Salottisipuli on paljon käytetty sipuli suomalaisessakin keittiössä. Se on keskeinen raaka-aine monissa klassisissa kastikkeissa, kuten béarnaisekastikkeessa, mutta useimmiten sitä käytetään sukulaistensa kelta- ja punasipulin tapaan maustamaan kaikenlaisia ruokia.

Salottisipuli

Tieteellinen nimi (Latinankielinen nimi): Allium cepa
Heimo: Laukkakasvit (Allioideae)

Salottisipulin kasvatus

Ruokasipuleita kasvatetaan samalla tavalla, olivatpa ne tavallisia perinteisiä keltasipuleita tai hienostuneita salottisipuleita. Salottisipulia voidaan kasvattaa siemenestäkin, mutta on huomattavasti helpompaa käyttää istukassipuleita. Toisin sanoen voit pistää jopa kaupasta ostamasi salottisipulin yrttimaahan kasvamaan kokoa. Sipulin kasvattamisessa voi olla omat haasteensa, mutta kunhan viljelyksiä pidetään silmällä, suurempia ongelmia harvoin ilmenee. Salottisipulia kannattaa kasvattaa lavakauluksessa.

Kasvattaminen istukassipuleista

Jos kasvatat istukassipuleita ruukussa varhain keväällä, voit seurata sipulien alkuvaiheen kasvua ja saada vahvoja sipulintaimia ulos istutettavaksi. Kasvatus ruukussa ennen ulosistutusta aikaistaa myös sadonkorjuuta.

Istuta istukassipulit ravinteikkaaseen taimimultaan noin kymmenen sentin välein, jotta niillä olisi tilaa kasvaa. Sijoita istutetut sipulit huoneenlämpöön ja odota, että ne alkavat kasvaa. Siirrä ne sitten valoisaan ja viileään paikkaan.

Ulosistutus

Voit istuttaa salottisipulit ulos mahdollisimman pian, eli heti kun yöpakkaset ovat ohi ja maa on lämmennyt muutamaan asteeseen. Salottisipuli pitää lämpimästä maasta ja ympäristöstä, joten istukkaat voi olla hyvä istuttaa lavakaulukseen tai kohopenkkiin, jossa maa on mahdollisimman lämmintä.

Käännä maa kuohkeaksi ja lannoita se kunnolla ennen istutusta. Sipulit tarvitsevat runsaasti kalkkia kasvaakseen, mutta typpeä ei saisi olla kovin paljon.

Istuta sipulit 2–3 cm:n syvyyteen ja melko tiheään, noin 10 cm:n välein. Riviväliksi suositellaan 20 senttimetriä. Tiivistä maa kevyesti, jotta sipuleilla on vakaa kasvualusta.

Salottisipulien korjuu

Voit korjata sadon salottisipuleista loppukesästä heinäkuussa tai elokuussa. Salottisipuli tekee monta sipulia aivan kuin peruna kasvattaa monta mukulaa. Huomaat, kun naatit alkavat kellastua ja kaatuilla. Kun noin puolet niistä on kaatunut, on juuri oikea aika nostaa sipulit maasta.

Nostamisen jälkeen sipulit ripustetaan kuivumaan mielellään viileään ja kuivaan paikkaan. Kun sipulit ovat kuivuneet, ne säilytetään jääkaapissa.

Salottisipulin hoito

Muiden sipulien tapaan myös salottisipulin kasvu määräytyy sen mukaan, kuinka hyvin sitä hoidetaan. Maa on tärkeää pitää kosteana, ja tässä tapauksessa on parempi kastella usein ja vähän kuin harvoin ja runsaasti. Anna sipuleille kesällä myös kastelulannoitetta. Tärkeintä on varjella sipuleita tuhohyönteisiltä ja rikkaruohoilta. Kitke siis kaikki rikkaruohot pois jo pieninä ja suojaa sipulirivit esimerkiksi peiteharsolla. On myös kasvitauteja, jotka voivat levitä sipulikasvustossa nopeasti. Siksi sipulia ei suositella kasvatettavan samassa paikassa pidempään kuin kuuden vuoden ajan.

Salottisipulin makua arvostetaan huippukeittiöissä

Salottisipuli on läheistä sukua perinteisille kelta- ja punasipulille, mutta sillä on erilainen kasvutapa. Lisäksi sen maku on hienostunut ja pehmeä, joten sitä on paljon helpompi käyttää ruoanlaitossa kuin voimakkaampia sipulilajikkeita. Salottisipulia voidaan käyttää aivan samalla tavoin kuin tavallista sipulia, eli sekä raakana että kypsennettynä eri tavoin. Miedon ja hienostuneen makunsa ansiosta salottisipulista on tullut suosittu raaka-aine maailman huippukeittiöissä. Sitä arvostetaan sen kätevyyden takia: miedonmakuisena se sopii ruokiin, joihin ei haluta kovin voimakasta sipulin aromia.

Ulkonäkö

Salottisipulien ulkonäkö vaihtelee, sillä kasvi tekee monta pientä, epäsäännöllisen muotoista sipulia ryppääseen. Yhteen taimeen voi kasvaa jopa kymmenen sipulia, joista tulee helposti hieman kulmikkaita. Salottisipulin kuori on yleensä punaruskea tai keltainen, ja itse sipuli on valkoinen tai hieman violetinsävyinen. Mainittakoon myös, että salottisipulissa on ohuemmat kuoret ja kalvot kuin muissa sipuleissa, joten sen kuoriminen ja leikkaaminen käy helposti.

Sipuli lukeutuu ruokapöytämme terveellisimpiin vihanneksiin, eikä salottisipuli ole tästä poikkeus. Jos haluat kokeilla salottisipulin suurempaa versiota, joka on vielä läheisempää sukua keltasipulille, voit maistaa banaanisalottisipulia, joka on tavallista salottisipulia kookkaampi mutta saman makuinen.

schalottenlök odla

Salottisipulin erottaa muista sipuleista sen huomattavasti miedompi sipulin maku. Jos ruokaan halutaan hyvää aromia, muttei voimakkaan sipulista makua, salottisipuli on juuri sopiva vaihtoehto. Moni pitää salottisipulia muita sipuleita hienostuneempana vaihtoehtona.

Salottisipulin historia ulottuu vähintään 5 000 vuoden taakse. Se on peräisin Aasiasta, ja sen uskotaan tulleen Eurooppaan ristiretkeläisten mukana 1100- ja 1200-luvuilla. Omaperäisen kasvutapansa ja miedon makunsa ansiosta salottisipuli on noussut maailman huippukokkien suosioon.

Suomessa salottisipulin kasvatus on melko pienimuotoista, ja kaupallista viljelyä on lähinnä Ahvenanmaalla. Sen takia salottisipulia tuodaan paljon muualta, kuten Alankomaista, Ranskasta ja Tanskasta.

Kiinnostavia tiedonjyviä

  • Saatavilla myös pitkänomainen lajike, jota sanotaan banaanisalottisipuliksi.
  • Pidetään hienoimpana sipulina.
  • Kasvatetaan kevyessä maassa istukassipuleista.
  • Tekee ryppään pieniä sipuleita.
  • Maultaan miedompi ja hienostuneempi kuin muut sipulit.
  • Monen huippukokin suosiossa ja tärkeä erilaisten kastikkeiden ainesosa.
  • Peräisin Aasiasta.

Lue lisää

Viljely lavakauluksessa – näin onnistut >>

Olet tässä:


Puutarhatyökalut

Pituus 38 cm

549
Lue lisää

Tihkukasteluletku Gardena

Pituus 15 m, Musta

4799
Lue lisää

Puutarhakäsineet kangasta

M, Monivärinen

699
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta