Rohtosuopayrtti on perinteikäs vanhanajan perenna, jota on kasvatettu pitkään suomalaisillakin pihoilla. Kasvia on käytetty sekä rohdoskasvina että pesuaineena, mikä näkyy edelleen sekä sen suomenkielisessä että tieteellisessä nimessä.

Rohtosuopayrtti

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Saponaria officinalis
Heimo: Kohokkikasvit (Caryophyllaceae)

Rohtosuopayrtin kasvatus ja hoito

Vaikka rohtosuopayrtti on todella kestävä kasvi, joka selviytyy useimmissa kasvupaikoissa ja ympäristöissä, on sillä kuitenkin tiettyjä tarpeita, jotka huomioimalla sen saa viihtymään parhaalla mahdollisella tavalla.

Rohtosuopayrtti tarvitsee ennen kaikkea aurinkoisen kasvupaikan. Lisäksi kasvualustan olisi hyvä olla läpäisevä ja hyvin kalkittu. Kasvi pitää niukasta kosteudesta, muttei kuitenkaan kuivasta maasta. Kastelemalla ja lannoittamalla rohtosuopayrttiä sopivasti saat siitä monivuotisen, kauniin kasvuston, joka lisää omalta osaltaan puutarhan viihtyisyyttä.

Rohtosuopayrtti kasvaa meillä luonnossa paikoin yleisenäkin uustulokkaana, joten se ei tarvitse sen kummempaa erityishuomiota. Sen hoitotarpeista on kuitenkin syytä huolehtia, jotta sen kauneus pääsisi oikeuksiinsa. Rohtosuopayrttiä ei tarvitse leikata.

Rohtosuopayrtti – hyödyllinen ja kaunis maatiaiskasvi

Historian saatossa rohtosuopayrttiä on käytetty hyödyksi monin tavoin. Kasvi sisältää saippuamaisesti vaahtoavia aineita, saponiineja, joiden ansiosta sitä on käytetty esimerkiksi vaatteiden pesuaineena tai saippuana. Monivuotista rohtosuopayrttiä on käytetty myös sen väitettyjen lääkinnällisten ominaisuuksien takia nivelkipujen ja kihdin hoitoon. Muitakin vaivoja on hoidettu rohtosuopayrtin murskattujen juurten ja lehtien seoksella.

Rohtosuopayrtin hyötykäytöllä on siis pitkät perinteet, mistä kertookin se, että sitä kasvaa edelleen puutarhakarkulaisena ja villiintyneenä erilaisissa kulttuurimaisemissa. Sitkeänä kasvina se selviytyy monenlaisissa olosuhteissa ja leviää myös tehokkaasti maavarsiensa avulla. Ei pidäkään yllättyä, mikäli löytää yhden jos toisenkin rohtosuopayrtin taimen vanhoilta talonpaikoilta, villiintyneistä puutarhoista tai joutomailta.

Nykyään rohtosuopayrttiä käytetään pääasiassa vain koristekasvina, ja se on viehättävä lisä mihin tahansa kukkaryhmään. Rohtosuopayrtti muodostaa laajoja kasvustoja, joten se kasvaa kauniin vihreänä mattona kukkapenkeissä, kivikoissa ja muissa aurinkoisissa paikoissa. Pienten puikeiden lehtien ylle kohoavat sievät valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat. Tuoksuva kukinta kestää pitkään, heinäkuusta syyskuuhun, joten rohtosuopayrtti tuo puutarhaan vuodesta toiseen viehättävää vihreyttä ja ihanaa kukkaloistoa.

Rohtosuopayrtti on ollut aikoinaan yleinen perenna suomalaisissa kukkapenkeissä, ja talvenkestävänä sitä voidaan kasvattaa lähes koko maassa. Nykyään rohtosuopayrtin hyötykäyttö on vähäistä, mutta sitä kasvatetaan kauniina ja kestävänä koristekasvina.

Täsmätietoa

  • Käytetty historian saatossa pesuaineena.
  • Kasvilla on myös uskottu olevan rohdosvaikutuksia, ja sillä on hoidettu kihtiä ja keltatautia.
  • Voi kasvaa jopa 80 cm:n korkuiseksi.
  • Kasvaa villiintyneenä vanhoilla pihoilla, niityillä ja tienpientareilla.
  • Voidaan kasvattaa aina vyöhykkeen VIII rajalle saakka.

Lue lisää

Viisi vaihetta ihanan kukkapenkin luomiseen >>
Plantagenin multakoulu >>

Olet tässä:

Teemat:

Kivikkosuopayrtti

Ø11 cm, Pinkki

849
3 kpl 19,99
Lue lisää

Kastelukannu

5 L, Harmaa

2399
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta