Seitsemän tapaa valmistella puutarha talven tuloa varten

Syyskuukausien eli syys- ja lokakuun aikana on korkea aika syyssiivota ja valmistella puutarha talvea varten. Oikeita välineitä käyttäessäsi saat puutarhastasi juuri sellaisen kuin haluat. Muista kuitenkin myös nauttia syksyisestä puutarhastasi!

Seitsemän tapaa valmistella puutarha talven tuloa varten

Tässä tulevat puutarhaasiantuntijan parhaat vinkit

Kun teet valmisteluja puutarhassasi talvea varten, älä uhraa liikaa aikaa siivoamiseen. Tekemistä riittää takuulla valtavan paljon, joten älä siivoa kukkapenkkejä liian perusteellisesti. Keskity ennen kaikkea eloperäisiin materiaaleihin, kuten lehtiin ja risuihin, jotka voit jättää kukkapenkkeihin suojaamaan kylmyydeltä ja pakkaselta. Hajottuaan hienontunut kasvimateriaali myös ravitsee kasvejasi.

1. Syyssiivoa sopivasti ja käytä hyviä välineitä

Muuta puutarhasi ja pihasi kevät- ja syyssiivoukset huviksi. Toteuta puutarhan siivoaminen hauskasti ja tehokkaasti oikeiden välineiden avulla. Varmista, että sinulla on kottikärryt tai tilava kori puutarhajätteen tai hedelmien ja vihannesten keräämistä varten. Meiltä löydät tietysti haravat ja kuokat sekä lehtien että sammalen siivoamiseen.

Hyvät perusvälineet:

 • Puutarhalapio: kaivamiseen on hyvä olla sekä terävä- että suorakärkinen lapio.
 • Puutarhaharava: kukkapenkkien ja nurmikon haravoimiseen ja tasoittamiseen.
 • Lehtiharava: saatavilla useita eri versioita, mutta pelkistetty muovinen riittää pitkälle kuivien lehtien ja ruohon haravoimiseen nurmikolta ja kukkapenkeistä. Lehtikori voi helpottaa kasvimateriaalin keräämistä.
 • Kuokka ja lapio: pitkävartisina hyödyllisiä kitkemiseen ja maaperän möyhentämiseen. Pitkän varren ansiosta pääset touhuamaan helposti pensaiden ja perennojen ympäri kumartelematta.

2. Istuta uusia kasveja

Syksy on kaikkein paras aika uusien kasvien istuttamiseen. Kaikki keväällä kukkiva istutetaan maahan syksyn aikana. Tämä koskee esimerkiksi marjapensaita, hedelmäpuita ja keväällä kukkivia sipulikasveja, kuten krookuksia ja hentohelmililjoja. Kukkasipulien istutusrauta on suosittu työkalu, joka helpottaa syyssipuleidesi istuttamista huomattavasti. Syksy on myös erinomaista aikaa kasvien lisääntymiselle. Kaiva ylös monivuotiset kasvisi ja lyö lapio keskikohtaan, niin saat kaksi kasvia seuraavana vuonna. Helppoa ja tehokasta!

Hyvät perusvälineet:

 • Istutuslapio: erittäin käytännöllinen kukkien ja perennojen istuttamisessa. Terävä istutuslapio sopii myös rikkakasvien nostamiseen.
 • Rikkaruohorauta: auttaa poistamaan juuret kokonaan puutarhan ei-toivotuista kasveista.

3. Pidä huolta nurmikosta

Syksyn aikana nurmikolle voi muodostua sammalta. Tällöin, syys-lokakuun aikana, on suositeltavaa levittää nurmikolle sammalainetta. Myöhäissyksyn aikana ruoho alkaa valmistautua talveen ja lannoite on suunniteltu levitettäväksi juuri syksyn aikana. Nosta leikkauskorkeutta asteittain vuoden viimeiseen leikkaukseen saakka. Haravoi ja siivoa nurmikko huolellisesti ennen kylmän ja lumen tuloa.

Hyvät perusvälineet:

 • Ruohonleikkuri: pienemmälle nurmikolle saattaa riittää käsikäyttöinenkin ruohonleikkuri, mutta suuremmilla pinnoilla moottorikäyttöinen leikkuri toimii parhaiten.
 • Harava: meiltä löytyvät haravat sekä lehtien että sammalen siivoamiseen. Valitse lehtiharava, joka sopii juuri sinun nurmikollesi: mitä tiheämpi ja umpeenkasvaneempi nurmikko, sitä runsashampaisempi harava.
 • Nurmikkolannoite: lannoittamalla nurmikkosi kerran tai pari kaudessa saat vihreän ja terveen lopputuloksen. Meitä löydät lannoitustuotteet, jotka sopivat juuri sinun nurmikollesi.

4. Käytä oikeaa lannoitetta ja ravinnetta

Kaikki kasvit tarvitsevat lannoitetta ja ravinteita. Yleensä nopeakasvuiset kasvit tarvitsevat enemmän ravinteita kuin hidaskasvuiset. Algomin puutarhalannoite on hyvä vaihtoehto hevosen lannalle. Se tarjoaa paremmat mahdollisuudet talvehtimiseen, runsaamman kukinnan sekä hedelmäsadon seuraavalle kaudelle. Älä unohda käyttää eloperäisiä materiaaleja, kuten lehtiä ja risuja.

Hyvä lannoite:

 • Hevosen lanta: pitkävaikutteinen lannoite kaikille puutarhan kasveille. Käytetään pensaiden, puiden ja kukkapenkkien uudelleen istutukseen.

5. Karsi oikealla tavalla – niin puun kuin itsesikin tähden

Karsiessa on tärkeää käyttää oikeaa välinettä. Valitse väline, joka sopii käteesi ja tuntuu mukavalta käyttää. Välineen paino on myös ratkaiseva tekijä siinä, kuinka hauskaa puutarhassa työskentelemisestä tulee. Nykyisin useat välineet valmistetaan kevytmateriaalista.

Hyvät perusvälineet:

 • Karsimiseen ja harventamiseen tarvitaan teräviä ja kunnollisia puutarhasaksia, jotka pysyvät hyvin kädessä.
 • Suuremmille oksille suositellaan oksasaksia ja oksasahaa.
 • Jos sinulla on pensasaita, tarvitset hyvät pensassakset. Mikäli leikattavaa on paljon, sähkökäyttöiset sakset voivat olla hyvä investointi.

6. Löydä kone, joka sopii juuri sinulle

Erilaiset puutarhakoneet voivat yksinkertaistaa puutarhan huoltoa ja ylläpitoa. Tutustu valikoimaamme ja valitse sopiva juuri tämänhetkisiin tarpeisiisi – meiltä löydät ruohonleikkurit, pensassakset, siimaleikkurit ja multisakset.

7. Älä unohda kompostia

Kaiva kompostia nyt, ennen kuin se jäätyy. Samoin kuivunut komposti on syytä kastella syyskaudella. Meiltä löydät erikokoiset, tarpeisiisi sopivat kompostiratkaisut. Kompostointi on yksi tapa huolehtia puutarha- ja talousjätteestä, ja se on myös osa kierrätysjärjestelmää, jossa orgaaninen jäte hajoaa luonnonmukaisesti.

Lue lisää

Komposti >>
Kompostointi – näin onnistut >>

Olet tässä:


Rikkaruohonpoistaja Xact Weed puller Fiskars

Pituus 99.5 cm

5299
Lue lisää

Raivaussakset L74 Fiskars

Pituus 61 cm

6299
Lue lisää

Katuharja vaihtopäällä Fiskars

Pituus 169 cm

2999
Lue lisää

Istutuslapio Green Basics Scoop M

Pituus 30 cm, Vihreä

579
Lue lisää
Ostoskorisi:
Tuotteita
Kokonaissumma:
Kassalle
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Kysy Plantagenilta