Seitsemän tapaa valmistella puutarha talven tuloa varten

Seitsemän tapaa valmistella puutarha talven tuloa varten

Syyskuukausien eli syys- ja lokakuun aikana on korkea aika syyssiivota ja valmistella puutarha talvea varten. Oikeita välineitä käyttäessäsi saat puutarhastasi juuri sellaisen kuin haluatkin. Älä kuitenkaan tuhlaa liian paljon aikaa siivoamiseen, vaan anna itsesi myös nauttia syksyisestä puutarhastasi.

Tässä tulevat puutarhaekspertin parhaat vinkit

Puutarhan valmistelemisessa talven tuloa varten tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei käytettäisi liikaa aikaa siivoamiseen. Tekemistä riittää takuulla valtavan paljon, joten älä siivoa kukkapenkkejä liian intohimoisesti. Keskity ennen kaikkea käyttämään eloperäisiä materiaaleja, kuten lehtiä ja risuja, jotka voit jättää kukkapenkkeihin suojaamaan kylmyydeltä ja pakkaselta. Hajottuaan hienontunut kasvimateriaali toimittaa myös ravinteita kasveillesi.

1. Syyssiivoa sopivasti ja käytä hyviä välineitä

Muuta puutarhasi ja pihasi kevät- ja syyssiivoukset huviksi. Toteuta puutarhan siivoaminen hauskasti ja tehokkaasti oikeiden välineiden avulla. Varmista esimerkiksi, että sinulla on kottikärryt tai tilava kori joko puutarhajätteen tai hedelmien ja vihannesten keräämistä varten. Meiltä löydät tietysti haravat ja kuokat sekä lehtien että sammalen siivoamiseen.

Hyvät perusvälineet: 

 • Puutarhalapio: Kaivamiseen on hyvä olla sekä teräväkärkinen että suorakärkinen lapio.
 • Puutarhaharava: Kukkapenkkien ja nurmikon haravoimiseen ja tasoittamiseen.
 • Lehtiharava: Saatavilla useita eri versioita, mutta pelkistetty muovinen riittää pitkälle kuivien lehtien ja ruohon haravoimiseen nurmikolta ja kukkapenkeistä. Lehtikori voi olla tarpeellinen kasvimateriaalin keräämiseen.
 • Kuokka ja lapio – Jotkut näistä voivat olla pitkävartisina hyödyllisiä kitkemiseen ja maaperän möyhentämiseen. Pitkän varren ansiosta pääset touhuamaan helposti pensaiden ja perennojen ympäri kumartelematta.

2. Istuta uusia kasveja

Syksy on itse asiassa kaikkein paras aika uusien kasvien istuttamiseen. Kaikki keväällä kukkiva istutetaan maahan syksyn aikana. Tämä koskee esimerkiksi marjapensaita, hedelmäpuita ja keväällä kukkivia sipulikasveja, kuten krookukset ja hentohelmililjat. Kukkasipulien istutusrauta on suosittu työkalu, joka tekee syyssipuleidesi istuttamisen huomattavasti helpommaksi. Syksy on sitä paitsi erinomaista aikaa kasvien lisääntymiselle. Kaiva ylös monivuotiset kasvisi ja lyö lapio keskikohtaan, niin saat kaksi kasvia seuraavana vuonna. Helppoa ja tehokasta. 

Hyvät perusvälineet: 

 • Istutuslapio: erittäin käytännöllinen kukkien ja perennojen istuttamisessa, terävä istutuslapio sopii myös rikkakasvien nostamiseen.
 • Rikkaruohorauta auttaa sinua poistamaan juuret kokonaan puutarhan ei-toivotuista kasveista.

Pidä huolta nurmikosta

Syksyn aikana nurmikolle voi muodostua sammalta. Tällöin, syys-lokakuun aikana, on suositeltavaa levittää nurmikolle sammalainetta. Myöhäissyksyn aikana ruoho alkaa valmistautua talveen ja lannoite on suunniteltu levitettäväksi juuri syksyn aikana. Nosta leikkauskorkeutta asteittain vuoden viimeiseen leikkaukseen saakka. Haravoi ja siivoa nurmikko huolellisesti ennen kylmän ja lumen tuloa.

Hyvät perusvälineet: 

 • Ruohonleikkuri: pienemmälle nurmikolle saattaa riittää käsikäyttöinenkin ruohonleikkuri, mutta suuremmilla pinnoilla moottorikäyttöinen leikkuri toimii useimmiten parhaiten.
 • Harava: meiltä löytyvät haravat sekä lehtien että sammalen siivoamiseen. Valitse lehtiharava, joka sopii juuri sinun nurmikollesi; mitä tiheämpi ja umpeenkasvaneempi, sitä runsashampaisempi harava.
 • Nurmikkolannoite: saadaksesi nurmikostasi erityisen vihreän ja terveen sinun tulisi lannoittaa kerran tai pari kaudessa. Meillä on erilaisia lannoitustuotteita, jotka sopivat juuri sinun nurmikollesi.

4. Käytä oikeaa lannoitetta ja ravinnetta

Kaikki kasvit tarvitsevat lannoitetta ja ravinteita. Yleisesti voidaan sanoa, että nopeakasvuiset kasvit tarvitsevat enemmän ravinteita kuin hidaskasvuiset. Algomin puutarhalannoite on hyvä vaihtoehto hevosen lannalle. Se tarjoaa paremmat mahdollisuudet talvehtimiseen, runsaamman kukinnan sekä hedelmäsadon seuraavalle kaudelle. Älä unohda käyttää eloperäisiä materiaaleja, kuten lehtiä ja risuja, jotka voi jättää kukkapenkkeihin suojaamaan kylmyydeltä ja pakkaselta. Hajottuaan hienontunut kasvimateriaali toimittaa ravinteita kasveillesi.

Hyvä lannoite:

 • Hevosen lanta: pitkävaikutteinen lannoite kaikille puutarhan kasveille. Käytetään pensaiden, puiden ja kukkapenkkien uudelleen istutukseen.

5. Karsi oikealla tavalla – niin puun kuin itsesikin tähden

Karsiessa on hyvä käyttää oikeaa välinettä. Valitse väline, joka todella sopii käteesi ja jota tuntuu mukavalta käyttää. Välineen paino on myös ratkaiseva tekijä siinä, kuinka hauskaa puutarhassa työskentelemisestä tulee. Tätä nykyä useat välineet valmistetaan kevytmateriaalista.

Hyvät perusvälineet:

 • Karsimiseen ja harventamiseen tarvitaan teräviä ja kunnollisia puutarhasaksia, jotka pysyvät hyvin kädessä.
 • Suuremmille oksille suositellaan oksasaksia sekä oksasahaa.
 • Jos sinulla on pensasaita, tarvitset hyvät pensassakset ja mikäli leikattavaa on paljon, voivat sähkökäyttöiset olla hyvä investointi.

6. Löydä kone, joka sopii juuri sinulle

Yksinkertaistaaksesi puutarhasi huoltoa ja ylläpitoa saatat tarvita apua puutarhasi hoitoon puutarhakoneilta, kuten ruohonleikkuri, pystyleikkuri, pensassakset, siimaleikkuri ja multisakset. Tutustu valikoimaamme ja valitse sopiva juuri tämänhetkisiin tarpeisiisi.

7. Älä unohda kompostia

Kaiva mieluusti kompostia nyt, ennen kuin se jäätyy tai kastele, mikäli se on kuiva. Meiltä löydät hyvät erikokoiset, tarpeisiisi sopivat kompostiratkaisut. Kompostointi on yksi tapa huolehtia puutarha- ja talousjätteestä, ja se on myös osa kierrätysjärjestelmää, jossa orgaaninen jäte hajoaa luonnonmukaisesti.

Lue lisää

Komposti >>
Kompostointi – näin onnistut >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc