinkoisella säällä.

Venäläisen rakuunan kasvattaminen

Jos haluat kasvattaa mieluummin venäläistä rakuunaa, kylvä siemenet multaan sisällä jo maalis–huhtikuussa. Istuta rakuunan taimet ulos touko–kesäkuussa, mieluiten aurinkoiseen, suojaisaan paikkaan.

Rakuunan voi istuttaa avomaalle, mutta aivan yhtä hyvin myös lavalaatikkoon, parvekelaatikkoon tai ikkunalaudalle ruukkuihin. Älä kuitenkaan istuta rakuunaa persiljan viereen. Saat parhaan lopputuloksen kylvämällä venäläisen rakuunan ravinneköyhään kasvualustaan (kylvömultaan). Jätä kasvien väliin 30–40 cm tilaa, jotta ne mahtuvat kasvamaan hyvin.

Vältä peittämästä siemeniä mullalla, sillä siemenet itävät parhaiten maan pinnalla. Orastavat taimet viihtyvät parhaiten valoisassa paikassa noin 15–20 °C:ssa. Istuta taimet parin viikon kuluttua ulos peruslannoitettuun kasvualustaan.

Hoito-ohjeita

Ranskalainen rakuuna viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla suojassa tuulelta. Rakuunasi pysyy tyytyväisenä läpäisevässä, ravinteikkaassa ja multavassa kasvualustassa. Kastele ruukussa tai vadilla kasvavaa rakuunaa aina alta päin. Rakuuna tulee istuttaa muutaman vuoden välein uudelleen, jotta se voi hyvin.

Valmistaudu talven tuloon

Voit siirtää rakuunasi talveksi ulos katoksen alle tai kylmään varastoon tai autotalliin. Ennen sitä sinun tulee korjata koko sato ja antaa kasvin kuihtua rauhassa. Suojaa ruukut talveksi huolellisesti kietomalla ne esimerkiksi kuplamuoviin tai juuttikankaaseen. Puolen vuoden mittaisella talvikaudella kasvit eivät tarvitse lainkaan vettä.

Rakuuna

Monet ovat tutustuneet rakuunan makuun bearnaise- tai hollandaisekastikkeessa, joiden perusainesosiin rakuuna kuuluu. Rakuunan nimen historiasta kerrotaan kahta erilaista tarinaa. Yhden teorian mukaan nimi juontuu ranskan sanasta esdragon, mikä taas tulee latinankielisestä sanasta dracunculus, ”pieni lohikäärme”. Se viittaisi maustekasvin lähes lohikäärmemäisesti kiemurteleviin juuriin. Toinen teoria puolestaan yhdistää rakuunan nimen sen persian- tai arabiankieliseen nimeen tarkhūn.

Rakuunakasvin käyttö

Kodeissa rakuunaa käytetään mausteena ja aromin antajana, mutta sitä on aikojen saatossa käytetty myös lääkekasvina. Rakuunan sanotaan hoitavan myrkyllisten eläinten purema- ja pistokohtia. Kasvin varsia on käytetty myös ruokahalun ja ruoansulatuksen edistämiseen sekä yleisesti terveyden vahvistamiseen. Joidenkin perimätietojen mukaan tuore rakuuna voi myös suojata ihmistä käärmeiltä.

Tuore, kuivattu tai pakastettu

Jos haluat käyttää ranskalaista rakuunaa ruoanlaitossa, voit säilöä rakuunasadon monella eri tavalla. Helpointa on poimia lehtiä tuoreesta rakuunasta tarpeen mukaan suoraan ruokaan.

Jos haluat kuivattaa rakuunasatosi, saat parhaan lopputuloksen, kun teet sen nopeasti. Kuivatut lehdet säilyvät pisimpään pimeässä paikassa suljetussa pakkauksessa. Oikein säilytettynä kuivattu rakuuna säilyy useita vuosia.

Jos sen sijaan haluat pakastaa rakuunaa, korjaa sato ja sujauta se pussissa pakkaseen, josta rakuunan saa aina helposti esille ruoanlaiton yhteydessä. Rakuunalla on tunnistettava ja voimakas maku. Siksi se kannattaa silputa pieniksi paloiksi ruoan sekaan antamaan tasaisempaa makua.

Hyvä tietää rakuunasta

  • Monivuotinen kasvi, joka voi kestää talven yli
  • Yksi bearnaise- ja hollandaisekastikkeiden perusaineksista
  • Tummanvihreät, lansettimaiset lehdet
  • Kasvaa noin 60–80 cm:n korkuiseksi
  • Saatavilla kahtena muunnelmana: ranskalaisena ja venäläisenä
  • Anista muistuttava maku ja tuoksu
  • Kukkii syksyllä

Haluatko lisää tietoa?

Näin onnistut eri maustekasvien kasvattamisessa >>
Kasvata lavalaatikossa >>
Tutustu laajaan maustekasvien valikoimaamme >>

Olet tässä:


Rakuuna
-40%

Rakuuna

239 399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta