Salaojitus ja ilmava kasvualusta – kevytsoralla

Miten ruukkukasveille luodaan hyvä kasvuympäristön kasvualustan kiinteyden ja salaojituksen osalta? Kevytsoran käyttö on helppo tapa estää kasvualustan muuttumista liian kiinteäksi ja märäksi. Kevytsora tekee kasvualustasta myös tukevamman, ja sitä voidaan käyttää niin käytännöllisiin tarkoituksiin kuin koristeeksi. Lue vinkit kevytsoran käyttöön kotona.

Salaojitus ja ilmava kasvualusta – kevytsoralla

Kevytsora – salaojitukseen, maanparannukseen ja vesivaraston muodostamiseen

Kevytsora koostuu pienistä, poltetusta savesta valmistetuista kuulista, jotka tekevät ruukkukasvien kasvualustasta huokoista ja tukevaa sekä tasapainottavat ilman ja veden määrää. Materiaalia on jo kauan käytetty laajalti maanparannukseen, sillä se vähentää maan vajoamista ja painumista kasaan. Lisäksi kevytsora poistaa maasta liiallista vettä ja toimii ylimääräisenä vesivarastona kasvualustan kuivuessa. Erinomainen ruukkukasveille.

KevytsoraKevytsoran edut

  • Tekee kasvualustasta tukevamman ja ilmavamman.
  • Poistaa kasvualustasta vettä.
  • Muodostaa ruukun pohjalle vesivaraston.
  • Hidastaa veden haihtumista kasvualustan pinnalta.
  • Kaunista ruukussa tai astiassa.

Kevytsora salaojituksena ja vesivarastona

Kasvualustan liiallinen märkyys vahingoittaa kasveja, ja sitä voidaan vähentää oikeanlaisella salaojituksella. Ensinnäkin ruukun pohjassa tulee olla vedenpoistoa varten yksi tai useampi reikä, josta vesi pääsee valumaan pois. Lisäksi ruukun pohjalle on hyvä laittaa kerros kevytsoraa, joka johtaa ylimääräisen veden pois. Kevytsora toimii myös vesivarastona kasvin juurille kuivempien kausien aikana.

Vinkki: paksu kerros kevytsoraa ruukun pohjalla suojaa kasveja liialliselta märkyydeltä ja toimii myös vesivarastona juurille kuivina aikoina.

Kevytsora hidastaa haihtumista ja toimii koristeena

Sen lisäksi, että kevytsora pelastaa kasvit liialliselta märkyydeltä salaojittamalla kasvualustan sekä vakauttamalla ja hapettamalla sitä, kevytsoraa voidaan käyttää myös hidastamaan kosteuden haihtumista kasvualustan pinnalta. Näin kasvualusta pysyy pidempään kosteana, ja kevytsora toimii myös koristeena.

Huomioi seuraavat asiat istuttaessasi kasveja

  1. Kasvien istuttamiseen on aina hyvä valita riittävän isoja ruukkuja ja astioita. Silloin kasveja ei tarvitse kastella niin usein ja kasvin juuret pääsevät kehittymään kunnolla.
  2. Pohjassa olevat vedenpoistoaukot ja kevytsora tehostavat vedenpoistoa ja tekevät kasvualustasta huokoisen ja ilmavan, jolloin kasvit viihtyvät. Ruukun pohjalle voi laittaa myös ruukunsiruja.
  3. Muista käyttää laadukasta multaa ja kastele kasveja säännöllisesti lannoitevedellä, erityisesti kesäaikaan.

Lue lisää

Plantagenin multakoulu >>
Plantagenin lannoitekoulu >>



Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta